Kwasten kopen?

Bestel hier de kwasten die horen bij jouw schilderklus! Wij hebben allerlei verschillende soorten kwasten: van rond tot vierkant, voor water- of terpentine gedragen verf en van klein tot groot. Bestel ze direct mee met de verf en je kan meteen aan de slag!

De keuze voor een kwast heeft te maken met het oppervlakte wat je wilt schilderen én met de soort verf waarmee je aan de slag gaat. Wanneer kies je voor een ronde, platte of blokkwast? Meer informatie hierover lees je onderaan deze pagina.

Heb je een wat dikkere verf, dan schilder je makkelijker met een ronde kwast. Ga je een muur voorzien van een nieuwe kleur, dan gebruik je een muurverfroller of een blokkwast. Kies voor een kwast met wat langere haren, deze zorgen voor een goede flexibiliteit en dat komt het resultaat ten goede. Verfkwasten hebben dierenharen of kunststofharen. Kwasten met dierenharen kunnen goed worden gebruikt voor het aanbrengen van alkydverf. De kwast met kunststof haren past beter bij acrylverf.

Soorten kwasten

Er zijn dus verschillende vormen kwasten, maar ook diverse soorten voor verf, beits, olie en lak. Je kunt kiezen uit professionele kwasten, doe-het-zelf kwasten en wegwerpkwasten in alle vormen. De wegwerpkwasten zijn zeer in trek voor het schilderen langs de afplaktape. Dit zijn vaak randen waar een normale roller niet bij kan. Een goedkope wegwerpkwast is hiervoor de perfecte oplossing!

Patentpunt kwasten

Deze kwast gebruik je als je heel precies wilt schilderen. Ideaal voor bijvoorbeeld een kozijn of de naden in een deur. Deze kwast kenmerkt zich door een afgeschuinde punt.  

Ronde kwasten

Dit type kwast is ideaal voor diverse verfklussen. De ronde kwast heeft een kleiner oppervlak dan de platte kwast. De dunne draad rondom de kwast is perfect om de haren samen te houden. Het uitstrijken van verf is makkelijk met deze kwast, waardoor je een egaal resultaat krijgt. De ronde kwast kun je het beste gebruiken voor kozijnen en deuren.

Blokkwast (blokwitter)

Dit is een rechthoekige en brede kwast met lange haren. Door deze lengte kan de blokkwast meer verf opnemen, waarmee je gemakkelijk grotere oppervlakken kunt schilderen. De kwasten zijn ideaal voor latex- en acrylverf, maar ook zeker voor voorstrijk of beits. De lange haren maken het ook gemakkelijk om bijvoorbeeld stenen zoals baksteen te schilderen.  

Platte kwast

Deze kwast is perfect om grotere oppervlakken mee te schilderen. Daarnaast heel geschikt voor het vernissen van een parketvloer en voor het beitsen van hout. Ook deze kwast heeft lange haren, waardoor er meer verf opgenomen kan worden.

Bokkepoot kwast

De bokkepoot kwast is ideaal voor moeilijk te bereiken plaatsen, met dank aan de kwastenkop die in een hoek op de steel staat. Ook kan het gebruikt worden voor het wat grovere werk als carbobruin of bielzenzwart.

Kwasten schoonmaken

Als je dan de keuze voor een kwast hebt gemaakt en de klus is geklaard dan moet je natuurlijk je kwast reinigen. Hoe doe je dat? Eerst verwijder je de achtergebleven overtollige verf. Schraap de kwast langs de rand van het verfblik of –emmer. Je kan hierbij eventueel een roerhoutje gebruiken. De kwast kan je vervolgens schoonmaken met lauwwarm water en groene zeep of een speciale kwastenreiniger. Heb je dat niet bij de hand? Dan voldoet terpentine ook prima. Zet de kwasten in een potje terpentine tot de haren ‘onder water’ staan. Laat dit twee uur weken en veeg de kwast af met een schone doek en laat het drogen. Als je de kwast goed schoon hebt gekregen dan kan je de kwast bewaren voor een volgende schilderklus.

Denk je dat je morgen dezelfde kwast en dezelfde kleur nog een keer nodig hebt, verwijder dan de overtollige verf en rol de kwast in huishoudfolie of aluminiumfolie en bewaar ze in een afgesloten plastic zakje op een koele plek. De volgende dag zijn de kwasten nog zeker goed genoeg om de klus af te maken. Wil je ze langer laten staan om de klus af te aken, zet ze dan in een potje met een laagje water.