Ik heb houtrot op mijn kozijn; hoe pak ik dit aan?

Deze vraag krijgen we bij Onlineverf.nl vaak. Houtrot ontstaat vooral op plaatsen waar langere tijd water op het hout blijft staan. Daar ontstaat dan rottend hout. Je kunt houtrot makkelijk herkennen door met een schroevendraaier in het hout te steken. Rottend hout wordt namelijk ook heel zacht waardoor je er makkelijk in kunt steken. Houtrot is ook te herkennen aan de donkere en ongelijke kleur. En wanneer je op het hout tikt dan klinkt het op de rotte delen heel hol.

Hoe behandel ik houtrot?

Maak het schilderwerk rondom de rotte plek goed kaal. Vervolgens haal je al het zachte hout eruit. Het is belangrijk om minstens één centimeter van het gezonde hout weg te halen. Daarna is het van belang dat het hout heel goed droog is. Deze moet echt helemaal droog zijn voor de volgende stap word genomen. Wanneer het hout heel goed droog is kan er een houtimpregneer van Alabastine op worden aangebracht. Het is wel belangrijk dit te doen, anders zal het houtrot toch verder gaan in het gezonde hout. Met dit middel dood je eventuele schimmels en organismen die toch nog aanwezig zijn. Ook deze goed laten drogen.

Gebruik houtrotvuller

Vervolgens kan de Houtrotvuller van Alabastine worden aangebracht. Dit is een twee componenten vulmiddel waarbij beide potten goed met elkaar vermengd dienen te worden. Dit kan mooi op een hard oppervlak met een spatel. Alles wat aangemaakt wordt, moet binnen 20 minuten verwerkt worden. Maak dus niet meer aan dan je binnen deze tijd kan verwerken. Vervolgens kan er na ongeveer 6 uur uitharden het gehele oppervlak geschuurd worden totdat er een naadloze overgang tussen het gezonde hout en de houtrotvuller komt. Vervolgens kun je beginnen met de schilderklus.

Nog vragen? Wij helpen je graag

Heb je nog vragen over het aanpakken van houtrot? Of heb je nog op- en aanmerkingen? De medewerkers van Online Verf helpen je graag voor een antwoord of passend advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.