RAL kleuren wit

Ja, je leest het goed, er zijn diverse witte RAL kleuren in het kleurensysteem. Wat is RAL eigenlijk? Het is een code die bestaat uit vier cijfers. Bij elke code hoort ook een naam van de betreffende kleur. Zo is de officiële naam van RAL 9010 bijvoorbeeld ‘Zuiver wit’.

Het fijne van dit systeem is, dat het in vele landen bekend is. Wat is daar het voordeel van? Stel je koopt voor je badkamer een radiator in RAL 9010 en die komt uit een ander land. Dan past hij natuurlijk bij jouw badkamer muren die je thuis met muurverf in RAL 9010 hebt geverfd.

Welke RAL kleur is wit?

Alle RAL kleuren wit beginnen met ‘90’ en wordt vervolgd met twee andere cijfers, bijvoorbeeld:

RAL 9001 Crèmewit 

RAL 9003 Signaalwit

RAL 9016 Verkeerswit

Zo weet je dat je binnen de cijfercode ‘90..’ alle witte RAL kleuren ziet staan, je mist er geen. En binnen deze kleurenfamilie van de witte tinten staan zowel lichte RAL wit en donkere RAL wit kleuren.

RAL witte verf

Populaire RAL kleuren wit

Is elke kleur wit even populair? Nee, dat is niet zo. Want over het algemeen zijn koude witte kleuren minder gewild dan warme wittinten.

Wit staat dan wel voor schoon, maar waar spierwit in het ziekenhuis voor een schone sfeer zorgt wil je thuis op je muren geen ziekenhuis gevoel. Daarom zijn RAL kleuren wit met een wat warmere ondertoon voor je kamer thuis wel populairder.

De meest populaire Ral kleuren wit zijn:

Hieronder zie je de drie meest gekozen RAL kleuren voor zowel houtverf als muurverf. Vind je er een mooi? Klik op die kleur en lees meer!

RAL 9010 Zuiver Wit

RAL 9010

RAL 9016 Verkeerswit

RAL 9016

RAL 9003 Signaalwit

RAL 9003

Ze zijn al decennia lang de beste keuze voor het verven van muren, plafonds en kozijnen. Dat komt onder andere omdat je RAL 9010 en RAL 9016 erg makkelijk kan combineren met andere kleuren. Daarnaast zitten deze twee standaard witte kleuren net iets van het witte af.

Welke RAL kleuren wit zijn er nog meer?

Los van de meest verkochte tinten is er natuurlijk nog meer keuze in het RAL kleuren assortiment. Denk bijvoorbeeld aan Signaalwit of Grijswit.

De code voor crémewit is RAL 9001. Deze tint is een klassieke kleur die je standaard tegenkomt op houten lambriseringen in de hal, houtwerk van de trap en in het interieur van landhuizen of jaren ‘30 huizen.

RAL 9001

De code voor grijswit is RAL 9002. Een prachtige kleur voor iedereen die van een moderne of industriële woonstijl houdt. Het heeft een stoer randje en combineert goed met staal, betonlook en zachte groentinten.

RAL 9002

Is er een RAL kleurenwaaier?

Jazeker, en deze kleurenwaaier is het meest verkocht binnen de schildersbranche. Want RAL kleurcodes worden heel veel gebruikt in de industrie en de bouw. Bovendien bestaat het RAL systeem al heel lang. De RAL kleurenwaaier maakt de verschillen tussen de tinten voor je duidelijk zichtbaar. 

Hiernaast zie je de RAL K7 Kleurenwaaier. een compacte kleurenwaaier waar alle RAL kleuren op staan. Op elke bladzijde staan 5 kleuren, zo kun je ze makkelijk met elkaar vergelijken.

Verder hebben wij nog een andere RAL waaier, de RAL K5 kleurenwaaier. Deze is wat groter, alle kleuren hebben namelijk een eigen bladzijde.

Hoe werken RAL nummers?

Gelukkig zit er een logica achter alle kleurnummers uit de RAL collectie.

Met name de eerste twee cijfers zeggen welke tint de kleur betreft.

  • Begint een RAL kleur met ‘10’? Dan is het een geel tint.
  • ‘20’ is een oranje tint
  • ‘30’ een rood tint
  • ‘40’ een violet tint
  • ‘50’ een blauw tint
  • ‘60’ een groen tint
  • ‘70’ een grijstint
  • ‘80’ een bruin tint en
  • ‘90’ bestaat uit witte, grijze en zwarte tinten. 
RAL k7 waaier

RAL kleuren wit met glans of mat?

Naast de verschillende tinten als Verkeerswit, Zuiver Wit, Crèmewit of Grijswit bestaat er nog meer keuze. Want muurverf of lakverf is er in verschillende glansgraden. Je kan bijvoorbeeld RAL 9001 Crèmewit als hoogglans lakverf laten mengen voor je houtwerk of meubels.

Wanden en plafonds worden meestal mat geverfd. RAL 9010 Zuiver Wit muurverf verkopen wij onder andere van merken als Sikkens, Flexa, Sigma en nog veel meer. Mat, Satin (zijdeglans) of extra mat zijn populaire keuzes. Let erop, wanneer je een wand met muurverf met glanseffect verft dan trekt dat shiny effect op je muur heel erg de aandacht.

Vragen, tips, contact?

Heb je vragen rond het juiste soort muurverf of lakverf voor jou schilderklus? Of wil je advies rond de bijbehorende verfbenodigdheden? Neem contact op met een medewerker van onze klantenservice, wij helpen je graag!

RAL witte verf kopen?

Vrijwel alle soorten verf in ons assortiment zijn in een witte kleur te verkrijgen. Naast standaard 100% Wit natuurlijk ook de bovenstaande RAL kleuren wit. Neem een kijkje bij onze muurverven en houtverven, en kies bij ‘Kleur’ de kleur die jij wilt hebben! Inspiratie nodig? Bekijk dan eens onze kleurenpagina, waar wij alle populaire kleuren voor jou op een rijtje hebben gezet.