Buiten schilderen temperatuur

Buiten schilderen temperatuur

Leestijd: 2 minuten 04-03-2021

Je kunt tot 30 graden Celsius buiten schilderen. Boven de 30 graden adviseren wij om niet meer te schilderen. De verf droogt dan te snel, waardoor blaasjes in de verf ontstaan. Schilder boven de 25 graden niet in de volle zon, maar schilder achter de zon aan.

Beste temperatuur om te schilderen?

Het eindresultaat als je buiten gaat verven hangt deels af van de temperatuur buiten. De beste temperatuur om te schilderen is tussen de 5 en 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen verwerk je de verf het beste. Aanbrengen en drogen van de verf gaat dan gemakkelijk. Buiten schilderen doe je bij voorkeur tussen de maanden maart en november.

Bovenstaande is slechts een gemiddelde en geldt alleen voor de meeste grond- en aflakken. Uiteraard zijn er speciale lakken die je buiten deze temperaturen kunt gebruiken, zoals de Sikkens Rubbol XD High Gloss of de Sigma S2U Allure Gloss (hoogglans buitenlak). Deze buitenlakken zijn tot 30 graden te verwerken. Ideaal dus voor in de zomer! Echter is de voorkeur wel om te schilderen wanneer het onder de 30 graden is.

Tip: ''Schilder altijd achter de zon aan.'' Zorg voor het schilderen dat het houtwerk goed droog is. Dat is meestal niet het geval wanneer er ‘s morgens nog dauw op staat. Wanneer het een mooie dag beloofd te worden (rond de 15 - 25 graden), dan kun je om 10:00 in de morgen beginnen met schilderen.

Buiten schilderen luchtvochtigheid

Over het algemeen kun je buiten schilderen wanneer de luchtvochtigheid onder de 85% is. Daarboven is het oppervlak te vochtig en niet meer geschikt om te schilderen. Je moet dan echt even wachten om buiten te gaan schilderen. De luchtvochtigheid kun je per dag checken op bijvoorbeeld weeronline.nl

Hoe kan ik verven bij warm weer?

Verven bij een temperatuur boven de 25 graden is niet aan te raden. Hierdoor kunnen blaasjes ontstaan. Als lucht uit de ondergrond niet kan ontsnappen en opgesloten raakt onder de pas aangebrachte verflaag en de lucht wordt vervolgens warm, dan zet deze lucht uit en ontstaan luchtbelletjes.

Niet de verf is de oorzaak, maar de aanwezigheid van lucht in het hout. Mocht dit toch gebeuren, dan is het nog te herstellen. Je laat alles goed drogen en het geverfde kozijn ga je lichtjes opschuren met een Scotchbrite sponsje en nog eenmaal aflakken. Zorg ervoor dat het kozijn niet in de felle zon staat, en doe bij zonnige weer een zonwering uit als dit mogelijk is. Of nog beter; schilder achter de zon aan!

Hoe kan ik schilderen bij koud weer?

Je kunt ook schilderen als de temperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Gebruik hiervoor lakverven die sneldrogend zijn zoals de Sikkens Rubbol Express High Gloss of de Sigma Rapid Gloss. Gebruik dit type verf niet als het kouder is dan 0 graden Celsius.

Alles weten over schilderen met koud weer? We hebben een aparte blog geschreven over het schilderen met koud weer. Lees de blog hier!

Tip: Lees bij blaasvorming (putjes of bobbeltjes in de verf) deze uitgebreide blog.

Vragen? Wij helpen je graag! Heb je nog vragen over het schilderen met welke temperaturen? Of heb je nog op- en aanmerkingen? Onze medewerkers helpen je graag voor een antwoord of passend advies. Kom gerust langs in onze showroom. Of bel of mail ons!

Schilderen in de zon

Als het een zonnige dag gaat worden en je wilt verven in de zon, dan is het goed om te weten welke stappen u kunt ondernemen om het mooiste eindresultaat te behalen. Bij erg warm en zonnig weer kunnen blaasjes op de verf ontstaan, let dus goed op wanneer u begint met schilderen in de zon!

  • Bij temperaturen boven de 30 graden is het niet aan te raden om te verven. Hierdoor kunnen blaasjes ontstaan. 
  • Is het boven 25 graden? Schilder achter de zon aan, schilder niet in de volle zon.
  • Zijn er toch blaasjes ontstaan op de verf, dan is het nog te herstellen. Je laat alles goed drogen en gaat de blaasjes lichtjes opschuren met een Scotchbrite sponsje en nog eenmaal aflakken. Zorg ervoor dat het kozijn niet in de felle zon staat.

Ga direct aan de slag met één van onze producten: