Schilderen met koud weer

Schilderen met koud weer

Leestijd: 2 minuten 10-06-2021

Tot wanneer kun je buiten schilderen? En kan ik buiten schilderen in de winter? Dat zijn allemaal logische vragen, waarvan we ons goed voor kunnen stellen dat hier onduidelijkheid over is. Om deze blog zo volledig mogelijk te maken, gaan we onderscheid maken tussen verven bij koud weer in de buitenlucht en schilderen wanneer het binnen koud is. Wij zien wel vaker dat mensen bezig gaan met buitenschilderwerk in de winter omdat de temperatuur redelijk is. En het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een nieuw(bouw) huis hebt gekocht, waar de verwarming niet de hele dag staat te vlammen.

Buiten schilderen bij welke temperatuur?

De hoofdvraag is: kan ik verven bij koud weer? Het korte antwoord daarop is: Ja, dat kan! Nou, dat is mooi. Maar kan ik ook met alle verf in de kou schilderen? Is er voor het schilderen een minimum temperatuur? En is iedere verf geschikt? Nee, dat niet! De hoofdregel is dat je tot een minimumtemperatuur kunt schilderen van 0 graden Celsius. Buiten schilderen in oktober zou dus prima kunnen maar je moet bijvoorbeeld niet in januari gaan schilderen met vorst. Kan je in de winter buiten schilderen? Ja. Het is dan echter wel van belang dat je de juiste verf kiest. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende ''4-seizoenen'' lakken die tot deze temperatuur goed te gebruiken zijn. Het is dus niet zo dat iedere verf geschikt is! Wat je kunt aanhouden is het volgende: komt de temperatuur onder de 10 graden Celsius? Kijk dan of jouw verf geschikt is.

Schilderen in de winter; waarom is niet iedere verf geschikt?

Of het met een bepaald type verf mogelijk is te schilderen met koud weer is afhankelijk van de droging. De techniek die in de verf wordt gebruikt, bepaalt hoe lang het droogproces duurt. Zo zijn er bepaalde typen verf die echt niet geschikt zijn om nog met koud weer te verwerken. Wil je weten hoe het zit met jouw verf en vrieskou? In het tablad ''eigenschappen'' op de productpagina staat tussen welke temperaturen een product goed te verwerken is. 

Luchtvochtigheid bij schilderen in de winter

Wanneer het steeds kouder wordt, wat normaliter gebeurt vanaf oktober/november, is het een natuurlijk verschijnsel dat de luchtvochtigheid omhoog gaat. Door die hoge luchtvochtigheid drogen de meeste verfsoorten niet meer optimaal of slaan zelfs dof. Je krijgt dan niet het ultieme resultaat en kunt dan niet genieten van de glansgraad. Tip: Lees hier de blog tot welke temperaturen je in de zomer kunt schilderen.

Zoek je een buitenlak die wel te gebruiken is bij koud weer? Dan raden we de Sigma S2U Allure Gloss (hoogglans), Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak of de Sigma S2U Allure Satin (zijdeglans) aan. Dit zijn zogenaamde 4-seizoenen verven die tot een temperatuur van 0 graden Celsius te gebruiken zijn. Naast deze typen verf zijn er ook speciale soorten primers en lakken die extra snel drogen. Daardoor is het mogelijk om sneller te schilderen bij koude dagen. We hebben het hier over de Sigma Rapid Gloss en Sigma Rapid Satin. Om je een voorbeeld te geven van de droogtijd:

Overschilderbaar bij 5 graden Celsius:

De Rapid serie van Sigma is er dus echt op gericht snel te drogen. Dat is prettig wanneer je niet al teveel tijd hebt. Je ziet dat je met de Rapid serie in de helft van de tijd kunt schilderen. Het Sigma Allure systeem bijvoorbeeld kan ook worden gebruikt bij koude dagen, maar droogt gewoon minder snel. Sikkens heeft uiteraard ook lakverven die extra snel drogen en daardoor goed te gebruiken zijn bij koude dagen. De primer die je dan moet gebruiken is de Sikkens Rubbol Primer Express. De lakverf is de Sikkens Rubbol Express High Gloss.

Verven bij welke temperatuur binnen?

Voor het binnenschilderwerk is het over het algemeen wat makkelijker. Welke temperatuur voor binnen schilderen moet je aanhouden? Wil je graag binnen schilderen, zorg er dan voor dat de temperatuur in de ruimte tussen de 5 en 30 graden Celsius is. Tussen deze temperaturen drogen de binnenlakken en de muurverven het beste. Tot welke temperatuur kun je binnen schilderen? Is de temperatuur met verven binnen lager dan 5 graden Celsius, dan zal de verf slecht drogen en ook vreemde plekken kunnen gaan vertonen. Is het boven de 30 graden Celsius, dan ook zal het drogingsproces niet optimaal kunnen verlopen. Het beoogde resultaat kan dan niet worden gegarandeerd.