Wanneer gebruik je welke grondverf?

Wanneer gebruik je welke grondverf?

Leestijd: 4 minuten 28-11-2023

Grondverf is een essentieel element voor het behalen van een professioneel afgewerkt resultaat wanneer je gaat schilderen. Het gebruik ervan is afhankelijk van de ondergrond en het beoogde eindresultaat. Hier vind je informatie over het gebruik van grondverf, inclusief antwoorden op enkele belangrijke vragen.

Is grondverf nodig?

Ja, grondverf is nodig voor een optimale hechting van de lak en een duurzaam schilderresultaat. Het dient als basislaag die zorgt voor een goede vulling, dekking en hechting van de uiteindelijke laklaag.

Wat is de beste grondverf?

De keuze voor de beste grondverf hangt af van de ondergrond. Voor hout zijn er verschillende opties, zoals de Sikkens Rubbol Primer op terpentinebasis, voor het gronden van diverse houtsoorten. Of de watergedragen Sikkens Rubbol BL Primer voor verschillende toepassingen in huis. Als je grondverf koopt, dan kan je in onze webshop ook uit verschillende glansgraden kiezen zoals zijdeglans. 

Wil je geen hout maar andere oppervlakken schilderen, bijvoorbeeld metaal of kunststof? Kies dan een goede specifieke of multiprimer, bijvoorbeeld Sikkens Redox AK Primer voor staal, de roestwerende Sikkens Redox EP Multi Primer of de Sikkens Redox BL Multi Primer voor metaal. Zoek je een allround grondverf voor buiten dan is er ook nog de Sikkens Redox AC Multi Primer, geschikt voor voorbehandelde (thermisch) staal, aluminium, koper en vele andere ondergronden, zoals kunststof, tegelwerk, etc. 

Hoe lang moet grondverf drogen?

De droogtijd van grondverf varieert per product. Over het algemeen moet je rekenen op enkele uren tot een dag voordat de grondverf voldoende is uitgehard om verder te kunnen met de aflak. Er zijn ook zeer sneldrogende soorten grondverf voor alle schilders die snel een strak resultaat willen neerzetten. 

Welke grondverf voor binnen?


Voor binnen schilderwerk wordt aanbevolen om watergedragen grondverven te gebruiken. Het voordeel? Watergedragen grondverf laat geen nare geurtjes achter, fijn! Sikkens Rubbol BL Primer en Sikkens Rubbol BL Isoprimer zijn geschikt voor binnen op houten oppervlakken, terwijl Sikkens Redox BL Multi Primer op diverse kunststoffen kan worden toegepast.Welke grondverf voor buiten?


Voor buitentoepassingen, met name op staal, verzinkt staal en kunststof, zijn Sikkens Redox AK Primer, Sikkens Redox EP Multi Primer, Sikkens Redox BL Multi Primer en Sikkens Redox AC Multi Primer geschikte keuzes. Ze bieden allemaal goede corrosiewering en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Grondverf op kleur laten mengen: tips


Bij het kiezen van grondverf is het belangrijk om rekening te houden met de kleur en de aflak. Soms worden grondverven iets minder goed op kleur ingesteld als je hierdoor de maximale dekkracht bereikt. Hier even een voorbeeld om het duidelijk te maken. Wil je houtwerk aflakken? Dan raden wij aan, om voor een minimaal contrastverschil tussen jouw grondverf kleur en de bijbehorende aflak kleur te kiezen. Bij Onlineverf.nl laat je jouw grondverf, lakverf en aflak makkelijk en snel op kleur mengen! 

Kan je de tip niet opvolgen? Dan is het verstandig om een kleur voor je grondverf te kiezen, die qua helderheid zo veel mogelijk overeenkomt met de kleur die je hebt gekozen voor je aflak. Waarom zou je dit doen? Het geeft een schilderresultaat met een betere dekking, dus je krijgt volop eer voor je werk en geniet van het strakke resultaat.

Grondverf kopen met advies


Kortom, het gebruik van de juiste grondverf is cruciaal voor een duurzaam en esthetisch resultaat bij schilderwerk, en de keuze ervan hangt af van de specifieke eisen van de ondergrond en de omgeving. Heb je vragen over de beste grondverf voor jouw schilderklus? Neem contact op met een van onze deskundige medewerkers van de klantenservice, zij adviseren je graag!