De meest voorkomende problemen met verf - Deel 1 | Onlineverf.nl

De meest voorkomende problemen met verf - Deel 1

veelvoorkomende problemen met verf

In deze serie van meerdere blogs gaan we in op veelvoorkomende problemen met verf. We bespreken de gebreken, gaan op zoek naar een mogelijke oorzaak en verklappen ook wat je eraan kunt doen. Zo heb je een handleiding waarmee je zelf kunt bekijken hoe je moet handelen als de verflaag ontsierd is. Schilderwerk wordt in bepaalde gevallen ontsierd door gebreken, die soms zelfs al meteen na behandeling te zien zijn. De oorzaak is soms direct te herleiden aan de werkwijze, soms zit het in de ondergrond en soms in de voorbehandeling. Denk eraan dat een gebrek vaak ontstaat door een combinatie van verschillende factoren. Afhankelijk van jouw situatie moet er dus ook naar specifieke oplossingen worden gekeken. Om het zo duidelijk en makkelijk mogelijk te maken hebben we het overzicht schematisch ingericht. Zo kun je stap voor stap werken naar een oplossing.


Afbladderen van verfAfbladderende verf Gebrek: Het afbladderen van verf betekent dat de verf plaatselijk in z’n geheel loslaat. Mogelijke oorzaken:

 1. Spanning binnenin het verfsysteem
 2. Verandering van vorm van de ondergrond (door het weer bijvoorbeeld)
 3. Vorming van vocht of gas
 4. De verf is aangebracht op een te natte ondergrond
 5. De ondergrond is niet sterk genoeg om te hechten met de verf
 6. De verf is niet elastisch genoeg en knapt daarom
 7. Vanuit de ondergrond ontstaan scheuren
 8. Verschillende lagen verf aangebracht die niet met elkaar kunnen samenwerken (water en terpentine gedragen door elkaar bijvoorbeeld)

Oplossing: De enige oplossing voor bovenstaande problemen is het verwijderen van de problematische verf(lagen). Je moet dus nagaan waar het probleem zit en tot en met die verflaag en/of ondergrond opnieuw beginnen. Voorbeeld: heb je een perfect sluitend verfsysteem aangebracht, maar zit er houtrot in de ondergrond? Dan moet je er eerst voor zorgen dat je de houtrot oplost. Lees hier alles over houtrot en hoe je het oplost.


Afpoederen van verf afpoederende verf Gebrek: De verflaag vertoont een poederend oppervlak. Mogelijke oorzaken:

 1. Veroudering van de verf
 2. De verf is niet voldoende duurzaam/kwalitatief niet voor buiten
 3. Het is een eigenschap van het product zelf.

Oplossing: De goede oplossing is het verwijderen van de poeder op het oppervlak. Daarna is het belangrijk dat de het oppervlak goed reinigt/ontvet, voorbeeld met St. Marc, en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens moet je een nieuwe toplaag aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de bovenste laag volledig beschermend en van goede kwaliteit is.


Afschilferen van verf Gebrek: Het loslaten van de verflaag (ook wel verfflim genoemd) van de ondergrond of onderliggende verflaag. Afschilferen verf   Mogelijke oorzaken:

 1. Het oppervlak is voortijdig niet goed gereinigd/ontvet
 2. Na het ontvetten is niet schoongespoeld met schoon water
 3. Er is niet voldoende geschuurd
 4. Er zit teveel vocht in de ondergrond/ondergrond niet goed droog
 5. Er is condens ontstaan op de ondergrond tijdens de verwerking
 6. De cementhuid laat los van het beton

Oplossing: De enige oplossing voor bovenstaande problemen is het verwijderen van de problematische verf(lagen). Je moet dus nagaan waar het probleem zit en tot en met die verflaag en/of ondergrond opnieuw beginnen.


Alg aangroei op de verflaag algaangroei muur Gebrek: Op het geverfde oppervlak is een groene aangroei zichtbaar. Mogelijke oorzaken:

 1. Er staan planten, bomen en struiken in direct contact met de verflaag
 2. Verkeerd type verf gebruikt bij verwerking
 3. Er zit teveel vocht in de ondergrond
 4. De steen is erg poreus

Oplossing: De juiste oplossing is het verwijderen van de algen en de ondergrond goed reinigen. Je kunt de ondergrond behandelen met bijvoorbeeld Dimanin. Vervolgens kun je het oppervlak afwerken met een type verf dat geschikt is voor deze toepassing. Je kunt een verf gebruiken die gesloten is, zodat de groei van organismen niet mogelijk is. Voorbeeld hiervan is de Sigma Siloxan Topcoat Matt