Houtrot repareren

Het is een mooie zonnige dag. Je hebt alles klaarstaan om je kozijnen eens flink in de verf te zetten. Vervolgens kom je dichterbij en merk je tot je grote schrik dat er houtrot aanwezig is. Wat nu?! Geen zorgen, je kan zelf vaak houtrot behandelen of houtrot verwijderen.

Kan ik rot hout behandelen?

Wees niet bang; houtrot is vervelend, maar zeer goed te behandelen. Ook hier geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Loop daarom elk seizoen het houtwerk even na, dan ben je er op tijd bij en heb je geen onaangename verrassingen. Maak ook geregeld het houtwerk schoon. Opgehoopt vuil kan de verflaag aantasten waardoor er eerder kans is op houtrot.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij woningen en ontstaat doordat vocht kan indringen in het houtwerk. Hout in combinatie met vocht zorgt voor schimmels, wat weer leidt tot houtrot. De schimmel vreet zich dan een weg door het hout en kan daardoor zelfs onherstelbare schade aanrichten. Het is daarom goed om te weten hoe je houtrot herkent en aanpakt. Aan de buitenkant is houtrot namelijk niet altijd te zien, terwijl het zich van binnenuit opvreet.

Wat is houtrot?

De perfecte basis voor het rotten van hout is een luchtvochtigheid van boven de 20% en een buitentemperatuur van boven de 18°. Onder deze omstandigheden kun je gemakkelijk te maken krijgen met houtrot. Houtrot is een schimmel en ontstaat bij de volgende 3 factoren:

  1. Vocht (meer dan 20%)
  2. Warmte (boven de 4 graden Celsius)
  3. Zuurstof

Houtrot herkennen

Zijn deze aanwezig? Dan nestelt de schimmel zich in het hout om vervolgens zijn werk te doen. Met alle gevolgen van dien. Na verloop van tijd zullen er tekenen van houtrot ontstaan. Deze zijn te herkennen aan verkleuring: het hout zal donkerder worden. Het hout wordt tevens zachter. Dit kun je vaak testen door erin te prikken. Bij een verdere aantasting is het hout al donkerbruin van kleur en zie je soms al krimpscheuren. Wanneer je op het hout klopt klinkt het hol. Openstaande verbindingen en scheuren zijn kenmerkend. Ook wil de beglazingskit vaak niet hechten.

Houtrot voorkomen

Wil je houtrot voorkomen? Let er dan op dat bovenstaande factoren in orde zijn en niet van invloed kunnen zijn op de houten delen waar je zo trots op bent! Je kunt dus houtrot stoppen door de juiste maatregelen te nemen. Wij van Onlineverf.nl willen je het juiste advies geven om dit te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen. Dus zorg voor een goed schildersysteem van drie lagen. Deze bestaat uit één laag grondverf en twee lagen aflak. Denk eraan dat je deze ook tijdig onderhoudt. Loop elk jaar het hout na en maak het schoon. Bekijk ook of de afwatering goed is, want houtrot ontstaat alleen maar als er op houten onderdelen langdurig een vochtbelasting heeft plaatsgevonden.

Houtrot repareren & stoppen

Heb je verrot hout? Dan hebben wij de juiste houtrot reparatie producten in huis om het hout weer in topconditie te krijgen. Wat nog wel even belangrijk is: Zorg altijd dat de oorzaak verholpen wordt. Anders kunnen we volgend jaar weer gaan repareren. Loop kitnaden na en kijk of deuren vrij kunnen draaien. Is dit niet het geval, dan is het mogelijk dat de bestaande verflaag beschadigd en kan er vocht in het hout dringen. Als de boosdoener verholpen is gaan we repareren. Hieronder staat een kort stappenplan hoe je dat kunt doen:

Stap 1: Haal het rotte hout weg. Doe dit met een krabber of een frees, maar wees hier zeer nauwkeurig in. Doe je dit niet? Dan zullen de schimmels die achterblijven zich weer gaan verspreiden. Haal daarom ook altijd een ruim deel gezond hout weg om de rotte plek heen. Want rot hout verder als het droog is? Ja dat kan! Ook op het droge stuk kan nog wat houtrot zitten. Dit moet dat wel weggehaald worden. Tip:  Houtrot ten grote van een vuist kan zelf gerepareerd worden. Is het aangetaste gebied echter een stuk groter? Laat dan dit deel vervangen door nieuw hout. Rot hout vervangen kan soms een betere oplossing zijn dan repareren. 

Stap 2: Laat de reparatieplek goed drogen. Op z'n minst een aantal dagen en controleer of de plek goed droog is.

Stap 3: Maak de ondergrond en de intacte verflagen goed schoon en vetvrij, bijvoorbeeld met St. Marc Allesreiniger en laat het geheel wederom goed drogen.

Stap 4: Breng een houtrot impregneer aan. Dit middel dringt diep in het hout en zorgt ervoor dat alle schimmelsporen in het hout worden aan gepakt. Laat deze zo'n 6 uur drogen.

Stap 5: Breng een twee componenten houtrotvuller aan. Let op dat je niet teveel aanmaakt i.v.m. uitharden. (maak wat je binnen 20 minuten kunt verwerken) Laat dit volgens de gebruiksaanwijzing goed uitharden. Gebruik bijvoorbeeld Alabastine Houtrotvuller Professioneel.

Stap 6: Breng de houtrotvuller aan met een plamuurmes. Laat het middel minimaal 6 uur drogen alvorens te schuren, schaven of schilderen.

Stap 7: Als laatste is het belangrijk om het bewerkte oppervlak te schuren. Dit zorgt voor een naadloze overgang tussen het hout en de houtrotrotreparatiemiddel. Nadat je goed geschuurd hebt kun je beginnen met schilderen. Geef de reparatieplek wat extra aandacht met een geschikte primer, alvorens je het geheel in de primer zet. We hebben nog een leuke tip voor je. Heb je bijvoorbeeld je kozijnen gerepareerd en wil je deze schilderen? Lees dan deze blog over het schilderen van kozijnen.

Houten kozijn repareren

Heb je rotte kozijnen? Houtrot in een raamkozijn en ander rottend hout is goed te behandelen en repareren. Om het houtrot in je kozijn te behandelen onderneemt u de bovenstaande stappen. Je kan dus zelf makkelijk houtrot stoppen en hoeft het houtrot niet door een ander te laten repareren.

De keuze van de specialist: Alabastine houtrot impregneer Professioneel

Na het aanbrengen en opdrogen van Houtrot Impregneer kunt u scheuren in het verf van uw kozijn repareren doormiddel van houtrot vulmiddel. Volg bovenstaande stappen om uw houten kozijn te repareren en rot hout te behandelen.

De keuze van de specialist: Alabastine Houtrotvuller Professioneel