Kan watergedragen verf over terpentine gedragen verf

Kan watergedragen verf over terpentine gedragen verf

Leestijd: 2 minuten 28-01-2021

Ja, je kunt watergedragen verf over verf op terpentinebasis zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine verf laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240. Zorg ervoor dat dat je na het schuren het oppervlak goed stofvrij maakt met een kleefdoekje. Daarna is het tijd om een watergedragen primer/grondverf aan het brengen. Matteer de laag grondverf met een Siavlies sponsje. Breng vervolgens twee lagen watergedragen lak aan en klaar ben je. Dit is uiteraard de korte versie van de uitleg. Lees even verder voor het beste resultaat.

Hoe schilder ik watergedragen verf over terpentine verf?

Stap 1: Ontvet de ondergrond met St. Marc Allesreiniger

Stap 2: Spoel het oppervlak na met schoon water

Stap 3: Schuur het oppervlak met korrel P240 zeer grondig!

Stap 4: Maak het oppervlak stofvrij met een kleefdoekjes

Stap 5: Breng een watergedragen primer aan, zoals de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer of Sigma S2U Nova Primer

Stap 6: Breng een watergedragen lak ook, zoals de Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss of Sigma S2U Nova Gloss (hoogglans)

Stap 7: Ruw het oppervlak licht op met een Siavlies spons

Stap 8: Breng de 2e laklaag aan  

Als je bovenstaande stappen volgt, dan ben je gegarandeerd van een goed resultaat. Het is belangrijk dat je bij de eerste keer schuren goed de toplaag eraf schuurt. Als je dat goed doet, dan voorkom je dat resten van de verf op terpentinebasis zich vermengen met de watergedragen primer. Want als dat gebeurt, dan ga je problemen krijgen met de hechting. Met andere woorden: de nieuwe laklaag gaat loslaten en je kunt weer helemaal opnieuw beginnen.  

Kan terpentine verf over watergedragen verf?

Ja, net als bij acrylverf over alkydverf kunt u ook terpentine verf over waterverf doen mits u de juiste voorbereidingen treft. Voordat u uw terpentine verf over acrylverf wilt doen is het belangrijk dat u de oude watergedragen verflaag ontvet met St. Marc Allesreiniger en daarna het oppervlak goed schuurt met Proline Gold Schuurpapier. Maak voordat u de laag synthetische verf aanbrengt het oppervlak stofvrij met kleefdoekjes. Als u dit gedaan heeft bent u klaar om terpentine verf over watergedragen verf aan te brengen.

Let op! Gebruik geen thinner om de oude watergedragen grondverf te ontvetten, dan wordt deze week en blijft de nieuwe laag verf op terpentinebasis niet goed zitten.

Het verschil tussen acryl en alkyd verf

Acrylverf

Is je vraag: is acrylverf op waterbasis. We houden het graag simpel, dus daar zal het antwoord ook naar zijn: ja. Watergedragen verf, ook wel acryl verf genoemd, is verf dat water als hoofdbestanddeel.

Tot zover het logische gedeelte. Watergedragen verf wordt voornamelijk voor binnen geadviseerd en ook dat heeft een reden. Omdat het hoofdbestanddeel water is, kan de verf namelijk niet verkleuren/vergelen. Iets wat met verf op terpentine basis wel kan gebeuren, mits er geen UV licht bij komt. Maar daarover later meer.

Met die wetenschap is het ook zinvol om te weten dat verf op waterbasis beter geschikt is voor binnen. Je wilt namelijk niet dat je vers geschilderde deur in kleur RAL 9010 na verloop van tijd opeens geel lijkt, toch?

Gelukkig zijn de watergedragen/acryl verven van dit moment van dusdanig hoog niveau, dat het voor de kwaliteit niet meer uitmaakt of je nu watergedragen of terpentinegedragen verf gebruikt. Als je bijvoorbeeld de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of de Sigma S2U Nova Satin neemt, een zijdeglans lak op waterbasis, dan zal je merken dat deze lak keihard is na droging. Het enige puntje is dat lak op waterbasis tot wel 14 dagen nodig heeft om volledig uit te harden. Laat de vers geschilderde laag dan ook altijd rusten en volledig uitharden. Zie ook hier alle andere lakken op acrylbasis. 

De vraag blijft nu: Kan terpentine verf over acrylverf? Het antwoord is: Ja, maar lees dan eerst bovenstaand alinea om een mooi resultaat te bereiken. Heeft u alle stappen gedaan? Dan kan terpentineverf over watergedragen verf!

Binnenlak Acrylverf

Alkydverf

Alkydverf, ook wel verf op terpentinebasis genoemd, is verf dat als hoofdbestanddeel kunsthars heeft. Naast kunsthars zit er ook olie in dit type verf. En olie heeft weer als kenmerk dat wanneer er weinig tot geen UV licht bij komt, het de neiging heeft om te vergelen. Om die reden wordt dit type verf ook niet voor binnen geadviseerd. Daarnaast ruik je alkydverf in tegenstelling tot acrylverf ook een stuk langer binnenshuis.

Professionele schilders mogen vanwege de hoge concentratie oplosmiddelen, ook wel vluchtige organische stoffen (VOS) genoemd, dit type synthetische verf niet binnenshuis verwerken. Doordat deze stoffen van verf op terpentinebasis binnenshuis niet kunnen verdampen, bestaat er op lange termijn kans op risico's voor de gezondheid. Daarom is er een regel in werking getreden op 1 januari 2010 die het gebruik van alkydverf binnenshuis door professionele schilders verbiedt.

Wil je toch graag verf op terpentinebasis binnen gebruiken, omdat je bijvoorbeeld vind dat het makkelijker schildert, dan adviseren we je om een lak te nemen die minder snel vergeelt. Een voorbeeld hiervan is de Sigma S2U Satin (zijdeglans), de Sikkens Rubbol Finura Satin (ook zijdeglans) en de Sikkens Rubbol Finura High Gloss (hoogglans)  Zie ook hier alle andere lakken op alkydbasis. De vraag blijft nu: Kan ik acrylverf over alkydverf zetten? Het antwoord is: Ja, maar.... dan is het noodzakelijk dat je bovenstaande stappen volgt om een goed resultaat te bereiken.

Buitenlak Alkydverf

 Heb je interesse in meer artikelen over verf, gereedschappen en applicatiemethodes? Lees dan snel één van onze andere blogs