Welke kwast gebruik ik voor welke verf?

Welke kwast gebruik ik voor welke verf?

Leestijd: 3 minuten 07-02-2022

Een kwast is een kwast zou je denken. Echter zit er veel verschil tussen de verschillende soorten schilders kwasten. Dat komt omdat voor nagenoeg ieder type verf wel een aparte kwast beschikbaar is. En dat is niet voor niets. Zo heb je voor watergedragen verf speciale kwasten. Maar dat geldt ook voor verf op terpentine basis. Daarnaast heb je nog professionele schilderskwasten, dus die gebruikt worden door schilders. Maar ook doe-het-zelf kwasten, die je veelal in de bouwmarkt tegenkomt. En dan heb je natuurlijk nog het verschil in haren van de kwast. Zo heb je chinees varkenshaar, synthetische haren, polyestervezels, zwart varkenshaar of een mix van verschillende soorten haar. Naast het soort haar heb je ook nog ronde kwasten, platte kwasten, synthetische kwasten, blokkwasten etc. Genoeg om over te praten dus!

Kwast voor watergedragen verf (acrylverf)

Voor het verwerken van watergedragen verf zijn er speciale kwasten verkrijgbaar. Deze kwasten zorgen ervoor dat de verf mooi vloeit. Bij het aanbrengen van watergedragen lakken moet je ervoor zorgen dat je de verf vol en vet opzet. Je zou kunnen denken dat er teveel verf op het oppervlak zit, maar door één keer op te zetten en daarna één keer af te steken of te rollen, zal de verf mooi uitvloeien. Laagdikte bij watergedragen verf Natte laagdikte in µm:100 Droge laagdikte in µm: 35 Klik hier voor alle watergedragen kwasten.

Welke kwast voor watergedragen verf?

Wij bieden meerdere soorten kwasten voor watergedragen verf aan. Enkele populaire kwasten zijn de Anza Kwast Diamond Aqua Rond , de Onlineverf.nl Kwast en de Progold Patentpunt Kwast Exclusive White .

Klik hier voor alle watergedragen kwasten.

Kwast voor terpentine gedragen verf (alkydverf)

Laagdikte bij terpentine gedragen verf Natte laagdikte in µm: 60 Droge laagdikte in µm: 40. Klik hier voor alle terpentine gedragen kwasten.

Welke maat kwast gebruik ik voor welke klus?

De maat die je gebruikt kan natuurlijk verschillen. Uiteindelijk is de keuze aan jou wat je fijn vind. Maar om het je wat makkelijker te maken hebben we een kort overzichtje gemaakt waarin je kunt zien welk formaat kwast wordt gebruikt bij een type klus. Wel zo handig!

  • Kozijnen: ronde kwast, maat 14 of 16.
  • Deuren: een platte kwast, maat 2''
  • Deuren met bewerkingen: ronde kwast maat 14 of 16
  • Schroten: platte kwast, maat 2,5''
  • Tuinhuis of schutting: platte kwast, maat 2,5''

Smalle oppervlakken en stroken

Voor smalle oppervlakken en stroken adviseren wij om een wat kleiner formaat kwast te nemen. Het voordeel van een wat kleinere kwast, is dat je wat wendbaarder bent. Voor ronde kwasten adviseren we formaat 8 t/m 12. Voor platte kwasten kun je het beste formaat 1'' nemen. Tip: Voor ronde kwasten is maat 14 een perfecte en veelgebruikte tussenmaat. Voor platte kwasten is dat formaat 1,5''. Dit zijn dus de meest gekozen formaten.

Brede oppervlakken en plaatwerk

Voor wat brede oppervlakken, zoals een deur of plaatwerk aan een woning, is het advies om een groter formaat kwast te nemen. Voor ronde kwasten betekent dit formaat 16 t/m 18. Voor platte kwasten zit je goed met maat 2'' t/m 2,5''

Welke kwasten zijn er?

Zoals we aan het begin al schreven; het is niet zo dat een kwast maar een kwast is. Er zit veel verschil tussen het soort kwast en de toepassing daarvan. Ieder type kwast is gemaakt om een bepaalde klus te klaren. Hieronder lees je een overzicht van de meest voorkomende kwasten en de toepassing daarvan.

Platte kwasten

De platte kwast, ook wel een brede kwast genoemd, is geschikt voor het schilderen van grotere oppervlakken. Zo is de platte kwast ideaal om vlakke deuren of bijvoorbeeld tuinhuisjes mee te schilderen. De platte kwast is geschikt voor het verwerken van synthetische en watergedragen lakken en beitsen. Kenmerken voor de brede kwast zijn de lange haren. Doordat de haren lang zijn kan de kwast veel verf opnemen en afgeven. Dat is o.a. een reden dat de verf geschikt is voor grotere oppervlakken. De langere haren zorgen voor een goede flexibiliteit en geeft de juiste weerstand. Daardoor is het mogelijk een optimale laag verf aan te brengen.

De keuze van de specialist: ProGold platte kwast acryl

Platte kwast voor terpentine gedragen verf

De keuze van de specialist: Progold platte kwast alkyd

Ronde kwasten

De ronde kwast is geschikt voor veel verschillende soorten klussen. Echter kun je deze kwast het beste gebruiken voor niet al te grote oppervlakken. Zo is bijvoorbeeld het aflakken van een deur niet aan te raden met een ronde kwast. Dat komt omdat het formaat niet geschikt is voor een grote afgifte van verf. De ronde kwast is echter wel ideaal voor bijvoorbeeld het schilderen van kozijnen. Daarnaast is de ronde kwast perfect voor al het schilderwerk waar hoekjes, randjes, kantjes, opstaande randen etc. aan zitten. Daarom wordt de ronde kwast ook wel de meest multifunctionele kwast genoemd die er is.

De keuze van de specialist: Anza kwast Diamond Aqua

Ronde kwast voor terpentine gedragen verf

De keuze van de specialist: Anza kwast Diamond Classic

Puntkwast

Wil je echt precisiewerk? Kies dan voor een puntkwast. Het puntje bovenaan de kwast zorgt ervoor dat je messcherp kunt schilderen. De top van de kwast heeft een afschuinende kant, wat ook wel patentpunt wordt genoemd. Het voordeel van deze kwast is dat je gemakkelijk langs elementen, randen en bijvoorbeeld ook decoratieve oppervlakken kunt schilderen. De kunst van het schilderen zit volgens veel schilders ook in het zogenaamde besnijden. Dit is een techniek waarbij je met de kwast superstrak schilderwerk kunt afleveren. Maar om zo strak te kunnen schilderen, heb je dus een goede (punt)kwast nodig.

Puntkwast voor watergedragen verf

De keuze van de specialist: ProGold Patentpunt kwast Exclusive White

Puntkwast voor terpentine gedragen verf

De keuze van de specialist: ProGold Patentpunt kwast Exclusive Red

Blokkwasten

Blokkwasten zijn ideaal voor het aanbrengen van een grote hoeveelheid verf in één keer. Blokwitters zijn vaak wat groter van formaat en hebben ook veel en vooral lange haren. Daardoor is deze kwast ideaal voor het aanbrengen van watergedragen muurverven en lakken. De lange haren maken de kwast geschikt voor het schilderen van beton en steenwerk. De lange haren dringen diep in de ondergrond, waardoor de dekking wordt verbeterd. Daarnaast is dit type kwast geschikt voor het aanbrengen van voorstrijk en andere dunne vloeistoffen.

Blokkwast voor watergedragen verf

De keuze van de specialist: Anza Blokkwast

Wegwerpkwast

De wegwerpkwast is met name geschikt voor het aanbrengen van muurverf. Normaliter zou je voor het aanbrengen van muurverf een roller gebruiken en dat is ook het advies. Maar een wegwerpkwast maakt het gemakkelijk om de randen en hoeken bij de muur de schilderen. Het voordeel van wegwerpkwasten is dat ze lekker goedkoop zijn. Voor het aanbrengen van muurverf heb je namelijk geen dure kwasten nodig.

Acryl kwasten

De acryl kwast is een soort kwast dia speciaal gemaakt is om met acrylverf te gebruiken. Deze acryl kwasten zijn niet te gebruiken met verf op terpentinebasis, het is echt een kwast voor watergedragen verf. Vraag je je af: “Welke kwast voor watergedragen verf?” Neem dan een kijkje bij ons brede assortiment kwasten.

Waaruit bestaat een kwast?

Elke soort schilderskwasten en verf kwasten heeft verschillende onderdelen waaruit het bestaat. De combinatie van deze onderdelen samen maakt een kwast van goede of minder goede kwaliteit. Ieder onderdeel van de kwast heeft een een functie en is daarnaast van invloed om het resultaat van het schilderwerk.

Het haar

Het meest belangrijke onderdeel van de verf kwast is natuurlijk het haar. Het materiaal van het haar bepaald in grote mate het resultaat van het schilderwerk. Veelal bestaat een kwast uit varkenshaar of uit synthetisch haar. Synthetische vezels zijn vaak van polyester. Het verschil is dat de kwasten met een synthetische vezel, dus met dit type haar, geschikt is voor de nieuwste serie lakken. De nieuwere lakken zijn dusdanig aangepast, dat het schilderen met deze haren i.c.m. de verf een beter resultaat geeft. Het haar van de kwast bepaald ook in grote mate de kwaliteit en de prijs van de kwast. De haren van een kwast bestaan voornamelijk uit varkenshaar, eekhoornhaar, marterhaar, ponyhaar, runderhaar en synthetische vezels. Als je een keuze maakt, kun je het beste kiezen voor kwasten met een synthetische vezel. Dat komt omdat nagenoeg alle professionele lakken gemaakt zijn om het beste resultaat te behalen met een synthetische/polyesterharige kwast.

De steel

Nagenoeg alle goede kwasten zijn voorzien van een houten steel. Het hout dat hiervoor wordt gebruikt is vaak van beuken-, berken-, of lindehout. De steel wordt bijna altijd afgelakt, wat zorgt voor een duurzame kwast die lekker in de hand ligt. Echter is het ook mogelijk om kwasten te nemen met een kunststof steel, al heeft dit niet de voorkeur.

Het touw

Het touw wat om een kwast zit, zorgt ervoor dat de haren bij elkaar blijven. De eigenschap van haren is dat het naar verloop van tijd wat afslijt. Je kunt het touw op enig moment wat inkorten, waardoor je weer langere haren hebt om mee te schilderen. Echter wordt dit door veel consumenten niet meer gedaan. Nadat een kwast veelvuldig is gebruikt, wordt deel vaak weggegooid. Het is stand houden van de kwast nadat je geschilderd hebt heeft vaak niet de voorkeur.

De kit

De kit is het niet zichtbare deel van de kwast. Dit zorgt ervoor dat de haren in de steel blijven zitten.

De ring

De ring zorgt ervoor dat de haren bij elkaar blijven zitten. De ring kan verzilverd of vernikkeld zijn, maar kan ook van kunststof, koper, inox of messing zijn. Kwasten die een ring van messing, inox of kunststof hebben, zijn met name geschikt voor watergedragen lakken. Dat komt doordat deze materialen niet kunnen roesten. Zie hier een overzicht van alle kwasten.