Meranti hout schilderen: Bekijk het stappenplan

Heb jij ook deuren, kozijnen, plinten of lijstwerk van het prachtige meranti hout? Dan heb je hoogwaardig materiaal in huis dat je zeker mag onderhouden voor een lange levensduur. 

Van de houtstructuur van meranti zie je vaak niet veel, in de woningbouw wordt meranti vaak dekkend geschilderd. Is het tijd om jouw meranti hout te schilderen? Dan geven wij je hier de beste tips, voor als je meranti transparant of dekkend wilt verven.

Meranti verven, in het kort:

  1. Ontvetten
  2. Schuren
  3. Afplakken
  4. (De juiste) grondverf aanbrengen
  5. Aflakken
  6. Tape verwijderen
  7. Roller/kwast bewaren(?)

Elk hout wordt donkerder door een behandeling. Benieuwd hoe jouw meranti er straks na het verven eruit komt te zien? Ga met een natte doek over het hout. Nu zie je de uiteindelijke kleur.


Wil je de typisch rode kleur en fijne structuur van meranti blijven zien? Kies er dan voor om meranti transparant te schilderen.

Benodigdheden


Dit houtsoort groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië, Maleisië en Indonesië. Meranti is onderverdeeld in verschillende typen; gele meranti, rode meranti en witte meranti. In de bouw wordt voor het grootste deel rode meranti gebruikt.


In de woningbouw wordt meranti vaak dekkend geschilderd. Redenen hiervoor zijn de langere levensduur van een dekkend verfsysteem. Het is nou eenmaal zo dat dekkende verf langer in tact blijft dan een transparante verflaag. Met de juiste verf, zoals de Sigma S2U Allure Gloss, kun je tot wel 10 jaar schildervrij zijn.

Stappenplan


Met twee laklagen bereik je een mooi resultaat wanneer je meranti dekken schildert. 

Wil je transparante houtlak gebruiken? 
Breng dan 3 lagen transparante houtlak aan; Sigmalife DS TX Gloss (hoogglans) of Sigmalife DS TX Satin (zijdeglans)

Afronden