Een lijstje met verftermen

Een lijstje met verftermen

Leestijd: 3 minuten 29-11-2021

In de verfwereld worden nogal verschillende termen gebruikt. Het is ons duidelijk geworden dat dit niet voor iedereen helemaal helder is. En dat begrijpen we volkomen. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met een aantal termen die worden gebruikt in verfland.

1. Acrylverf De meeste lakken die op waterbasis zijn hebben als bestandsdeel acrylhars. Dit type product bestaan alleen uit acrylhars als bindmiddel of worden met andere harsen gecombineerd voor specifieke doeleinden als multiprimers of andere verfsoorten die op diverse ondergronden inzetbaar zijn. Het voordeel van verf op acrylbasis is dat ze over het algemeen weinig of geen oplosmiddelen bevatten. Dus ideaal om dit type verf binnen te gebruiken!

2. Bindmiddel op basis van alkydhars Nagenoeg alle terpentinegedragen verf bevatten alkydhars. Daarnaast bevat dit type verf ongeveer 20 tot 70% olie. Het voordeel van alkydharsbindmiddelen is dat ze de goede eigenschappen van olie alsmede die van harsen in zich hebben. Lakken die op basis van alkydhars zijn verwerken doorgaans erg fijn. Je verwerkt dit type verf zowel met een kwast als met een roller. De meest verkochte lakken zijn trouwens Sigma S2U Allure Gloss (hoogglans) en Sigma S2U Allure Satin (zijdeglans).

3. Thixotroop Thixotroop is ook zo'n term dat waarschijnlijk weinig mensen iets zegt. Veel (buiten)beitsen zijn op basis van thixotroop. In het kort komt het erop neer dat deze verf in rustvorm gel-achtig is. Het is belangrijk dat je deze verf heel goed roert voordat je hem gaat gebruiken. De verf wordt dan meer vloeibaar. Als de verf een tijdje ''staat'' dan zal de substantie langzaam weer veranderen. De verf wordt dat eigenlijk weer thixotroop. Het kan overigens geen kwaad om de verf meerdere malen te gebruiken. De werking blijft gewoon volstaan. Een voorbeeld van een thixotroop voor buiten is de Sikkens Rubbol EPS Thix.

4. Epoxyhars Epoxy wordt voor veel mensen gezien als een soort lak die op basis van twee componenten is. Weer een ander heeft het beeld van dit type verf dat de lak enorm hard wordt. Epoxy is een soort kunsthars waaraan verhardingsmiddelen zijn toegevoegd. Hierdoor krijgt de verf de mogelijkheid om zich zeer goed te verharden. Tevens krijgt de verf een goed hechtvermogen, wat dus gunstig is voor de ondergrond. Dit type verf is ook erg goed bestand tegen water en chemicaliën. Dit type verf is dan ook uitermate geschikt voor vloeren bijvoorbeeld.

5. Polyurethaanbindmiddel Urethaan betekent dat er bindmiddelen zijn gebruikt op basis van urethaan. Tot zover is het duidelijk. Dit komt er in het kort op neer dat dit type lak keihard wordt. Daarnaast heeft urethaan de eigenschap dat deze beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Hierbij kun je denken aan water, oplosmiddelen en chemicaliën. Daarom wordt urethaan vaak gebruikt in lak voor de trap en op de vloer. Tevens is bijvoorbeeld de Sigma S2U Nova lijn ook op basis van urethaan. Hierdoor zijn de lakken goed te gebruiken voor binnendeuren. De laklaag is dan bijzonder kras- en slijtvast. Een veelgebruikte verf hiervoor is de Sigma S2U Nova Satin.

6. Bindmiddel Het woord bindmiddel wordt in de verfwereld veel gebruikt. En dat is maar goed ook, want alle types verf bestaan deels uit bindmiddelen. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, bind dit middel zich door de verf. Daardoor komt de structuur van verf tot stand en bind het o.a. pigment aan elkaar. Bindmiddel is het niet-vluchtige deel van een verf zonder pigment en vulstof, maar met weekmakers, droogmiddelen en andere niet-vluchtige hulpstoffen.

7. Oplosmiddelen Naast de term bindmiddel is ook oplosmiddel een veelgebruikt woord in de verfbranche. Vooral lakken voor buiten (op terpentinebasis) bevatten veel oplosmiddelen, dit zijn stoffen waarin een andere stof wordt opgelost. Meestal vervliegen deze vloeistoffen en zorgen ze er (mede) voor dat een verflaag kan uitharden. Voor een lak op waterbasis is het oplosmiddel water, alkydlakken hebben veelal oplosmiddelen zoals terpentine, thinner of wasbenzine.

8. Tweecomponenten-verf  Een tweecomponenten lak is eigenlijk niets meer dan een lak die samenkomt door twee componenten samen te voegen. Je hebt een basisverf en een verharder en die meng je door elkaar in de juiste verhouding en je hebt tweecomponenten-verf. Je moet er altijd wel op letten dat je de juiste verhouding gebruikt, anders kan dat ten koste gaan van het producten en de kwaliteit daarvan. Ook de droogtijd en de eigenschappen van het product kunnen dan anders zijn. Tevens heeft dit type verf altijd een beperkte ''pot-life'', wat niets minder dan maximale verwerkingstijd betekent.

9. UV-bescherming UV-bescherming is een term die met name belangrijk is voor verf die buiten wordt gebruikt. Deze verf is vaak UV-bestendig omdat de verf bestand moet zijn tegen straling van buitenaf, zoals daglicht. UV-bescherming zit dan ook in lakken, beits en transparante producten voor buiten, zoals een transparante lak. Als de straling toch door de verf heen komt, dan ontstaan er 'weerplekken' die eruit zien als zilvergrijze tot zwarte plekken in het hout. Het is aan te raden om blank hout altijd een dekkende kleur te geven en dus niet alleen maar behandelen met een blanke lak. Want dan is het hout een stuk minder goed te beschermen tegen UV straling. Dit heeft verkleuring tot gevolg.

10. Vergeling Vergeling komt met name voor bij witte of licht gekleurde lakverven op terpentinebasis (alkyd). Bij de vroegere lijnoliën en alkydharsverf was de vergeling altijd zeer duidelijk zichtbaar en werd deze veroorzaakt door de eigenschappen van bepaalde bestanddelen die gebruikt werden. De lakken van tegenwoordig zijn wel beter beschermd tegen vergeling, maar dat geldt slechts voor een beperkt aantal zoals de Sigma S2U Satin. Wil je zeker zijn dat de lak niet vergeelt? Kies dan voor een lak op waterbasis. Dit raden wij voor binnen sowieso altijd aan.