Hoe kan ik het beste een trap verven?

Het schilderen van een trap vergt de nodige voorbereiding. Vooral omdat de lak op de trap kras- en slijtvast moet zijn. Een trap wordt immers vaak belopen en dus zwaar belast. Een goed verfsysteem is daarom essentieel, evenals de manier waarop je de verf aanbrengt.

Voorbereiding

Voordat je de trap gaat schilderen, dient de trap vrij te zijn van bijvoorbeeld lijmresten etc. Daarna moet je de trap ontvetten met St. Marc Allesreiniger. Vervolgens schuur je de trap zodat de hechting verbetert. Je neemt hiervoor een redelijk fijne korrel, bijvoorbeeld P240. Na het schuren neem je de trap af met een kleefdoekje, zodat de trap stofvrij is.

Het schilderen zelf

Vervolgens kun je beginnen met het aanbrengen van de primer. Schilder altijd met een watergedragen verfsysteem om vergeling te voorkomen. Een goede primer is de Sigma S2U Nova Primer. Breng nu de eerste laag primer aan. Dit kun je het beste doen met een Anza roller en acryl kwast.

Als de primer droog is, kun je de trap licht opschuren met korrel P320 om de hechting te verbeteren. Vervolgens neem de trap weer af met een kleefdoekje.

Nu kun je beginnen met de eerste laag aflak. Neem hiervoor een kras-en slijtvaste lak zoals de Sigma S2U Nova Satin. Na het aanbrengen de eerste laklaag kun je weer schuren met P320 en stofvrij maken met een kleefdoekje. Daarna breng je de tweede en laatste laklaag aan en je trap is klaar voor gebruik.