Buiten schilderen in het najaar

kou1 Kun je nu nog wel buiten schilderen? Deze vraag wordt vaak aan ons gesteld als het wat kouder is. Laten we beginnen met het feit dat dit ook een terechte vraag is. Als de temperatuur daalt, heeft dit ook impact op de luchtvochtigheid. Je zou kunnen denken dat je door deze hoge luchtvochtigheid niet meer kunt schilderen met buitenlakken. Dat is deels waar, maar is altijd een oplossing voor dit probleem. Laten we beginnen met het verschil tussen de buitenlakken.

Wat gebeurd er met de verf als de temperatuur daalt?

Als de temperatuur daalt heeft dit direct invloed op de luchtvochtigheid. Deze ontwikkeling is van levensbelang bij de droging van de verf. ''Normale'' buitenlak, zoals de Rubbol XD van Sikkens bijvoorbeeld, hebben een minimale temperatuur van 5°C nodig om te kunnen drogen. Als het dus kouder wordt, is het echt af te raden deze verf te gebruiken. De verf zal onder deze temperatuur echt niet drogen, wat kan leiden tot problemen. Dat geldt ook bij lakken zoals de Sigma S2U Gloss of Satin. Deze lakken zijn gewoon gemaakt om te verwerken in het voorjaar, de zomer en het zachte najaar.

De oplossing door de fabrikanten

Echter hebben de verffabrikanten een oplossing gevonden. Zowel Sigma als Sikkens hebben verschillende primers en lakken uitgevonden, die het mogelijk maken om te verwerken tot 0°C. Het voordeel van deze lakken is dat ze erg snel drogen. Een voorbeeld is de Sigma Rapid Gloss. Deze lak is al naar 2 uur droog! Dat is uniek, want de meeste buitenlakken hebben minimaal 6 tot 7 uur nodig om te drogen. Maar omdat de luchtvochtigheid hoog is en de temperatuur laag, is het belangrijker dat de verf snel droogt. Om je een volledig beeld de geven van de producten die je kunt gebruiken in koude tijden hebben we hier een overzichtje gemaakt:

Grondverfkou2

Sigma Rapid Primer Sikkens Rubbol Express Primer

Aflak zijdeglans

Sigma Rapid Satin 

Aflak Hoogglans

Sigma Rapid Gloss Sikkens Rubbol Express High Gloss

Enkele tips

  • Begin in de ochtend na het dauwpunt met schilderen
  • Schilder met de zon mee, zodat een snellere droging mogelijk is
  • Let goed op de laagdikte. Teveel laagdikte zorgt voor tragere droging
  • Laat de verf eerst op kamertemperatuur komen. Verdunnen is niet nodig