Welke verf gebruik ik voor de trap? | Onlineverf.nl

Welke verf gebruik ik voor de trap?

De beste trapverf

Wij adviseren bij het kiezen van verf voor de trap om een watergedragen verf te nemen. Dit type verf stinkt niet, wordt keihard nadat de laag volledig droog is en is ook beter voor het milieu. Kies voor kwaliteit door te kiezen voor de merken Sikkens, Sigma of Wijzonol. Dit zijn professionele merken die garant staan voor het beste product. Voor een trap is het namelijk belangrijk dat de lak goed beschermt tegen krassen en stoten.  

Als je een trap gaat schilderen is het belangrijk dat de lak keihard wordt. Door de harde lak is de trap beschermd tegen krassen en stoten. Watergedragen lak is, nadat deze droog is, echt keihard.

Belangrijk om te noemen is dat watergedragen lak langer de tijd nodig heeft om helemaal door te harden. Na 14 dagen is de lak volledig doorgehard en kun je met schoenen naar boven lopen. 

Nu is het de vraag welke lak je gaat kiezen. Voor het gemak maken we onderscheid tussen twee merken, Sigma en Sikkens. Zo houden we de keuze simpel. 

De trapverf van het merk Sigma 

Hieronder staan twee zijdeglans lakverven van Sigma die vaak worden gebruikt voor het schilderen van de trap. Deze twee lakken zijn beide op waterbasis en zijn na droging echt keihard. Daarnaast hebben ze beide de eigenschappen dat ze kras- en slijtvast zijn, gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen huidvet. 

1. Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin

Deze lak is speciaal gemaakt voor de trap. Het voordeel aan deze verf is dat er een anti-slip laag ontstaat door het aanbrengen van de verf. Voordeel hiervan is dat je minder makkelijk uit kunt glijden. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld met sokken op de trap loopt. De verf is uiteraard zeer kras- en slijtvast en zal niet vergelen.

Daarnaast kun je vertrouwen op de kwaliteit van Sigma Coatings en heb je met deze verf echt een topper! De introductie van deze verf was in 2018 en we kunnen zeggen dat het meteen een groot succes was. Dit type verf wordt enorm veel verkocht en alom geroemd.

Let er wel op dat je deze verf enkel gebruikt op de treden van de trap. Voor de overige houten delen, zoals bijvoorbeeld de leuning, raden we je onderstaande verf aan. Goed om te weten is dat je last kan hebben van kleurverschil.

2. Sigma S2U Nova Satin.

Dit is ook een watergedragen, zijdeglanzende afwerking voor binnen. Deze verf heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als bovenstaande verf, alleen bevat deze verf geen anti-slip! Een voordeel t.o.v. de lak met anti-slip, is dat deze verf vanaf 0,5 liter te verkrijgen is. Kijk hier een filmpje over de S2U Nova

De trapverf van het merk Sikkens

3. Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin

Uiteraard heeft Sikkens ook heel goede verf voor de trap. Zo kun je bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin gebruiken als je een zijdeglans lak op je trap wilt. Deze lak heeft ook tal van perfecte eigenschappen voor de trap.

Zo is ook deze lak bestand tegen huidvet en is de lak zeer kras- en slijtvast. Daarnaast vloeit deze verf heel mooi uit en is hij lekker makkelijk te verwerken. Wil je liever een andere glansgraad op je trap? Dat is geen probleem uiteraard. Als je graag hoogglans wilt, dan kun je kiezen voor Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss. Liever een halfglans lak (deze glans net wat minder dan hoogglans, maar meer dan zijdeglans), dan kun je ook kiezen voor de Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi Gloss

Moet er ook een primer gebruikt worden?

Het is zeker aan te raden om een primer te gebruiken voor de trap. Dat geldt voor zowel de lak met als zonder anti-slip De primer zorgt namelijk voor een goede hechting met de aflak. Dit is extra belangrijk omdat de trap veelvuldig en soms zelfs intensief wordt gebruikt. Je kunt het beste de Sigma S2U Nova Primer gebruiken als grondverf als je ook lakverf van Sigma gaat gebruiken. Dit is een watergedragen verf die perfect past bij de Sigma S2U Nova Satin en de Sigma S2U Nova Traplak Soft Satin. De grondverf is gemakkelijk aan te brengen en droogt redelijk snel, zodat je ook vlot kunt aflakken.

Sikkens heeft uiteraard ook een goede grondverf onder de lakverf, de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer. Deze primer wordt veel bij schilders gebruikt en is gemakkelijk te verwerken. Het mooie van deze primer is dat hij ''hybride'' is. Dat betekent dat je deze primer, mocht je dat willen, ook over kunt schilderen met een terpentine gedragen lak. 

Welke rollers en kwasten moet ik gebruiken voor de trap?

Voor het schilderen van de trap, wat je als het goed is nu met watergedragen verf gaat doen, gebruik je ook daarvoor bestemde rollers en kwasten. Omdat we in het blog twee verschillende merken behandelen, zullen we ook twee merken kwasten gaan voorstellen. De fabrikanten adviseren namelijk een speciale kwast als zij een verf ontwikkelen. Voor de roller is dat minder van belang.

De roller voor trapverf

Voor het beste resultaat adviseren wij de Anza roller. Het makkelijktse is dat je deze roller in 10 cm bestelt. Dit formaat is ideaal voor de wat grotere oppervlakken. Wil je liever een wat kleinere roller, dan kun je natuurlijk ook de 5 cm roller nemen. Dit is makkelijk voor de kleinere stukken houtwerk. 

De kwasten voor de trapverf

Om het makkelijk te maken zie je hieronder per merk welke kwast je moet nemen:

Sigma trapverf: ProGold Patentpunt Kwast Aqua
Sikkens trapverf: Meesterhand Aqua Kwast 

Toon mij de beste trapverf

Hoe moet ik een trap verven?

1. Ontvetten

Het ontvetten van de trap is belangrijk omdat het hout helemaal schoon moet zijn voordat je het gaat schuren. Als je namelijk niet ontvet, dan schuur je de vetresten mee in het hout. Niet handig. Gebruik hiervoor St. Marc allesreiniger. Dit is een biologische ontvetter. 

2. Opschuren van de trap

Na het ontvetten schuur je de trap licht op met schuurpapier. Je kunt hiervoor het beste een kleine korrel nemen, bijvoorbeeld P320.

3. Aanbrengen van de primer

Het aanbrengen van de primer is de derde stap en zorgt voor een goede grondlaag op de trap.

4. Aanbrengen van de eerste laag aflak

Nu breng je de aflak aan op de trap. De lak zorgt er uiteindelijk voor dat de trap bestendigd wordt tegen beschadigingen.

5. Tussenlaag schuren

Het schuren van de tussenlaag is belangrijk voor de hechting van de volgende verflaag. Als je schuurt dan ‘’pakt’’ de volgende laag beter, waardoor je een beter resultaat krijgt. Denk eraan dat je na deze laag het oppervlak weer stofvrij maakt.

6. Aanbrengen van de twee laklaag

Nu breng je de laatste laklaag aan. Hierna is de trap klaar voor gebruik. Let erop dat je de eerste tijd voorzichtig moet zijn met het belopen van de trap. Houdt rekening met ongeveer twee weken voordat de verf helemaal is doorgehard. Het verschilt echter per situatie hoe lang dit precies duurt.

Tip: schilder de trap om de traptrede. Hiermee bedoelen we dat je begint bij trede nummer één. Daarna schilder je trede nummer drie enzovoorts. Zo kun je in ieder geval nog naar boven en beneden.

Onze favorieten:

BuitenlakBinnenlakMuurverf
Sikkens Rubbol XD High GlossSigma S2U Nova SatinSigma Perfect Matt
Sigma S2U Allure GlossSikkens Rubbol BL Rezisto SatinSigmapearl Clean Matt
Sikkens Rubbol Primer ExtraSigma S2U Nova Traplak Soft SatinSikkens Alpacryl Pure Mat SF
 Sigma S2U Nova Primer