Tot welke temperaturen kun je schilderen?

buiten schilderen temperatuur

In Nederland is het vaak alles of niets. Soms te warm, soms te nat. Maar wat zijn nu de ideale omstandigheden om te gaan schilderen? Je wilt immers niet dat je schilderwerk een paar uur later vol zit met blaren of andere narigheid. We horen het vaak hoor, vooral in de zomer. Mensen die enthousiast gaan schilderen, maar vervolgens de klus zo weer opnieuw kunnen beginnen. Dat gaat jou toch niet overkomen?

De beste temperatuur om buiten te schilderen

De optimale temperatuur om buiten te schilderen is tussen de 5 en 25 graden. Maar dat is slechts een gemiddelde en geldt alleen voor de meeste grond- en aflakken. Uiteraard zijn er speciale lakken die je buiten deze temperaturen kunt gebruiken, zoals de Sikkens Rubbol XD High Gloss of de Sigma S2U Allure Gloss (hoogglans buitenlak). Deze buitelakken zijn tot 30 graden te verwerken. Ideaal dus in de zomer! Echter is de voorkeur wel om te schilderen wanneer het onder de 30 graden is.

Tip: ''Schilder altijd achter de zon aan.'' Zorg voor het schilderen dat het houtwerk goed droog is. Dat is meestal niet het geval wanneer er ‘s morgens nog dauw op staat. Wanneer het een mooie dag beloofd te worden (rond de 15 - 25 graden), dan kun je om 10:00 in de morgen beginnen met schilderen.

Luchtvochtigheid voor het schilderen

Over het algemeen kun je schilderen wanneer de luchtvochtigheid onder de 85% is. Daarboven is het oppervlak te vochtig en niet meer geschikt om te schilderen. Je moet dan echt even wachten om te gaan schilderen. De luchtvochtigheid kun je per dag checken op bijvoorbeeld weeronline.nl

Verven als het warm weer is?

Verven bij een temperatuur boven de 25 graden is in het algemeen niet aan te raden. Hierdoor kunnen blaasjes ontstaan. Als lucht uit de ondergrond niet kan ontsnappen en opgesloten raakt onder de pas aangebrachte verflaag en de lucht wordt vervolgens warm, dan zet deze lucht uit en ontstaan luchtbelletjes (luchtblaren). Niet de verf is de oorzaak, maar de aanwezigheid van lucht in het hout. Mocht dit toch gebeuren, dan is het nog te herstellen. Je laat alles goed drogen en het geverfde kozijn ga je lichtjes opschuren met een Scotchbrite sponsje en nog eenmaal aflakken. Zorg ervoor dat het kozijn niet in de felle zon staat, en doe bij zonnige weer een zonwering uit als dit mogelijk is. Of nog beter; schilder achter de zon aan! buiten schilderen temperatuur 2

Schilderen bij koud weer

Tot wanneer buiten schilderen? We hebben een aparte blog geschreven over het schilderen met koud weer. Lees de blog hier!

Tip: Lees bij blaasvorming (putjes of bobbeltjes in de verf) deze uitgebreide blog.

Vragen? Wij helpen je graag Heb je nog vragen over het schilderen met welke temperaturen? Of heb je nog op- en aanmerkingen? Onze medewerkers helpen je graag voor een antwoord of passend advies. Kom gerust langs in onze showroom. Of bel of mail ons!

 

Ga direct aan de slag met één van deze producten: