Welke muurverf is geschikt voor buiten?

Voor de buitenmuur kies je muurverf die speciaal ontwikkeld is voor de buitenmuur. Deze verven hebben een hoge duurzaamheid en zijn bestand tegen de weersinvloeden. Van het merk Sigma raden wij de Facade lijn en de Sigmatex Superlatex aan. Als je liever Sikkens neemt, kies dan voor de Topcoat lijn of de Sikkens Alphatex IQ lijn. 

Is het zo belangrijk om de buitenmuur te behandelen?

Jazeker, dat is het. Ten eerste is het belangrijk dat muurverf op de buitenmuur bestand is tegen slijtage door weersinvloeden, zoals wind, water en zand. De buitenmuur heeft immers veel meer te verduren dan een binnenmuur. Daarnaast is de zon verantwoordelijk voor de verkleuring van de muur en zorgt vorst ervoor dat er scheurtjes kunnen ontstaan in de muur. Daarnaast wil je natuurlijk gewoon dat de muur in optimale conditie blijft en er goed uitziet.

muurverven buiten

Verschillende eigenschappen van muurverf

Muurverf heeft verschillende eigenschappen die ervoor zorgen dat de muur beschermt blijft. Een voorbeeld hier van is dat muurverf elastisch kan zijn. Dit zorgt ervoor dat de verf eventuele scheurtjes kan opvangen. Een ander voorbeeld is dat de muurverf dampremmend kan zijn. Dit zorgt ervoor dat vochtdampen niet door de muur heen trekken. Dit is met name geschikt voor lagere gelegen delen van de muur. Dit is immers de plek waar vocht zich ophoopt en naar binnen wil. Weer een ander prachtig voorbeeld is een muurverf die zelfreinigend is. Dit is ideaal als je veel mos aanslag hebt op de gevel. Dit type verf zorgt voor een verminderde vuilaanhechting en houdt je muurtje dus schoon. Het wonder achter dit type muurverf is nanotechnologie. Hele kleine deeltjes in de verf zorgt ervoor dat vuil, dat zich aan wil hechten, geen schijn van kans krijgt. Ooit gedacht dat er in verf zoveel technologie kon zitten?

De juiste muurverf voor jouw muur

Hieronder zullen we een aantal muurverven gaan bespreken met de daarbij behorende eigenschappen. Dan wordt het voor een stuk duidelijk voor je welke muurverf je kan kiezen.

Sigmatex Superlatex

Dit is de meeste gebruikte muurverf voor de buitenmuur. Deze matte muurverf is op waterbasis en is van goede kwaliteit. De verf is geschikt voor minerale ondergronden zoals beton, metselwerk, pleisterwerk, schuurwerk en gipskartonplaten. Het voordeel van deze muurverf is dat hij gemakkelijk verwerkbaar is, waterdamp doorlatend is en niet vergeelt. Daarnaast heeft de Sigmatex Superlatex schrobklasse 1, wat inhoud dat de muur goed te reinigen is na het aanbrengen van de verf. Ook heeft deze verf minimale vuilaanhechting. De muurverf is naast de matte variant ook te verkrijgen als zijdeglans afwerking.

Kijk hier een filmpje over deze muurverf:

Sikkens Alphatex

Deze muurverf is ongeveer gelijk aan de muurverf hierboven. Dit is ook een watergedragen matte buitenmuurverf die erg weervast is. Het voordeel van deze muurverf is dat hij weinig vuilaanhechting heeft en er een beschermende verffilm ontstaat na het aanbrengen. De muurverf is geschikt voor winddroog beton, gasbeton, schuurwerk, metselwerk, pleisterwerk en oude intacte verflagen. De verf is ook niet vergelend, dus dat is ideaal voor de buitenmuur. Ook heeft de Sikkens Alphatex IQ schrobklasse 1, waardoor de muur goed reinigbaar is na het aanbrengen van de verf. Ook is deze muurverf te verkrijgen in een zijdeglans variant. Tip: bovenstaande muurverven kunnen voorbehandeld worden met de Sikkens Alpha Aquafix. Dit is een watergedragen voorstrijkmiddel dat gebruikt wordt voor het voorstrijken van minerale ondergronden. Dit middel zorgt ervoor dat de muur ‘’gefixeerd’’ wordt. Dit betekent dat de ondergrond wordt ‘’vastgezet’’, wat voorkomt dat de onderlaag afbrokkelt of loslaat. Als er al een muurverf op de buitenmuur zit, dan is het niet nodig om de Sigmafix te gebruiken.

Sigma Façade Topcoat Matt

De Sigma Facade Topcoat Matt is een watergedragen matte muurverf voor buiten. Deze duurzame gevelverf is ook geschikt voor beton, metselwerk, cellenbeton, pleisterwerk en cementgebonden plaatmateriaal. De verf heeft een perfect buitenduurzaamheid en is regendicht. Ook heeft de verf een minimale vuilaanhechting. Dat is erg handig als je last hebt van aanslag en/of mos op de muur. De Façade Topcoat is een ijzersterke muurverf en is bijvoorbeeld ook sterker dan de Sigmatex Superlatex of de Sikkens Alphatex IQ. Naast de Topcoat Matt, heb je ook een zijdeglans variant: Sigma Facade Topcoat Satin.

Sigma Façade Topcoat Self-Clean Matt

Dit is een watergedragen zelfreinigende muurverf met NPS technologie. Dit betekent dat er minimale vuilaanhechting ontstaat aan de muur. De verf is van de hoogste kwaliteit en is extreem duurzaam. Het zorgt er tevens voor dat de kleur op de muur behouden blijft. Ook is de verf goed regendicht, dus dat beschermt de muur nog eens extra. De Sigma Façade Topcoat Self-Clean Mat kan worden aangebracht op metselwerk, beton, pleisterwerk en cementgebonden plaatmateriaal.

Tip: bovenstaande muurverven kunnen het beste voorbehandeld worden met Sigma Façade Primer Aqua. Deze dekkende watergedragen vermindert de zuigende werking van de ondergrond en brengt een eerste laag aan op de muur. Het is een kostenbesparende verf want de afwerkende muurverf is duurder dan een primer.

Gebruik juiste roller

Het gebruik van de juiste roller is erg belangrijk. Voor de buitenmuur adviseren wij de Progold Verfroller Proflor. Deze roller is speciaal geschikt voor gestructureerde ondergronden en kenmerkt zich door de hoge verfopname en goede afgifte van verf. Om het je nog makkelijker te maken hebben we een werkschema opgesteld. Hierin staat stap voor stap hoe de buitenmuur kan schilderen. Lees hem hier! Neem voor verdere vragen contact op.