Welke verf gebruik ik voor de trap?

Welke verf gebruik ik voor de trap?

Leestijd: 5 minuten 14-01-2021

De beste trapverf

Jouw project trap verven begint met de vraag: welke verf kies je voor je trap? Wij adviseren bij het kiezen van verf voor de trap om een watergedragen verf te nemen. Dit type verf stinkt niet, wordt keihard nadat de laag volledig droog is en is ook beter voor het milieu. Kies voor kwaliteit door te kiezen voor de merken Sikkens, Sigma of Wijzonol. Dit zijn professionele merken die garant staan voor het beste product. Voor een trap is het namelijk belangrijk dat de lak goed beschermt tegen krassen en stoten.

Als je een trap gaat schilderen is het belangrijk dat de lak keihard wordt. Door de harde lak is de trap beschermd tegen krassen en stoten. Watergedragen lak is, nadat deze droog is, echt keihard.

Belangrijk om te noemen is dat watergedragen lak langer de tijd nodig heeft om helemaal door te harden. Na 14 dagen is de lak volledig doorgehard en kun je met schoenen naar boven lopen.

Trap verf

Los van het merk is de belangrijkste vraag in welke kleur ga jij jouw trap schilderen? Populaire kleuren traplak zijn wit, grijs en eikenhouten tinten. Wat ook erg mooi staat is een zwarte trap, je trap zwart verven is een van de laatste trends.

Trap zwart verven

Voordat je begint met je trap schilderen kijk je naar de bestaande trap. Als je de sfeer en uitstraling wil veranderen dan kun je er ook voor kiezen om trapverf zwart te gebruiken. Dit geeft extra diepte aan je hal of trapopgang. En wanneer jij je afvraagt welke verf je voor je trap moet kiezen dan is dit het moment om eens voor iets heel anders te gaan en voor zwarte trapverf te kiezen!

Natuurlijk mengen wij jouw trapverf zwart, maakt niet uit of je Flexa trapverf, Sikkens of Sigma trapverf kiest. Heb je een trap met verlichting of kleine spots in de traptredes? Dan maak je met trapverf in zwart het verschil. Wanneer je jouw trap zwart verft dan komt de trapverlichting veel mooier tot zijn recht. Wil je zwarte trapverf? Kies dan in de kleurenkiezer een zwarte kleur, bijvoorbeeld RAL 9005 Gitzwart en wij mengen de verf voor je in die kleur!

Nu is het de vraag welke lak je gaat kiezen. Voor het gemak maken we onderscheid tussen twee merken, Sigma en Sikkens. Zo houden we de keuze simpel.

Sigma traplak

Hieronder staan twee zijdeglans lakverven van Sigma die vaak worden gebruikt voor het schilderen van de trap. Deze twee lakken zijn beide op waterbasis en zijn na droging echt keihard. Daarnaast hebben ze beide de eigenschappen dat ze kras- en slijtvast zijn, gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen huidvet. 

1. Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin

Deze lak is speciaal gemaakt voor de trap. Het voordeel aan deze verf is dat er een anti-slip laag ontstaat door het aanbrengen van de verf. Voordeel hiervan is dat je minder makkelijk uit kunt glijden. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld met sokken op de trap loopt. De verf is uiteraard zeer kras- en slijtvast en zal niet vergelen.

Daarnaast kun je vertrouwen op de kwaliteit van Sigma Coatings en heb je met deze verf echt een topper! De introductie van deze verf was in 2018 en we kunnen zeggen dat het meteen een groot succes was. Dit type verf wordt enorm veel verkocht en alom geroemd.

Let er wel op dat je deze verf enkel gebruikt op de treden van de trap. Voor de overige houten delen, zoals bijvoorbeeld de leuning, raden we je onderstaande verf aan. Goed om te weten is dat je last kan hebben van kleurverschil.

Neem deze informatie mee wanneer je de keuze maakt welke verf je koopt voor je trap.

2. Sigma S2U Nova Satin

Dit is ook een watergedragen, zijdeglanzende afwerking voor binnen. Deze verf heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als bovenstaande verf, alleen bevat deze verf geen anti-slip! Een voordeel t.o.v. de lak met anti-slip, is dat deze verf vanaf 0,5 liter te verkrijgen is.

Bekijk hiernaast een filmpje over de Sigma S2U Nova lijn:

Sikkens trapverf

3. Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin

Uiteraard heeft Sikkens ook heel goede verf voor de trap. Zo kun je bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin gebruiken als je een zijdeglans lak op je trap wilt. Deze Sikkens traplak heeft ook tal van perfecte eigenschappen voor de trap.

Zo is ook deze lak bestand tegen huidvet en is de lak zeer kras- en slijtvast. Daarnaast vloeit deze verf heel mooi uit en is hij lekker makkelijk te verwerken. Wil je liever een andere glansgraad op je trap? Dat is geen probleem uiteraard. Als je graag hoogglans wilt, dan kun je kiezen voor Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss. Liever een halfglans uit het Sikkens traplak assortiment? Halfglans is net wat minder glanzend dan hoogglans, maar meer dan zijdeglans; kies dan voor de Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi Gloss

Moet je een grondverf voor de trap gebruiken?

Het is zeker aan te raden om een primer te gebruiken voor de trap. Dat geldt voor zowel de lak met als zonder anti-slip De primer zorgt namelijk voor een goede hechting met de aflak. Dit is extra belangrijk omdat de trap veelvuldig en soms zelfs intensief wordt gebruikt. Je kunt het beste de Sigma S2U Nova Primer gebruiken als grondverf als je ook lakverf van Sigma gaat gebruiken. Dit is een watergedragen verf die perfect past bij de Sigma S2U Nova Satin en de Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin. De grondverf is gemakkelijk aan te brengen en droogt redelijk snel, zodat je ook vlot kunt aflakken.

Sikkens heeft uiteraard ook een goede grondverf onder de lakverf, de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer. Deze primer wordt veel bij schilders gebruikt en is gemakkelijk te verwerken. Het mooie van deze primer is dat hij ''hybride'' is. Dat betekent dat je deze primer, mocht je dat willen, ook over kunt schilderen met een terpentine gedragen lak. 

Hoeveel verf heb je nodig voor de trap?

Voordat je begint met trap schilderen wil je zeker weten dat je de juiste hoeveelheid traplak en indien nodig primer koopt. Natuurlijk kan je bij de Sigma, Sikkens en overige traplakken in ons assortiment zien welke hoeveelheid er in een blik zit. Maar hoe weet je of je 1 liter of 2,5 liter traplak nodig hebt voor het trap schilderen?

Dat hangt van verschillende factoren af. Ga je een dichte trap of een open trap schilderen? En wil je alleen de traptreden verven of ook de zijkanten van je trap en de houten trapleuning? Bij een open trap heb je voor de boven- en onderkant van je traptreden al genoeg aan 750 ml tot 1 liter traplak. Voor een dichte trap inclusief zijkanten en al het houtwerk is 2,5 liter meestal voldoende.

Let op: in principe hoef je de Anti-slip trapverf alleen op de belastbare, liggende traptreden te gebruiken. Voor de verticale stukken kan een normale lak gebruikt worden. Voor de leuningen wordt het zelfs afgeraden om anti-slip trapverf te gebruiken. Door de anti-slip werking wordt de leuning stroef en dat is niet fijn voor je handen.

Bedenk ook dat het uitmaakt of je de trap van donker naar licht of van licht naar donker gaat verven. Natuurlijk is traplak niet alleen super sterk en heeft een uitstekende dekking. Maar wanneer je wit op wit gaat schilderen ben je vaak al met één laag verf klaar. Wissel je van kleur dan pakt het resultaat wellicht anders uit en breng je twee lagen verf aan voor een mooi resultaat.

Hoe schilder je een trap?

Nadat je je hebt ingelezen in welke verf je het beste kunt gebruiken, is het nu wel handig om te weten hoe je een trap moet schilderen. Speciaal voor deze vraag hebben wij een stappenplan geschreven: Trap schilderen, hoe doe je dat?

Bestel hieronder jouw traplakken: