Werkschema's | Onlineverf.nl

Werkschema's

Huis verven en geen idee hoe u uw verfklus het beste moet aanpakken? Onlineverf.nl helpt u graag! Onlineverf.nl heeft voor u werkschema's gemaakt zodat u altijd de juiste handelingen toepast. De werkschema's zijn onderverdeeld in een aantal categoriën: Houtwerk binnen, overig binnen, houtwerk buiten en overig buiten. In het schema wordt stap voor stap uitgelegd hoe u moet beginnen en welk materiaal u nodig heeft. Heeft u na het lezen van deze werkschema's nog vragen? Dan kunt u ons altijd mailen voor een passend advies. De medewerkers van Onlineverf.nl helpen u graag bij het maken van de juiste keuze!

Klik hier om naar onze stappenplan pagina te gaan!


Waarom moet je afplakken?

Vloer afplakken

Plak altijd de vloer af wanneer je gaat schilderen. Er vallen altijd kleine verfspatjes op de grond die later moeilijk te verwijderen zijn. Dit geldt met name voor verwerking van verf met rollers.

Glas afplakken

Als je goed afplakt krijg je een strak schilderwerk. Het lastige is het afplakken, wanneer je dit niet goed doet komt en er verf onder het plakband komt, toont het schilderwerk juist slordig. Een heel belangrijke feit is dat je tape nooit neer moet opleggen Er zijn diverse soorten plakband op de markt. Voor op glas kun je de gele tape van kips of blauwe tape van de bouwmarkt. De gele tape van Kip geniet de voorkeur, omdat de tape zeer sterk is een goede plak heeft gedurende een langere periode.

Materiaal: plastic folie

Dit is een vrij goedkope en makkelijke manier om alles binnenshuis veilig te maken voor verfspatten. Je dekt op eenvoudige manier de keuken, trap of meubels af. Bekijk hier onze afdekfolie.

Droogtijd

Hou rekening met de droogtijden van de verf en reparatiemiddelen zoals plamuur en kit. Droogtijd neemt relatief gezien veel tijd in beslag. Bedenk daarom van te voren hoe je dit qua planning het best kunt organiseren om zo goed mogelijk door te kunnen werken. Informatie over droogtijden wordt op de verpakking van de producten aangegeven. Er volgen nu een paar voorbeelden van veel voorkomende praktijksituaties:
  • Grondverf goed schuurbaar wanneer als droogtijd minimaal een dag wordt aangehouden. Soms lijkt het of je al eerder kan gaan schilderen, omdat de toplaag droog lijkt. Niets s minder waar. De onderlaag is niet uitgehard die juist moet zorgen voor een goede hechting.
  • Acryllaat kit kun je het beste een dag laten uitharden. Dan weet je zeker dat het transportmiddel (water) verdampt is en de verf beter hecht. Wanneer je deze overschildert na een te korte droogtijd vervorm je de kit en uit de hoeken haal je de kit juist weg.
  • Aflak verf is de toplaag. Deze toplaag droogt langzaam als het gaat om een alkydhars verf (verdunning terpentine). Deze uitharding vindt plaats door :reactie met zuurstof en verdamping terpentine en overige langzaam verdampende oplosmiddelen. Indien er gekozen wordt voor een tweede aflak laag is het volgende belangrijk:
  1. De eerste aflak laag zal dun op het bijv. kozijn aangebracht worden. Een tweede dikke laag op de eerste laklaag, die niet volledig uitgeharde is, geeft kraters.
  2. Neem een lange periode voor het aanbrengen van een tweede aflak laag. Denk aan een twee of drie dagen. In deze tijd kan de eerste laklaag redelijk uitharden.

Schuurpapier

Schuurpapier gebruik je om de ondergrond egaal te krijgen om een strakke verflaag te krijgen. Daarnaast zorgen de kleine krasjes die je aanbrengt voor een goede hechting. Er zijn verschillende schuurgroftes die variëren van fijn tot grof. Hoe groter het getal, hoe fijner het schuurpapier en dus kleinere krasjes. Voor het schuren van bijvoorbeeld een kozijn gebruik je schuurpapier van een korrelgrootte 120. De voordelen op een rijtje:
  • Geen verwondingen aan je vingers.
  • Tijdwinst. Het gaat zo snel dat schuren bijna begint worden!
  • Je komt in bijna alle hoeken tijdens het schuren . Dit komt in de praktijk overeen met 90% van al het schilderwerk.
  • Zelfklevende schuurpapier past precies op de houder.
  • Hoog schuurrendement. Het totale oppervlak van het schuurpapier wordt verbruikt.
Het enige nadeel is dat het schuurpapier prijzig is. Daarin tegen kun je veel houtoppervlak schuren met een vel schuurpapier. Voor een strakke ondergrond kun je schuren met korrelgrootte 80. Wanneer het mooi glad geschuurd is kun je de houtwerk behandelen met een vullende grondverf en vervolgens opschuren met schuurpapier van korrelgrootte 120. Voordat de laatste verflaag geschilderd wordt kun je de verflaag schuren met gebruikt schuurpapier korrelgrootte 120. Van dit schuurpapier zijn de scherpe puntjes afgeschuurd en kun je niet te diep schuren in de verflaag.