Hoeveel lagen verf heb ik buiten nodig

De vraag die we vaak krijgen is hoe vaak het schilderwerk buitenkant van het huis toe is aan onderhoud. Een andere, vergelijkbare vraag, is hoe vaak moet ik mijn huis schilderen? Om hier goed antwoord op te kunnen geven zijn twee dingen van belang: de kwaliteit van de verf en de kwaliteit van de schilder. Hieronder geven we uitleg.

1 Onderhoud & kwaliteit van de buitenverf

De kwaliteit van de verf bepaalt voor een groot deel de mate waarin het geschilderde oppervlak beschermd is tegen weersinvloeden. Kies daarom altijd voor goede, professionele verf die duurzaam is. Drie goede lakverven voor buiten zijn de Sigma S2U Allure Gloss, Sikkens Rubbol XD High Gloss en de Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak. Deze lakken zijn onder ideale omstandigheden 10 jaar schildervrij. Dat is dus een goede investering voor het behoud van je schilderwerk. Zoals je leest is het zo dat hoe vaak je het huis moet schilderen sterk afhankelijk is van de kwaliteit van de verf.


Hoe vaak je de houtenkozijnen moet schilderen of hoe vaak je de hele buitenkant moet schilderen heeft dus o.a. met de verf te maken. Maar moet je dan 1 of 2 lagen verf aanbrengen? Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen.

Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit. Lees hier onze uitgebreide blog over temperatuur en schilderen. Want schilderen in de zon behoeft ook enige aandacht!

2 De kwaliteit van de schilder

Het tweede punt is de kwaliteit van de schilder. Schilderen is niet echt moeilijk, maar je moet wel zorgen dat je altijd de juiste stappen neemt. Sla je een belangrijke stap over, zoals het ontvetten van het schilderwerk voordat je gaat schilderen, dan heb je al een probleem. Datzelfde geldt voor het schuren tussen verflagen om te zorgen voor een goede hechting.

Schilderwerk controleren

Als we de twee bovenstaande punten in ons achterhoofd houden en zorgen voor goede verf en een juiste manier van aanbrengen, dan is het logischerwijs zinvol om het schilderwerk rond de 7 a 8 jaar te controleren. Mochten de weersomstandigheden dermate slecht zijn, dan is het beter om wat eerder in te grijpen. Wat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen is houtrot. Daarmee heb je nog veel meer werk dan enkel je schilderwerk periodiek bijwerken.

Heb je last van houtrot, of denk je dat je last (krijgt) van houtrot? Lees dan onze blog over houtrot!

Hoe vaak moet je het huis schilderen?

Hoe vaak u uw huis moet schilderen hangt af van verschillende factoren. Het schilderwerk dat u buiten aanbrengt zal u vaker over moeten schilderen dan het schilderwerk binnen. Dit komt doordat de verf buiten beïnvloed zal worden door de elementen en zonlicht. Controleer het schilderwerk regelmatig op houtrot zodat je op tijd in kan grijpen, en niet te laat bent met het verven van de  buitenkant van je huis.

Wij raden u aan om het schilderwerk aan de buitenkant van je huis rond de 6 tot 8 jaar te controleren. Regen, wind, zonlicht en andere weersomstandigheden beïnvloeden de levensduur van de verf. Hoe vaak u uw huis moet schilderen buiten verschilt dus erg per type verf, en welk weer het schilderwerk heeft moeten doorstaan. Deze factoren gelden ook voor hoe vaak je kozijnen moet schilderen. Een andere belangrijke factor is het ontstaan van houtrot. Heb je last van houtrot, of denk je dat je last (krijgt) van houtrot? Lees dan onze blog over houtrot!

Het schilderwerk binnen gaat dermate langer mee dan buiten dat wij niet kunnen zeggen hoe vaak je het binnen moet overschilderen. Dit komt doordat de verf binnen, in tegenstelling tot buiten, niet blootgesteld is aan de elementen. Binnen beschadigt de verf doordat er krassen op komen of er veel zonlicht op komt. Wij raden je aan om het schilderwerk binnen ook rond de 6 tot 8 jaar te controleren, maar ga er niet van uit dat je dit in dit tijdsbestek hoeft te vervangen. Houdt er wel rekening mee dat je binnen vaker de verf een beetje moet bijwerken, maar dat je niet alles over hoeft te schilderen.

Hoeveel lagen verf voor buiten?

Als je buiten wilt schilderen is het belangrijk om de weten hoe veel lagen u moet aanbrengen, want moet je nu 1 of 2 lagen verf aanbrengen? Omdat het schilderwerk buitenshuis de elementen moet doorstaan volstaat één laag verf niet. Na het aanbrengen van de grondlagen is het noodzakelijk voor de levensduur van uw schilderwerk dat je twee laklagen aanbrengt. Voordat je de primer over de oude verflaag doet, moet je deze eerst opschuren. U hoeft de oude verflaag dus niet volledig te verwijderen.

Wil je weten hoe lang verf moet drogen voor de tweede laag kan worden aangebracht? Of ben je benieuwd of je een tweede laag verf kan aanbrengen zonder te schuren? Lees dan onze blog over deze vragen!

Beschermende verflaag voor houten kozijnen

In principe hoeft er geen beschermende laag over de verf die je aanbrengt. Het is namelijk zo dat de lak die je aanbrengt al een beschermende verflaag is. Let dus met de houten kozijnen schilderen dat je goed rekening houdt met temperatuur, de droogtijd, en hoeveel lagen je aanbrengt. Als je dit allemaal goed doet zijn de houten kozijnen voldoende beschermt tegen de elementen en zijn er geen extra beschermende lagen nodig.

Wil je meer lezen over hoe je kozijnen moet verven? Lees dan onze blog!

Ga direct aan de slag met één van deze producten: