Hoeveel lagen verf heb ik buiten nodig

De vraag die we vaak krijgen is hoe vaak het buitenschilderwerk toe is aan onderhoud. Een andere, vergelijkbare vraag, is hoe vaak moet ik de buitenkant van mijn huis schilderen? Om hier goed antwoord op te kunnen geven zijn twee dingen van belang: de kwaliteit van de verf en de kwaliteit van de schilder. Hieronder geven we uitleg.

1 Onderhoud & kwaliteit van de buitenverf

De kwaliteit van de verf bepaalt voor een groot deel de mate waarin het geschilderde oppervlak beschermd is tegen weersinvloeden. Kies daarom altijd voor goede, professionele verf die duurzaam is. Drie goede lakverven voor buiten zijn de Sigma S2U Allure Gloss, Sikkens Rubbol XD High Gloss en de Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak. Deze lakken zijn onder ideale omstandigheden 10 jaar schildervrij. Dat is dus een goede investering voor het behoud van je schilderwerk. Zoals je leest is het zo dat hoe vaak je het huis moet schilderen sterk afhankelijk is van de kwaliteit van de verf.


Hoe vaak je de buitenkozijnen moet schilderen of hoe vaak je de hele buitenkant moet schilderen heeft dus o.a. met de verf te maken. Maar moet je dan 1 of 2 keer aflakken buiten? Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen.

Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit. Lees hier onze uitgebreide blog over temperatuur en schilderen. Want schilderen in de zon behoeft ook enige aandacht!

2 De kwaliteit van de schilder

Het tweede punt is de kwaliteit van de schilder. Schilderen is niet echt moeilijk, maar je moet wel zorgen dat je altijd de juiste stappen neemt. Sla je een belangrijke stap over, zoals het ontvetten van het schilderwerk voordat je gaat schilderen, dan heb je al een probleem. Datzelfde geldt voor het tussentijds schuren om te zorgen voor een goede hechting.

Schilderwerk controleren

Als we de twee bovenstaande punten in ons achterhoofd houden en zorgen voor goede verf en een juiste manier van aanbrengen, dan is het logischerwijs zinvol om het schilderwerk rond de 7 a 8 jaar te controleren. Mochten de weersomstandigheden dermate slecht zijn, dan is het beter om wat eerder in te grijpen. Wat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen is houtrot. Daarmee heb je nog veel meer werk dan enkel je schilderwerk periodiek bijwerken.

Heb je last van houtrot, of denk je dat je last (krijgt) van houtrot? Lees dan onze blog over houtrot!

Ga direct aan de slag met één van deze producten: