Plafond schilderen: Volg deze stappen

Plafond schilderen: Volg deze stappen

Leestijd: 3 minuten 06-12-2021

Het schilderen van je plafond is een klus die je goed moet voorbereiden. Het is niet moeilijk, zolang je maar de juiste stappen volgt en de juiste producten neemt. Het kiezen van de verkeerde producten zorgt namelijk voor veel ellende en onnodig werk. En dat is juist wat we niet willen. Daarom vertellen we je graag hoe je je plafond zo goed mogelijk behandelt.

Plafond verven, in het kort:

 1. Afdekken
 2. Ontvetten
 3. Schuren
 4. Afplakken
 5. (De juiste) voorstrijk aanbrengen
 6. Juiste roller kiezen
 7. Langs de randen schilderen met een kwast
 8. Met een kleinere roller erna schilderen
 9. In gelijke vlakken schilderen op de muur
 10. Tape verwijderen
 11. Roller/kwast bewaren(?)

Benodigdheden

Voorstrijk

Voorstrijk zorgt ervoor dat de zuigende werking wordt opgeheven. Hierdoor wordt de verf minder snel opgezogen waardoor je veel verf bespaart. Daarnaast zorgt het voor een egaal resultaat. Heb je een plafond die nog nooit geschilderd is? Gebruik dan voorstrijk. 


Is het plafond al wel eens geschilderd? Controleer dan eerst even de zuigende werking van het plafond door er een natte spons op te leggen. Zuigt het plafond het water snel op? Dan raden wij aan om voorstrijk te gebruiken. Is dit niet het geval? Dan kun je meteen met muurverf beginnen. Sla dan ook stap 5 over van het stappenplan. 

Streeploos schilderen

Je wilt alle muren natuurlijk zo egaal en streeploos schilderen. Dit is zelf zeer mogelijk om te doen! Maar wat misschien nog wel beter is, is om speciale streeploze verf te gebruiken. tegenwoordig hebben de grote verfmerken allerlei verschillende producten op de markt gebracht waardoor je heel eenvoudig streeploos kunt schilderen. Door verschillende technologieën vloeien de verflagen tijdens droging streeploos in elkaar over. Zo kan iedereen een egaal eindresultaat bereiken.


Enkele voorbeelden zijn: Sigma Plafond Supermatt, Sigma Perfect Matt, Sikkens Alphacryl Pure Mat SF, Histor Monodek Revolution. 

Afronden

Effecten plafond

In een ruimte wordt de aandacht vaak gelegd op de muren. Dat is wel jammer, want met de juiste kleur op het plafond kunnen mooie effecten worden bereikt. De ruimte lijkt hoger als het plafond een lichtere kleur heeft dan de muren in dezelfde ruimte. Een donkere kleur op het plafond geeft uiteraard het tegenovergestelde effect. Het plafond komt naar je toe, waardoor jouw kamer lager lijkt.