Buiten schilderen in de winter

Buiten schilderen in de winter

Leestijd: 2 minuten 23-01-2024

Tot wanneer kun je buiten schilderen? En kan ik buiten schilderen in de winter? Dat zijn allemaal logische vragen, waarvan we ons goed voor kunnen stellen dat hier onduidelijkheid over is. Om deze blog zo volledig mogelijk te maken, gaan we onderscheid maken tussen verven bij koud weer in de buitenlucht en schilderen wanneer het binnen koud is. Wij zien wel vaker dat mensen bezig gaan met buitenschilderwerk in de winter omdat de temperatuur redelijk is. En het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een nieuw(bouw) huis hebt gekocht, waar de verwarming niet de hele dag staat te vlammen.

Buiten verven: welke temperatuur is optimaal?

De beste temperatuur om te kunnen buiten schilderen ligt tussen de 5 en 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen krijgt de verf het mooiste eindresultaat. Natuurlijk geldt dit niet voor elke soort verf, kijk daarom van tevoren bij welke temperaturen jouw verf het beste te gebruiken is bij buiten schilderen.

Tips buiten schilderen: ''Schilder altijd achter de zon aan.''  Zorg voor het schilderen dat het houtwerk goed droog is. Dat is meestal niet het geval wanneer er ‘s morgens nog dauw op staat. Wanneer het een mooie dag beloofd te worden (rond de 15 - 25 graden), dan kun je om 10:00 in de morgen beginnen met buiten schilderen.

Buiten schilderen in de winter: wat is de minimum temperatuur?

De hoofdregel is dat je tot een minimumtemperatuur van 0 graden Celsius kunt buiten schilderen. Buiten schilderen in oktober zou dus prima kunnen maar je moet bijvoorbeeld niet in januari gaan werken met verf in de vrieskou. Kan je in de winter bijvoorbeeld je vensterbank buiten verven? Ja. Het is dan echter wel van belang dat je de juiste verf kiest. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende ''4-seizoenen'' lakken die tot deze temperatuur goed te gebruiken zijn. Het is dus niet zo dat iedere verf geschikt is! Wat je kunt aanhouden is het volgende: komt tijdens het buiten schilderen de temperatuur onder de 10 graden Celsius? Kijk dan of jouw verf geschikt is om mee buiten te schilderen.

Buitenmuur schilderen in de winter

Ontdek de ultieme winterbestendige verf bij Onlineverf.nl: Sikkens Alphatex 4SO. Deze hoogwaardige muurverf biedt niet alleen uitmuntende bescherming tegen winterse elementen, maar met zijn Quick Dry Formule maakt het schilderen tijdens koude dagen efficiënt en effectief. Bestand tegen vocht, sneeuw en temperatuurschommelingen, behoudt Sikkens Alphatex 4SO duurzame pracht voor je buitenmuren. Vertrouw op Onlineverf.nl voor kwaliteit en expertise, en geef je huis de winterse bescherming en verfraaiing die het verdient.

Luchtvochtigheid bij schilderen in de winter

Wanneer het steeds kouder wordt, wat normaliter gebeurt vanaf oktober/november, is het een natuurlijk verschijnsel dat de luchtvochtigheid omhoog gaat. Door die hoge luchtvochtigheid drogen de meeste verfsoorten niet meer optimaal of slaan zelfs dof. Je krijgt dan niet het ultieme resultaat en kunt dan niet genieten van de glansgraad. Tip: Lees hier de blog tot welke temperaturen je in de zomer kunt schilderen.

Zoek je een buitenlak die wel te gebruiken is bij koud weer? Dan raden we de Sigma S2U Allure Gloss (hoogglans), Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak of de Sigma S2U Allure Satin (zijdeglans) aan. Dit zijn zogenaamde 4-seizoenen verven die tot een temperatuur van 0 graden Celsius te gebruiken zijn. Naast deze typen verf zijn er ook speciale soorten primers en lakken die extra snel drogen. Daardoor is het mogelijk om sneller te schilderen bij koude dagen. We hebben het hier over de Sigma Rapid Gloss en Sigma Rapid Satin. Om je een voorbeeld te geven van de droogtijd:

Overschilderbaar bij 5 graden Celsius:

De Rapid serie van Sigma is er dus echt op gericht snel te drogen. Dat is prettig wanneer je niet al teveel tijd hebt. Je ziet dat je met de Rapid serie in de helft van de tijd kunt schilderen. Het Sigma Allure systeem bijvoorbeeld kan ook worden gebruikt bij koude dagen, maar droogt gewoon minder snel. Sikkens heeft uiteraard ook lakverven die extra snel drogen en daardoor goed te gebruiken zijn bij koude dagen. De primer die je dan moet gebruiken is de Sikkens Rubbol Primer Express. De lakverf is de Sikkens Rubbol Express High Gloss.

Verven bij welke temperatuur binnen?

Voor het binnenschilderwerk is het over het algemeen wat makkelijker. Welke temperatuur voor binnen schilderen in de winter moet je aanhouden? Wil je graag binnen schilderen, zorg er dan voor dat de temperatuur in de ruimte tussen de 5 en 30 graden Celsius is. Tussen deze temperaturen drogen de binnenlakken en de muurverven het beste. Tot welke temperatuur kun je binnen schilderen? Is de temperatuur met verven binnen lager dan 5 graden Celsius, dan zal de verf slecht drogen en ook vreemde plekken kunnen gaan vertonen. Is het boven de 30 graden Celsius, dan ook zal het drogingsproces niet optimaal kunnen verlopen. Het beoogde resultaat kan dan niet worden gegarandeerd.