De meest voorkomende problemen met verf - deel 2 | Onlineverf.nl

De meest voorkomende problemen met verf - deel 2

problemen met verf  Leuk dat je deze blog weer leest! Heb je deel 1 ook gelezen? Daarin staan ook veelbesproken ‘’problemen’’ benoemd. Uiteraard geven we ook in deel 1 een behandelmethode om uiteindelijk tot een mooi resultaat te komen. Deze blogs zijn bedoeld als handleiding, zodat je zelf lekker snel aan de slag kunt. Uiteraard mag je ons altijd bellen voor advies. Schilderwerk wordt in bepaalde gevallen ontsierd door gebreken, die soms zelfs al meteen na behandeling te zien zijn. De oorzaak is soms direct te herleiden aan de werkwijze, soms zit het in de ondergrond en soms in de voorbehandeling. Denk eraan dat een gebrek vaak ontstaat door een combinatie van verschillende factoren. Afhankelijk van jouw situatie moet er dus ook naar specifieke oplossingen worden gekeken.   Aluminiumoxiden op de geschilderde laag Gebrek: De aantasting van het aluminium door oxiden. Mogelijke oorzaken:

 1. De veroudering van de anodiseer laag
 2. De verflagen zijn te poreus
 3. Er is te weinig verflaagdikte aangebracht
 4. Beïnvloeding door invloeden van het milieu
 5. De aansluitnaden zijn niet behandeld
 6. Het oppervlak is niet vaak genoeg gereinigd
 7. De randen van het aluminium zijn te scherp

Oplossing: De enige oplossing voor bovenstaande problemen is het verwijderen van de slechte/niet intacte lagen. Dit doe je door de ondergrond te schuren met Scotch Brite. Zo ontdoe je het oppervlak van oxiden en zouten. Daarna breng je een verflaag aan die geschikt is voor aluminium. Denk er altijd aan om, wanneer de laag dusdanig beschadigd is, ook een multiprimer aan te brengen. Een goede multiprimer zal de levensduur van de verflaag aanzienlijk verhogen. Lees hier meer over de houdbaarheid van aluminium.

blaasjes in de verf

Blaasvorming op de verflaag Gebrek: Er ontstaan groten en kleine blaren, mogelijk alleen in de bovenste lagen van het verfsysteem. Ook kan het zo zijn dat de blaren vanuit de ondergrond komt. Dit resulteert in het plaatselijk loslaten van de verf. Mogelijke oorzaken:

 1. Vocht of gasvorming waardoor dampdruk ontstaat
 2. Een verkeerd systeem
 3. De ondergrond is niet sterk genoeg

Oplossing: De goede oplossing is het verwijderen van de niet intacte lagen. Daarna moet je het oppervlak opnieuw voorbehandelen met het juiste systeem. bloedend hout Bloeden van het hout Gebrek: Het doorbloeden of uitslaan van bestanddelen uit de ondergrond of de huidige verflaag. Mogelijke oorzaken:

 1. De gebruikte pigmenten zoals bijvoorbeeld teer of bitumenachtige producten in een eerder/onderliggend verfsysteem
 2. Doorslag van roet vanuit de onderlaag
 3. Het gebruik van bloedende houtsooten zoals Merbau.

Oplossing: De enige oplossing voor bovenstaande problemen is het aanbrengen van een isolatielaag.  Het is wel van belang dat je altijd eerst een proefstuk aanbrengt. Tevens kun je de bestaande/oude verflaag volledig verwijderen, om zodoende een nieuw verfsysteem op te zetten. Belangrijk is wel dat de bloedende stoffen ook worden verwijderd. Daarna kan een geheel niet verfsysteem aangebracht worden. Lees hier meer over bloedend hout.

corrosie staal

Het roesten van staal Gebrek: Roest of corrosie is een elektrochemisch proces waardoor het staal onder invloed van water en zuurstof overgaat in ijzerhydroxide (roest). Mogelijke oorzaken:

 1. Het oppervlak is beschadigd
 2. Er is niet voldoende verf/droge laagdikte aangebracht
 3. De ondergrond is chemisch verontreinigd
 4. In de producten zit te weinig corrosie werende eigenschappen

Oplossing: Het is belangrijk dat de roest eerst wordt verwijderd. Dit kun je doen met de hand met behulp van een staalborstel. Tevens kun je de roest laten stralen. Daarna is het van belang dat je een corrosie werend verfsysteem aanbrengt.    

Ga direct aan de slag met één van deze producten: