RAL kleuren

Wat zijn RAL kleuren?

Wanneer je een kleur verf uit gaat zoeken kom je bijna altijd wel RAL kleuren tegen. Denk bijvoorbeeld aan RAL 9010 en RAL 9001 wanneer je muren gaat sauzen. Maar wat zijn RAL kleuren precies?

RAL is een Europees kleur matching systeem. De collectie bestaat uit 213 kleuren en worden dus universeel gebruikt. RAL kleuren zijn dus in elk land hetzelfde en worden nooit aangepast. Zo heb je altijd dezelfde kleur waar en wanneer je de verf ook bestelt.

RAL Collecties

RAL kleuren hebben diverse collecties namelijk Classic, Design, Effect en Plastics. Alle collecties hebben hun eigen kwaliteiten en eigenschappen.

RAL Classics zijn de 213 kleuren die die afstammen van de eerste collectie RAL kleuren die gemaakt zijn in 1927. Deze kleuren zijn universeel en hebben naast de kenmerkende kleurcode van 4 cijfers hun eigen naam gekregen. Zodat je bij het per ongeluk wisselen van cijfers alsnog de juiste kleur krijgt.

RAL design is voornamelijk gemaakt voor architecten, ontwerpers en adverteerders. RAL Effect bevat 420 vaste kleuren en 70 metallic kleuren. Deze collectie is bedoeld voor verf op waterbasis.

RAL k7 waaier

Populaire RAL kleuren!

RAL 9010

Een van de bekendste RAL kleur is RAL 9010. Het is de meeste voorkomende kleur in ons interieur. De kleur wordt ook wel Zuiver Wit genoemd, het is erg gangbaar en wordt daarom ook vaak gebruikt voor plafonds en muren. De kleur geeft je woning een frisse uitstraling en is minder hard dan standaard wit.

RAL 9010

RAL 9001

Naast RAL 9010 wordt ook RAL 9001 veel gebruikt. RAL 9001 is wat minder wit dan Zuiver Wit en heeft wat weg van gebroken wit. RAL 9001 heet daarom ook Crème Wit. Deze kleur oogt fris en geeft de woning een moderne uitstraling. Deze kleur wordt veel gebruikt voor kozijnen en deuren.

RAL 9001

RAL 9005

RAL 9005 is de donkerste kleur uit de RAL kleurcollectie, hij heet daarom ook Gitzwart. Deze kleur wordt voornamelijk buiten gebruikt als kleur voor deuren, kozijnen maar ook voor schuttingen. De kleur is goed te combineren met wittere kleuren zoals RAL 9001 of RAL 9010.

RAL 9005

RAL 7016

RAL 7016, ook wel antracietgrijs genoemd, is een van de meest populaire kleur van de RAL kleuren. De kleur wordt veelvuldig gebruikt als men een kleur grijs moet kiezen voor de woning. Veel mensen vinden deze kleur een modern en chique uiterlijk hebben. De kleur kan ook erg goed worden gecombineerd met andere kleuren.

RAL 7016

Hebben de RAL codes een betekenis?

Alle RAL kleuren bestaan uit het woordje RAL met daarna een aantal cijfers. Wij nemen als voorbeeld even de RAL Classic collectie. Deze collectie is het meest bekend (onder andere RAL 9010 en RAL 9001 zijn RAL Classics). Zoals je ziet bestaan deze kleurcodes uit vier cijfers. Zijn dit willekeurige cijfers of zit er ook echt een logica in? Gelukkig hebben ze hier goed over nagedacht om de cijfers een betekenis te geven.

Met name de eerste twee cijfers zeggen welke tint de kleur betreft. Begint een RAL kleur met ‘10’? Dan is het een geel tint. ‘20’ is een oranje tint, ‘30’ een rood tint, ‘40’ een violet tint, ‘50’ een blauw tint, ‘60’ een groen tint, ‘70’ een grijstint, ‘80’ een bruin tint en ‘90’ bestaat uit witte, grijze en zwarte tinten.

Overige bekende RAL kleuren

Hieronder vindt je de meest gebruikte RAL kleuren op een rijtje. Misschien ken je er al wel een, klik op de tekst voor meer informatie over die kleur!

RAL 7021
RAL 9004
RAL 9016

De meest populaire groep RAL kleuren zijn toch wel de RAL kleuren wit, Lees meer! Verder hebben wij ook een pagina over alle RAL kleuren grijs.

RAL kleurenwaaier

Kom je er niet uit welke kleur jij op de muur wil? Bestel dan bij ons de RAL kleurenwaaier K7. Deze kleurenwaaier bevat alle RAL kleuren inclusief kleurcode. RAL kleuren zijn ook te mengen in verf van Sikkens of Sigma en andere goede professionele verfmerken. Wij mengen graag de kleur op maat, die jij graag wilt hebben!