Hoe moet ik schuren?

Hoe moet ik schuren?

Leestijd: 3 minuten 03-06-2021

Het schuren van houtwerk doe je met het juiste schuurpapier, je controleert de staat van het houtwerk en zorgt ervoor dat er geen andere oneffenheden zijn. Daarnaast is het van belang dat je netjes werkt, zodat het eindresultaat goed uit de verf komt. Het gebruik van het juiste schuurpapier is dan een vereiste. In dit blog vertellen we stap voor stap hoe jij voor een optimaal geschuurde ondergrond zorgt!

Hoe moet ik beginnen met schuren?

Voordat je kunt beginnen met schuren zorg je ervoor dat je het houtwerk controleert op houtrot. Dit kun je doen door met een priem of een ander scherp voorwerp te prikken in het hout. Als het hout gewoon gezond is, zal je niet met de priem door het hout kunnen prikken. Als er toch houtrot aanwezig is, kun je dit merken doordat je priem door het hout gaat. Hoe meer houtrot er is, hoe dieper de priem in het houtwerk zal gaan. Op het moment dat je houthout tegenkomt, is het belangrijk om al het rotte hout bloot te leggen en te verwijderen. 

Tip: Wil je alles weten over houtrot? Lees dan dit blog

Na het lezen van bovenstaand blog weet je alles over het herkennen van houtrot en wat je hieraan kunt doen. Je weet nu wat je moet doen om beschadigd hout weer in gezonde staat te krijgen. Daarom gaan we het nu hebben over het schuren zelf. We zullen dit stap voor stap met je doornemen. 

Wat is schuren?

Stap 1: De ondergrond ontvetten
De eerste stap is het ontvetten van de ondergrond. De reden dat je dit doet voordat je begint met schuren, is dat je niet wilt dat je het vuil in het houtwerk schuurt. Zorg er daarom altijd voor dat je ontvet voordat je gaat schuren! Om toch verantwoord bezig te zijn raden wij je aan om een mileuvriendelijke, biologische ontvetter te gebruiken. St. Marc Verfreiniger is zo'n product en zorgt voor een goed ontvette ondergrond. Je gebruikt dit product verdund of onverdund, afhankelijk van het opppervlak. De uitleg van verdunning vind je op de achterkant van het product. Gebruik voor het aanbrengen van St. Marc een spons of een doek en zorg ervoor dat het gehele oppervlak goed doordrongen is van de ontvetter. Bij voorkeur gebruik je de spons of doek in draaiende bewegingen, zodat je alles goed raakt.

Stap 2: Nawassen van het oppervlak
Nadat je het houtwerk goed hebt ontvet, is het belangrijk om alles goed na te spoelen met schoon water. Als je dit niet doet, is de kans dat er resten van de ontvetter achterblijven op het houtwerk. Dat is niet wenselijk, aangezien je hier uiteraard met een grondverf overheen gaat. Er kan een vervelende reactie ontstaan als ontvetter in aanraking komt met verf. Dus: goed naspoelen met schoon water!

Welke korrel moet ik gebruiken om te schuren?

Hout schuren kun je zowel handmatig als met een schuurmachine doen, maar met welke korrel? Machinaal schuren is vaak sneller, maar de kans is groter dat je te snel, te diep of te grof schuurt. Daarom adviseren wij om alleen grotere oppervlak machinaal te schuren. Je kunt hierbij denken aan deuren of andere (grote) panelen. Al het andere werk kun je het beste met de hand doen. Het gebruik van het juiste schuurpapier is hierbij echt belangrijk.

Stap 3: Het juiste schuurpapier kiezen
Afhankelijk van de staat van het houtwerk kies je de grofte van het schuurpapier. De grofte van het papier wordt bepaald door nummers, voorafgaand aan de letter ''P''. Zo heb je bijvoorbeeld P60, maar ook P240. Wat je hierbij moet weten is dat hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel. Het is namelijk zo dat het getal aangeeft hoeveel schuurkorrels er op 1 vierkante centimeter zitten. Hieronder een overzicht van de korrel en hoe je deze gebruikt:

Korrel P60; is ook ideaal voor het verwijderen van verflagen. Deze korrel is iets minder grof en kan bijvoorbeeld gebruikt worden als opvolger voor korrel P40. Als je echt veel verflagen moet verwijderen, is het aan te raden om telkens een korrel fijner te nemen. Zo krijg je het beste oppervlak.

Korrel P80; kan prima gebruikt worden voor het schuren van nieuw hout. Bij nieuw hout is het van belang dat je goede hechting krijgt en daarom eerst wat ruwer opschuurt. 

Korrel P100; is geschikt voor het verwijderen van het laatste verfresten als je eenmaal bent begonnen met een grovere korrel. Als je de meeste verf hebt verwijderd, is P100 geschikt voor het verwijderen van de laatste resten.

Korrel P120; wordt veel gebruikt voor oppervlakken die in redelijke staat zijn. Ook voor nieuw hout is deze korrel geschikt. 

Korrel P150; zit net tussen het schuren van hout in redelijke staat en schuren van hout in goed staat in. Je kiest voor deze korrel als er nog zichtbare oneffenheden op het houtwerk zitten. 

Korrel P180; is geschikt voor het opschuren van verflagen die goed zijn, alleen waarbij je toch graag wat meer verf wilt verwijderen. Dit kunt je bijvoorbeeld doen als je naast de bestaande verflaag ook de vorige verflaag wil opschuren.

Korrel P240; gebruik je voor nieuwe verflagen. Deze korrel gebruik je ook als je een tweede laag verf wilt aanbrengen over de eerste laag. Dit schuurpapier wordt dus heel veel gebruikt voor bijvoorbeeld klussen waarbij je meerdere verflagen aanbrengt. 

Korrel P320; is geschikt voordat je de tweede verflaag aanbrengt. Zoals hierboven genoemd is korrel P240 dat ook, alleen is deze korrel gevoeliger.

Samenvattend kun je het volgende aanhouden:

- Gebruik schuurpapier met een grove korrel (P40 t/m P80) om oude verf te verwijderen
- Gebruik schuurpapier met een middelgrove korrel (P100 t/m P200) om de ondergrond goed voor te bereiden.
- Gebruik schuurpapier met een fijne korrel (P240 of P320) voor schuren tussen laklagen nieuwe verf

Hoe schuur ik op de juiste manier?

Belangrijk is om altijd via een opbouwend systeem te werken. Je begint altijd met een grovere korrel en bouwt dit langzaam op naar een fijnere korrel. Zo zorg je ervoor dat de ondergrond op de juiste manier behandeld wordt en krijg je uiteindelijk een prachtig glad oppervlak zonder oneffenheden. Wat je natuurlijk niet wilt is een trap waar splinters inzitten, of een kozijn die niet helemaal glad aanvoelt. 

Stap 4: De juist manier van schuren
Het schuren zelf doe je bij voorkeur in een heen en weer beweging, zodat je het oppervlak meerdere keren raakt in beide richtingen. Door op deze manier te schuren, raak je het houtwerk goed en kan het schuurpapier zijn werk goed doen. Als je telkens in één richting schuurt, zorg je ervoor dat de ondergrond niet gelijkmatig wordt geraakt, waardoor de kans op bijvoorbeeld splinters groter is. Tevens krijg je dan problemen met de hechting van de verflaag. 

Om het schuren gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van een schuurkurk. Je kunt je schuurpapier om dit blokje vouwen, waardoor je stabieler kunt schuren. Dit is makkelijk als je bijvoorbeeld wat grotere oppervlakken moet schuren. Daarnaast is dit ideaal voor bijvoorbeeld een kozijn. 

Kozijnen schuren

Als je denkt: “Ik wil mijn kozijnen schuren!” dan is het handig om, voordat je begint, wat tips te weten om het opschuren wat makkelijker te maken. Weet je niet of je kozijnen moet schuren met de hand of machine? Geen zorgen, het is met de hand goed te doen.

Als je jouw kozijnen gaat schuren met schuurpapier dan kan het handig zijn om een schuurkurk te gebruiken, zodat je met je schuurpapier in de moeilijk te raken hoekjes kan komen.

Daarnaast zit een kozijn vaak naast een muur, wat als gevolg kan hebben dat je het schuurpapier scheurt langs de muur. Het gebruik van een schuurkurk lost dit op. 

Welk schuurpapier voor kozijnen?

Vraag je je af welke korrelschuurpapier je voor kozijnen nodig hebt? Zoek dan niet verder! Je schuurpapier is onder te verdelen in drie soorten. Schuurpapier kan bestaan uit een grove korrel, een middelgrove korrel, en een fijne korrel.

Net als bij een andere ondergrond volgen de volgende regels:
- Gebruik schuurpapier met een grove korrel (P40 t/m P80) om oude verf te verwijderen
- Gebruik schuurpapier met een middelgrove korrel (P100 t/m P200) om de ondergrond goed voor te bereiden.
- Gebruik schuurpapier met een fijne korrel (P240 of P320) voor schuren tussen laklagen nieuwe verf