De 10 meest gestelde vragen over het schilderen van houtwerk

De 10 meest gestelde vragen over het schilderen van houtwerk

Leestijd: 3 minuten 27-05-2021

Hout schilderen of hout verven, het is maar net hoe je het wilt noemen, kan een leuke bezigheid zijn. Wat is er namelijk niet leuk aan het opfrissen van je woning? Een frisse verflaag geeft een mooi aangezicht en beschermt het houtwerk tegen de weersinvloeden. Toch merken onze medewerkers van de klantenservice dat er nogal wat vragen zijn over het schilderen van hout. Soms hele korte vragen, maar wel belangrijke! Daarom hebben we een top 10 meestgestelde vragen rondom het schilderen van houtverf opgesteld. Lekker overzichtelijk en gemakkelijk te lezen. Lees je mee?

1. Is hoogglans verf sterker dan zijdeglans verf?

Theoretisch gezien is het zo: Hoe hoger de glans, hoe sterker de lak. Dat betekent dus dat een hoogglans wat sterker is, langer meegaat, dan een zijdeglans lak. Echter is de technologie dusdanig verbetert, dat ook een zijdeglans lak extreem sterk is. Neem bijvoorbeeld de Sigma S2U Allure Satin. Deze heeft net als zijn hoogglanzende broertje het predikaat: ''Tot 10 jaar schildervrij!''. Conclusie: Kies voor een goed merk zoals SigmaSikkens of Wijzonol en je zal geen verschil merken.

2. Hoe lang moet houtverf drogen?

Droging van verf heeft met een aantal dingen te maken. Zo is de temperatuur belangrijk, maar ook de luchtvochtigheid en de laagdikte. Daarnaast kan de droogtijd per verf heel goed verschillen. Om het zeker te weten kun je altijd het kenmerkenblad op de productpagina raadplegen. Daarin staat de exacte droogtijd onder bepaalde onstandigheden. Zie hieronder een algmeen advies:

Binnen of buiten? Algemene droogtijd houtverf
Binnenverf hout 12 uur
Buitenverf hout 16 uur

3. Onbehandeld hout schilderen, hoe pak ik dat aan?

Wanneer je start met onbehandeld hout, dus bijvoorbeeld een nieuw kozijn, dan zijn er een aantal dingen belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld van belang om een goede primer/grondverf te kiezen. Daarnaast is het advies om altijd met een aaneengesloten systeem te werken. Een voorbeeld daarvan is het Sigma S2U Allure systeem. Er kan tot 10 jaar schildervrij worden geboden, mits je de juiste stappen volgt. Denk er tevens aan om geen watergedragen verf over terpentine gedragen verf te zetten, of andersom. In de regel is het als volgt m.b.t. onbehandeld hout:

A. Aanbrengen van geschikte primer
B. Eerste laag lakverf aanbrengen
C. Tussenlaag lichtjes materen met een Scotchbrite sponsje
D. Tweede laag lakverf aanbrengen.
Tip: Lees hier hoe je kozijnen moet schilderen.

4. Hoe maak ik het geschilderde hout goed schoon?

Het schoonhouden van schilderwerk wordt nogal eens vergeten. Heel zonde eigenlijk, want een geschilderd oppervlak moet periodiek onderhouden worden. Dit kun je het beste meepakken als je ook de ramen gaat wassen. Het schoonmaken van het houtwerk gaat het beste met St. Marc Allesreiniger. Dit middel is speciaal gemaakt voor het ontvetten van houtwerk. Door het ontvetten voorkom je aanslag op het houtwerk, wat lelijke beschadigingen kan veroorzaken.

5. Kan ik bijvoorbeeld een lak van Sikkens over een laklaag van Sigma zetten?

Ja hoor, geen probleem! Je kunt verschillende merken verf over elkaar heen zetten. Waar je wel op moet letten, is dat je bijvoorbeeld voorzichtig bent als je een professionele verf over een doe-het-zelf merk zoals Flexa of Histor zet. De kwaliteit van beide verven is anders en daarom is het beter om, wanneer je over wilt gaan naar een professionele verf, je ook eerst een professionele primer/grondverf gebruikt. Zo verzeker je jezelf van een kwalitatief opgebouwd verfsysteem.

6. Waarom bladdert de verf af van het houtwerk?

Afbladderen van (hout)verf wordt ook wel onthechting genoemd. Dit wordt veroorzaakt door een foutje in de ondergrond en kan verschillende oorzaken hebben:

A. De ondergrond is niet voldoende ontvet van tevoren.
B. De ondergrond was te vochtig op het moment van schilderen.
C. De ondergrond is niet goed genoeg geschuurd.
D. De plamuur die is gebruikt, is niet voldoende doorgedroogd.
Tip: Lees ook deze blog over blaasvorming.   

7. Wat is het nut van schuren?

Schuren zorgt voor de hechting tussen de twee lagen. Door te schuren, schuur je de ''verbinding'' open. Doordat de verbinding open staat, kan deze gemakkelijk hechten aan de nieuwe verf. Zonder te schuren, blijft de nieuwe verflaag op het hout liggen, zonder dat deze echt ''pakt''.

8. Kan ik terpentine gedragen verf binnen gebruiken?

Hier zijn beide antwoorden juist: Ja, dat kan, maar het is niet altijd verstandig. De reden waarom het niet verstandig is om verf op terpentinebasis binnen te gebruiken, is omdat dit gaat vergelen. Vergeling treedt namelijk op wanneer er bij verf op terpentinebasis geen UV licht komt. Echter zijn er wel twee zijdeglans lakken die minder vergelen dan de gemiddelde terpentinegedragen verf. De Sigma S2U Satin en de Sikkens Rubbol Finura Satin.

9. Ik heb nu olie op het hout zitten. Kan ik deze ook schilderen?

Olie heeft de eigenschap om diep in het hout te trekken. Nadat je een houten object hebt behandeld met olie, waarbij je altijd meerdere lagen aanbrengt, is het zinloos om dit dekkend te willen schilderen. De olie is namelijk zo diep in het houtwerk getrokken, dat dit altijd invloed zal hebben op de dekkende laag.

Tip: Lees hier hoe je een binnendeur schildert.

10. Kan ik bij elke temperatuur buiten schilderen?

Nee, dat kan helaas niet. Dit is wellicht de meest gestelde vraag en daarom hebben we er een aparte blog over geschreven. Lees hem nu!

Houtlak nodig? Bestel hieronder één van jouw houtlakken: