Welke verf gebruik ik voor de trap?

Voor het schilderen van de trap kun je speciale trapverf gebruiken. Er zijn verschillende soorten trap verf, zowel met als zonder anti-slip. De verf voor de trap is gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Voor het schilderen van de trap kun je met watergedragen of terpentine gedragen verf doen. Watergedragen verf heeft wel de voorkeur, omdat dit niet stinkt en niet vergeeld.

De juiste lak

Belangrijk om te noemen is dat wanneer je een trap gaat schilderen, je het beste verf op waterbasis kunt nemen. Dit klinkt misschien een beetje raar, omdat er vaak gezegd wordt dat verf op terpentine basis sterker is. Echter is het zo dat verf op terpentine basis de neiging heeft om te gaan vergelen en dat wil je natuurlijk niet. Daarom adviseren wij altijd twee types verf voor de trap.

1. Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin

Deze lak is speciaal gemaakt voor de trap. Het voordeel aan deze verf is dat er een anti-slip laag ontstaat door het aanbrengen van de verf. Voordeel hiervan is dat je minder makkelijk uit kunt glijden. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld met sokken op de trap loopt. De verf is uiteraard zeer kras- en slijtvast en zal niet vergelen. Daarnaast kun je vertrouwen op de kwaliteit van Sigma Coatings en heb je met deze verf echt een topper! De introductie van deze verf was in 2018 en het we kunnen zeggen dat het meteen een groot succes was. Dit type verf wordt enorm veel verkocht en alom geroemd. Let er wel op dat je deze verf enkel gebruikt op de treden van de trap. Voor de overige houten delen, zoals bijvoorbeeld de leuning, raden we je onderstaande verf aan. Goed om te weten is dat je last zult hebben van kleurverschil.

2. Sigma S2U Nova Satin.  

Dit is ook een watergedragen, zijdeglanzende afwerking voor binnen. Deze verf heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als bovenstaande verf, alleen bevat deze verf geen anti-slip! Een voordeel t.o.v. de lak met anti-slip, is dat deze verf vanaf 0,5 liter te verkrijgen is. Kijk hier een filmpje over de S2U Nova

Moet er ook een primer gebruikt worden?

Het is zeker aan te raden om een primer te gebruiken voor de trap. Dat geldt voor zowel de lak met als zonder anti-slip De primer zorgt namelijk voor een goede hechting met de aflak. Dit is extra belangrijk omdat de trap veelvuldig en soms zelfs intensief wordt gebruikt. Je kunt het beste de Sigma S2U Nova Primer gebruiken als grondverf. Dit is een watergedragen verf die perfect past bij de Sigma S2U Nova Satin. De grondverf is gemakkelijk aan te brengen en droogt redelijk snel, zodat je ook vlot kunt aflakken.  

Hoe moet ik een trap verven?

1. Ontvetten

Het ontvetten van de trap is belangrijk omdat het hout helemaal schoon moet zijn voordat je het gaat schuren. Als je namelijk niet ontvet, dan schuur je de vetresten mee in het hout. Niet handig.

2. Opschuren van de trap

Na het ontvetten schuur je de trap licht op met schuurpapier. Je kunt hiervoor het beste een kleine korrel nemen, bijvoorbeeld P320.

3. Aanbrengen van de primer

Het aanbrengen van de primer is de derde stap en zorgt voor een goede grondlaag op de trap.

4. Aanbrengen van de eerste laag aflak

Nu breng je de aflak aan op de trap. De lak zorgt er uiteindelijk voor dat de trap bestendigd wordt tegen beschadigingen.

5. Tussenlaag schuren

Het schuren van de tussenlaag is belangrijk voor de hechting van de volgende verflaag. Als je schuurt dan ‘’pakt’’ de volgende laag beter, waardoor je een beter resultaat krijgt. Denk eraan dat je na deze laag het oppervlak weer stofvrij maakt.

6. Aanbrengen van de twee laklaag

Nu breng je de laatste laklaag aan. Hierna is de trap klaar voor gebruik. Let erop dat je de eerste tijd voorzichtig moet zijn met het belopen van de trap. Houdt rekening met ongeveer 2 weken voordat de verf helemaal is doorgehard. Het verschilt echter per situatie hoe lang dit precies duurt.

Tip: schilder de trap om de traptrede. Hiermee bedoelen we dat er begint bij trede nummer één. Daarna schilder je trede nummer drie enzovoorts. Zo kun je in ieder geval nog naar boven en beneden.