Hoe kan ik verflucht verwijderen?
Leestijd: 2 minuten 16-12-2021
Muurverfmania!: 10% extra korting op muurverf! Code: MANIA | Bekijk actie >
Leestijd: 2 minuten 16-12-2021
Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je bent in een huis waar net is geschilderd en dat kun je ruiken ook! Alles ruikt naar verflucht! De één vind het lekker ruiken, de ander vind dat het stinkt. Maar wat je er ook van vindt, het is belangrijk dat de geur uit de woning gaat. Dat is beter voor jou en voor anderen. Maar hoe doe je dat? Hoe krijg je die verflucht uit de woning? Wat is de tip tegen verflucht Wij geven je graag enkele simpele tips, zodat je snel van de verfgeur af bent.
De typische verflucht ontstaat hoofdzakelijk door het gebruik van terpentine gedragen verf binnenshuis. Deze verf wordt ook wel alkydverf genoemd. Verf op terpentine basis heeft namelijk een sterke geur en zal dus binnen heftiger geroken worden dan buiten. De geur ontstaat door de samenstelling van de verf. Zoals de naam al doet vermoeden, zit er in terpentine gedragen verf, terpentine. Dit zorgt in de meeste gevallen voor de meest heftige geur. Wanneer er met alkydverf is geschilderd, ontstaat er een verfdamp die de geur veroorzaakt. Terpentine is de stof die met meest schadelijk is voor de gezondheid. Daarom is het sinds enkele jaren voor schilders ook verboden om verf op terpentinebasis binnen te gebruiken. Voor buitenschilderwerk is terpentine gedragen verf juist weer beter. Het schadelijke effect is nagenoeg nihil, omdat de verfdamp, de boosdoener dus, meteen ‘’vervliegt’’ in de lucht. De schadelijke stoffen zullen dus direct oplossen in de atmosfeer.
Verf dat gemaakt is op waterbasis stinkt eigenlijk niet. Met name door de nieuwe techniek is de verflucht praktisch verdwenen. Verf op waterbasis wordt ook wel acrylverf genoemd. Het wordt dan ook door ons geadviseerd om voor het schilderwerk binnenshuis altijd verf op waterbasis te gebruiken. Naast de voordelen voor de gezondheid, zal je ook geen last hebben van een verfgeur. Echter adviseren wij wel altijd om tijdens en na het schilderen zo goed mogelijk te ventileren. Ventilatie zorgt, naast een snellere droging, ook dat de dampen die vrijkomen tijdens het schilderen, zo snel mogelijk verdwijnen.
Het antwoord daarom is: nee. De samenstelling van verf op waterbasis en echt anders dan verf op terpentinebasis. Je kunt je wellicht voorstelen dat de omstandigheden buiten echt anders zijn dan de omstandigheden binnen. Binnen heb je slechts te maken met lichte temperatuurverschillen en misschien wat huidvet. In de buitenlucht heb je grote temperatuurverschillen, sneeuw, zonlicht, regen, aanslag op het schilderwerk etc. De bescherming voor buiten is dus wezenlijk van ander belang. Maakt dus niet de fout om, wellicht met de goede bedoelingen, verf op waterbasis buiten te gebruiken.