Stappenplan schilderen en handige tips | Onlineverf.nl

Stappenplan schilderen en handige tips

stappenplan Een stappenplan helpt jou om van je schilderwerk een succes te maken. In dit stappenplan krijg je praktische tips, waarmee je in de basis goed kunt schilderen. We maken onderscheid tussen het schilderen met lakverf en het schilderen met muurverf.

Lakverf

Stap 1: Ontvetten van het oppervlak met St. Marc en naspoelen met schoon water.

Stap 2: Schuren van oppervlak.

Stap 3: Aanbrengen van een primer. Tip: gebruik voor binnen een watergedragen grondverf en voor buiten een terpentine gedragen grondverf.

Stap 4: Aanbrengen van de eerste laklaag. Tip: bezig met een watergedragen grondverf? Gebruik dan ook een aflak op waterbasis. Voor terpentine geldt hetzelfde. Gebruik dus geen water en terpentine door elkaar!

Stap 5: Licht opschuren van de laklaag met een Scotchbrite sponsje.

Stap 6: Aanbrengen van de twee laklaag. Extra aandachtspunten voor het schilderen met lakverf Voordat je gaat schilderen is het zinvol om het houtwerk te controleren. Het is van belang dat het hout in goede staat is. Houtrot is dus uit den boze, omdat je anders sowieso binnenkort opnieuw kunt beginnen. Lees hier wat je kunt doen tegen houtrot. Let tevens op beschadigingen. Deze moet je eerst repareren. Daarnaast is het nuttig om te kijken naar de kitnaden, mochten deze aanwezig zijn. Als de kitnaad verkleurd en/of beschadigd is, is het zinvol om deze te vervangen. Je kunt de kitnaad uitsnijden, schoonmaken en vervolgens opnieuw vullen.  

Muurverf

Stap 1: Maak de muur of het plafond goed schoon met een stoffer.stappenplan 2

Stap 2: Fixeer de muur met Sigmafix of Porex. Tip: Breng voorstrijk altijd aan met een speciale roller of blokkwast.

Stap 3: Breng de eerste laag muurverf aan. Tip: Gebruik voor gladde muren de daarvoor bestemde roller. Idem voor gestructureerde ondergronden.

Stap 4: Breng de tweede laag muurverf aan. Extra aandachtspunten voor het schilderen met muurverf Ten eerste is het belangrijk om te kijken of de muur beschadigd is. Als dat zo is, moet je de muur of het plafond repareren. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Alabastine Allesvuller voor steen. Eventuele oneffenheden kun je vervolgens gladschuren. Kijk vervolgens ook even naar de verbindingen van de muur en/of plafond. Is de aansluiting met een naastgelegen muur/plafond in orde?