Is RAL 9010 echt 100% wit

Hoe zit het nu precies met al die witte verftinten? Zijn deze hetzelfde als de RAL kleur wit? Het zijn er namelijk nogal wat. Veel mensen vinden het lastig om een mooie kleur ‘wit’ uit te kiezen. De één neigt teveel naar roze, de ander teveel naar crème. Je hebt RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 als veelvoorkomende RAL wit tinten. Deze witte RAL kleuren zijn zo populair omdat de kleuren in verschillende industrieën als ''standaard'' witte kleuren worden gebruikt. De kleur RAL 9010 wordt zelfs apart als kleur geleverd door verschillende verffabrikanten zoals Sigma, Sikkens en Wijzonol. Echter is er geen standaard RAL kleur wit. Maar hoe vind je nou de juiste kleur? Wij delen graag onze kennis met jou. Lees je mee?

Is wit hetzelfde als RAL 9010? 

Zoals we net al even noemden zijn er een aantal bekende wit tinten. Maar laten we even bij het begin beginnen. Er bestaat namelijk ook 100% wit. Helemaal wit dus. In de schilders branche spreken we van 100% wit als er geen extra pigment of pasta wordt toegevoegd door middel van de mengmachine. Het is dus echt standaard wit.

Ik wil RAL 9010 nu bestellen in de beste verf!

RAL 9010 of wit? Wit of RAL 9010?

De kleur RAL 9010 is misschien wel de meest bekende RAL kleur en verdient dan ook de meeste aandacht. Is dit dan de RAL kleur wit? Is er een RAL nummer wit? Nee, 100% wit heeft geen RAL kleur en is dus anders dan RAL9010! RAL 9010 is net iets van het witte af, waardoor deze erg geschikt is voor plafonds en wanden. Omdat deze kleur zo geliefd is, hebben fabrikanten besloten om deze kleur ook op voorraad te maken in muurverf. Maar dan is kleur 9010 nog altijd geen 100% wit. Deze kleur is ook verreweg de meest gebruikte kleur en vooral populair om bijvoorbeeld je muren, plafonds en kozijnen mee te schilderen. De officiële naam van RAL9010 is zuiver wit. Soms wordt de naam ook verward met 9010 RAL.

RAL 9001

Een kleur die meer naar crème neigt, is RAL 9001 (crème wit). Deze kleur wordt veel op kozijnen en bij buitenschilderwerk gebruikt. Deze twee kleuren worden nogal eens door elkaar gehaald. De kleur van deze tint is een beetje te vergelijken met koffie melk, juist omdat het de meeste donkere is van deze 3 wit tinten. Bij twijfel kan je altijd even een RAL-waaier bekijken. De officiële naam van RAL 9001 is crème wit. Wil je het verschil weten tussen RAL 9001 en RAL 9010?

RAL 9016

Deze witte tint is nu erg in opkomst en voor veel mensen ook relatief nieuw. RAL 9016 is een heel neutrale witte kleur zonder geel pigment. Het grote voordeel van deze kleur wit is dat hij zo licht is, dat het omgevingskleuren opvangt. Bijzonder toch? Daardoor is het een mooie en makkelijke kleur om binnenshuis te gebruiken. Dus als je het plafond, de muren of de kozijnen wilt gaan schilderen, dan kan deze kleur een goede optie zijn. RAL 9016 is met name interessant als je weinig daglicht in je ruimte hebt.

Wat is het verschil tussen RAL 9010 en 9016?

Voordat je de RAL 9010 of 9016 kleur kiest vraag je jezelf misschien af: “Wat is het verschil RAL 9010 en 9016?”

  • RAL 9010 is een tint donkerder dan RAL 9016.
  • RAL 9016 wordt als wat ''feller'' genoemd.
  • RAL 9016 VS 9010 = heel helder wit VS helder wit.
  • 9016 staat gelijk aan RAL spierwit

Bestel nu en ontvang een gratis cadeau vanaf €20! Keuze uit glaskrabber, plamuurmes, werkhandschoenen en nog veel meer!

Welke RAL kleur is spierwit?

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat er geen RAL spierwit is. Onder de spierwit RAL verstaan wij 100% wit, standaard wit dus. De vraag: “Welke RAL kleur is spierwit?” kunnen wij dus niet beantwoorden, omdat deze RAL kleur niet bestaat. Wil je jouw verf in spierwit? Dan bestel standaard witte verf.

Heb je de vraag: “Welke RAL kleur is het witst?” Dan kunnen wij deze uiteraard wel beantwoorden! Van alle witte RAL kleuren komt RAL 9003 het dichtste in de buurt. Deze RAL kleur wit noemen wij Signaalwit en is het koelere kleine broertje van RAL 9016.

De juiste kleur wit vinden

Om de juiste kleur wit te vinden moet je de kleur vanuit verschillende kanten bekijken. Dat klinkt misschien wat raar, maar dat is het zeker niet. Kleur kunnen enorm verschillen door het soort licht. Zie je de kleur in de ochtend of in de avond? Kijk je in de buitenlucht naar de kleur, of op tafel onder een lamp? Welke andere kleuren zijn er in de buurt? Deze factoren hebben allemaal invloed op de kleur. Sommige kleuren ''pakken andere kleuren op''. Dat betekent dat de kleur sterk beïnvloed kan worden door een naast gelegen kleur. Maar we helpen je graag zo goed mogelijk op weg. Daarom hebben we een kort stappenplan gemaakt:

Stap 1: Ga ontdekken welke tint je het mooiste lijkt. Kijk om je heen, in vakbladen, naar meubels van anderen of wat er dan ook maar wit is. Vind je bijvoorbeeld crème mooier? Of juist fel wit? Kortom, weet eerst in welke richting je het moet zoeken.

Stap 2: Pak er eens een kleurenwaaier bij. Naast de bekende RAL kleuren zijn er natuurlijk nog tal van andere kleuren wit. Je kunt uiteraard een kleurenwaaier bij ons bestellen. Deze kun je weer terugsturen als je eruit bent. Super handig dus!

Stap 3: Ga eens met de kleur bij de keukenlamp staan en bekijk de kleur goed. Ga vervolgens eens naar buiten als de zon schijnt, of juist als het regent. Bekijk de kleur in zoveel mogelijk verschillende omstandigheden. Dan krijg je echt een goed beeld hoe jouw toekomstige kleur eruit komt te zien.

Stap 4: Zet een proefstukje op en laat dat goed drogen. De uiteindelijke kleur is namelijk pas zichtbaar als de verf helemaal droog is.

Combinaties met wit

Wit kan bijzonder mooi zijn en is goed te combineren met veel kleuren. Als je wit goed gebruikt, dan kun je een hele gave uitstraling creëren in de ruimte. Wat dacht je van een witte tint met donkergrijs? Een gouden combinatie voor het buitenschilderwerk is bijvoorbeeld RAL 9010 met RAL 7016 (Antracietgrijs) of RAL 7021 (Zwartgrijs). Dit geeft een luxueuze en moderne uitstraling aan je huis. Een andere goede combi is RAL 9010 met Q0.05.10 (Grachtengroen) of N0.15.10 (Monumentengroen). Dit is bijvoorbeeld mooi bij een landelijk huis of bij een boerderij. Uiteraard zijn er nog talloze andere combinaties mogelijk. Maar bovenstaande worden vooral de laatste tijd veel gebruikt.

Wat is de meest gebruikte kleur wit?

Bij Onlineverf.nl bieden wij je de mogelijkheid uw verf in allerlei tinten wit. Of het nou RAL 9010 of 9016 is. Hier onder volgen er een aantal witte tinten uit ons brede assortiment die vaak verkocht worden. Handig voor als je nog niet zeker weet welke RAL kleur wit je wilt hebben.

Ons meest verkochte kleur wit is de RAL 9010 kleur Zuiver Wit. Deze wordt vaak gebruikt voor plafonds en muren. De kleur geeft je woning een frisse uitstraling en is minder hard dan standaard wit.
Een andere populaire witte kleur is Standaard Wit. Wij noemen dit ook wel 100% Wit of Spierwit. 100% Wit wil zeggen dat het een ongemengde verf is en er geen extra pigment of pasta wordt toegevoegd door de mengmachine.

Als u een iets zachtere kleur wit wilt is RAL 9001 Crème Wit iets voor jou! RAL 9001 is wat minder wit dan Zuiver Wit en heeft wat weg van gebroken wit. RAL 9001 heet daarom ook Crème Wit. Deze kleur oogt fris en geeft de woning een moderne uitstraling. Deze kleur wordt veel gebruikt voor kozijnen en deuren.

De laatste veel gekozen kleur wit is RAL 9016 Verkeerswit. Deze witte, lichte kleur is wat witter dan andere populaire witte RAL kleuren. Deze lichte kleur is een veelvoorkomende kleur en laat zich goed combineren. De kleur kenmerkt zich door zijn lichte, maar frisse uitstraling die voor een helder uiterlijk zorgt.

Combinaties van deze tinten met verf

Bovenstaande tinten worden vaak gebruikt bij deze types verf: Muurverf voor de buitenmuur: Sikkens Alphatex IQ Mat of Sigmatex Superlatex Muurverf voor binnenshuis: Sikkens Alphatex SF of Sigmatin DGL. Houtverf voor de buitenboel: Sikkens Rubbol XD High Gloss of Sigma S2U Allure Gloss Houtverf voor o.a. de binnendeuren: Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Sigma S2U Nova Satin. Heb je nog vragen over de verschillende type wit tinten? Wil je meer weten over RAL 9010, RAL 9016 of RAL 9001? Of heb je nog op- en aanmerkingen? Neem dan direct en vrijblijvend contact met ons op. De gespecialiseerde medewerkers van Onlineverf.nl helpen je graag voor een antwoord of passend advies.