Flexa Kleur van het jaar 2020 | Tranquil Dawn | Onlineverf.nl

De kleur van het jaar 2020

UPDATE: Lees bij ons ook alles over de FLEXA kleur van het jaar 2021

 

Het is bekend! De Flexa Kleur van het jaar 2020 is geworden: Tranquil Dawn. Wat vind je ervan? De kleur is gebaseerd op een zachte lichte tint die samenwerkt met de kleuren groen, grijs en blauw. Kalmte en helderheid straalt de kleur uit en dat doet denken aan de overkoepelende vraag: ‘’Wat maakt ons menselijk?’’. De gangbare zaken van alledag worden opnieuw bekeken en de horizon wordt verbreed. Inspiratie voor deze kleur is de ontwakende horizon. Hoe mooi is dat? We willen graag dat je met deze kleur in balans komt en is daarom ook goed te combineren met andere kleuren.

Wat is het thema voor het jaar 2020?

‘’The human touch’’, gewoon lekker menselijk. Dat is wat belangrijk is voor komend jaar. We hebben behoefte aan duidelijkheid en licht in ons leven. Heleen van Gent, Kleurexpert van Flexa citeert: ‘’Er is behoefte aan positieve connecties en relaties in de ‘’echte’’ wereld. Terwijl de wereld juist meer en meer gedigitaliseerd en oppervlakkiger wordt. Wat maakt ons nu écht menselijk? We kijken naar onze waarden en nemen ons bestaan onder de loep. Een nieuw decennium start en het wordt tijd om onze horizon te verbreden. We willen voor onszelf zorgen, maar ook voor elkaar. We willen leren van ons erfgoed en verlopen vaardigheden herontdekken. Dit alles gaan we met eerbied en verwondering tegemoet, zoals we dat doen bij het zien van een prachtige zonsopgang. Dit vertaalt zich naar een interieur waar we ons omringen met de natuur. In 2020 geven we ons thuis een menselijk gevoel.’’ Nou, wij van Onlineverf.nl vinden dat Heleen het wel snapt! Ga weer terug naar wat écht belangrijk is. Maak contact met elkaar, ga de persoonlijkheid niet uit de weg en leer van elkaar. Zo ontstaan echte vriendschappen en relaties. Het mooie van kleur is dat je hiermee kunt uitdrukken wat je voelt. Ga dus lekker met je huis aan de slag en je zal merken dat dit invloed heeft op je gevoel.

Nog even terug naar de kleur Tranquil Dawn; hoe zit dit precies?

We noemden het al even, de kleur Tranquil Dawn is een licht groengrijze kleur die ook een touch van blauw in zich heeft. Het leuke van deze kleur is dat de inval van licht invloed heeft op hoe de kleur er uiteindelijk uitzien. Speel dus met licht en ontdek het effect! Als je kleur op de muur aanbrengt en vervolgens naar het effect van een zonsopgang kijkt, zal je zien dat deze kleur verandert. Hoe gaaf is dat? De kleur is lekker verfrissend en voelt gemakkelijk aan. Het straalt licht en energie uit. Energie om weer écht in het leven te staan, met écht mensen.

Hoe komt de kleur tot stand?

Het is een hele mond vol, maar lees je even mee: De internationale design- en kleurvisionairs van het Global Aesthetic Center, ook wel bekend als het Flexa ColorLab, is de partij die verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de kleur. De experts die hier werken bekijken ieder jaar consumentengedrag, designtrends en maatschappelijke trends over de hele wereld en trekken daar hun conclusies uit. Op deze manier ontstaan de kleurpaletten die leiden tot de kleur van het jaar. Het leuke is dat het team van Flexa samenwerkt met een 12 tal (design) expert uit de hele wereld en ook uit andere branches. De overkoepelende naam van die kleurenonderzoek is ColourFutures. Zij voorspellen de kleuren van het komende jaar.

Zo kun je de Flexa kleur van het jaar 2020 gebruiken

Het mooie van deze kleur is dat je hem op verschillende manier kunt gebruiken. Uiteraard kun je de gehele muur met de kleur gaan bedekken. Dat is geeft een lekker fris gevoel. Maar denk daarnaast ook eens aan accenten. De kleur leent zich perfect voor het maken van accenten op de bestaande muur. Als je bijvoorbeeld een wat vollere kleur hebt, dan is Tranquil Dawn perfect om even te ‘’breken’’. Je creëert zo een uniek effect wat zeker een bepaalde emotie bij je zal oproepen. Want hé, kleur is emotie en we willen onszelf energieker in het leven zetten.

De kleurpaletten die horen bij Tranquil Dawn

In 2020 zijn er vier kleurpaletten die horen bij de Flexa Kleur van het jaar 2020. Deze vier paletten hebben allemaal een aparte naam: ‘A home for creativity’, ‘A home for care’, ‘A home for play’ en ‘A home for meaning’. Heleen van Flexa vertelt: ‘’Het lichte van Tranquil Dawn zorgt ervoor dat de kleur in alle vier de paletten op verschillende manier een rol speelt. De manier van toepassen is maar net waar de bewoner voor staat, wat men voelt en hoe men wil leven. Elk palet bestaat uit verschillende kleuren die makkelijk combineren in elke woonstijl. De Flexa Kleurtrends 2020 paletten zijn hier namelijk speciaal voor ontworpen.’’

Kleurpalet 1: A home for creativity

Creativiteit is ook het combineren van het nieuwe met het oude. Ken je een eclectisch gevoel? Je weet wel, dat je meerdere vormen met elkaar kunt combineren. Een eclectisch interieur betekent dat je meerdere aspecten combineert, om uiteindelijk tot jouw favoriete ideaal te komen. Dit kleurenpalet geeft je een gevoel van warmte gevoed door volle, rijke tinten die herkenbaar zijn uit het verleden. Voorbeelden hiervan zijn groen, petrol, bordeaux en oker. De kleuren Tranquil Dawn en Cosmic Glory geven verlichting in dit kleurenpalet. Het palet kan gecombineerd worden met echte materialen die vroeger veel gebruikt werden zoals keramiek, een bloemenprint, katoen, hout en gebreide kleden. De samensmelting van deze kleuren en materialen doen denken een de horizon van een zwoele middag in de herfst. 

 

Kleurenpalet 2: A home for care

Het tweede kleurenpalet grijpt ook een beetje naar de kleur van vorig jaar, Spiced Honey. Deze trend voelt zacht en warm aan en wordt gevoed met accenten uit de kleur van 2018. De materialen die in dit palet gebruikt worden zijn wol, blank hout en metalen zoals goud, zilver en koper. De uitstraling van dit palet is vergelijkbaar met een nevelige zonsopgang in het voorjaar.

 

Kleurenpalet 3: A home for play

Ergens in het begin van dit blog hadden we het al genoemd, maar de kleur van het jaar 2020 geeft ook een gevoel van energie. Dit in combinatie met openheid vormt de basis van het derde kleurenpalet. Het palet voelt jong aan en is lekker speels. De combinatie van energieke kleuren en zachte tinten vormen de basis van het palet. Voorbeelden van deze kleuren zijn koraal rood en zonnig geel. Materiaal dat je bij dit palet kunt voorstellen is bijvoorbeeld triplex. De combinatie van kleuren past bij een horizon van een heldere, zonnige zomerse dag.

 

Kleurenpalet 4: A home for meaning

We willen de menselijkheid terug in het contact met elkaar. Dit kleurenpalet geeft een minimalistisch uitstraling, maar met het gevoel voor elkaar. Het palet brengt een bepaalde rust en geeft comfort aan eenieder die de ruimte betreedt. De kleurtinten die in dit palet worden gebruikt bestaan uit verschillende lichte grijzen met twee wat zwaardere bijna zwarten. De uitstraling wordt gekenmerkt door functionele vormen en rechte lijnen. De materialen die bij deze trend wordt gebruikt zijn hout en linnen. Zoals ook bij alle andere kleurpaletten staat dit palet voor een moment in het jaar. ‘A home for meaning’ staat voor een heldere winterdag. 

Ieder jaar in september wordt er door Flexa de kleur van het jaar uitgeroepen. Dit jaar zal is dat gebeurd op dinsdag 10 september om 12:00. Vanaf dan weten we welke kleur er komend jaar wordt gedomineerd rondom alle trends. Het mooie van de kleur van het jaar, is dat er ook een heel stel aan aanverwante kleuren bij de kleur horen. Zo kun je lekker combineren en zit er altijd wel een combinatie of tint tussen wat je aanspreekt. 

 

 

Combineren met Tranquil Dawn? Bekijk dan eens deze kleuren! 

Waarom is de kleur van het jaar zo belangrijk?

De kleur van jaar is de leidraad voor vele andere kleuren. Het mooie is dat de experts van Flexa goed kijken naar alle trends en daar een kleur op afstemmen. Van deze kleur zijn tal van afgeleide varianten die in verband staan met de kleur van het jaar 2020. Zo ontstaat er ene heel pallet aan kleuren die perfect met elkaar te combineren zijn. Op 10 september zullen we ook weten welke aanverwanten kleuren Flexa heeft gekozen die ondersteunend zijn aan de hoofdkleur. 

 

Hoe wordt de kleur van het jaar 2020 bedacht?

Flexa kennen we allemaal wel van de verf, maar daarnaast is Flexa ook bijzonder goed in het ontwikkelen van kleuren. Dat is ook de reden dat de kleur van jaar zo uitbundig wordt gevierd en dat Flexa hier leidend in is in de markt. Flexa heeft een heel team van kleurexperts die alle trends goed in de gaten houden. Op basis van deze trends komt er een hoofdkleur tot stand en deze wordt dan gekroond tot kleur van het jaar. Ieder jaar zit er weer een aparte gedachte achter de totstandkoming van de kleur van het jaar. Ook alle ondersteunende kleuren en de combinaties hebben een bepaald doel. Ieder jaar zijn er 4 ondersteunden kleurpaletten die passen bij de hoofdkleur. Het is dus absoluut niet zo dat men bij Flexa ieder jaar maar eens denkt: ''Zo, welk kleurtje zullen we dit jaar weer eens in de markt gooien!''. 

Welke kleuren waren afgelopen jaren Kleur van het jaar?

De kleur van het jaar 2019: Spiced Honey
Spiced Honey is een warme en zachte kleur geel die lekker comfortabel aanvoelt. Ideaal voor het combineren met vele andere kleuren. 

De kleur van het jaar 2018: Heart Wood
Heart Wood is een tevens een warme kleur, maar dan met een roze tint. Eveneens makkelijk met andere kleuren te combineren. Van een warme huiskamer tot frisse slaapkamer; alles was mogelijk met deze kleur. 

De kleur van het jaar 2017: Denim Drift
Denim Drift is een frisse, maar toch redelijk zachte blauwe kleur. Perfect met kleuren zoals wit, zwart en rood/oranje. Ook met deze kleur kun je verschillende gevoelens oproepen in een ruimte.