Is er kwaliteitsverschil tussen professionele verfmerken?

Is er kwaliteitsverschil tussen professionele verfmerken?

Leestijd: 4 minuten 11-02-2021

Er zijn heel veel verschillende soorten merkverf die je kunt aanschaffen. Maar welke is nou goed en welke is minder goed? En wat is het verschil tussen deze merken? In dit blog lees je alles over de verschillende professionele verfmerken waarvan wij vinden dat ze echt goed zijn. Er zijn namelijk tal van merken, maar het gaat ons erom dat je echt een goed product gebruikt. Zo heb je verschillende soorten merkverf voor zowel binnen als buiten. Echter is het niet verstandig om één soort verf te gebruiken voor zowel binnen als buiten.

Welk merk verf is het beste?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag gaan we eerst inzichtelijk maken welke professionele verfmerken er zijn. Daarna gaan we een schifting maken tussen deze merken, zodat alleen de allerbeste verfmerken met de beste verf overblijven.

Welke merken verf kennen wij in Nederland?

Merken

Zoals je kunt lezen zijn er tal van verfmerken, die natuurlijk allemaal zeggen dat ze goed zijn. Dat is logisch, want iedereen wil zijn eigen handel verkopen. Echter vinden wij dat je per situatie moet bekijken welke verf bij jou past. Onze mening is namelijk dat er niet 1 verfmerk is die overal het beste in is.

Wat is belangrijk bij verf?

Dit is weer afhankelijk of je verf voor binnen wilt gebruiken, of juist goede verf voor buiten. Het is namelijk zo dat de eigenschappen van binnen- en buitenverf totaal anders zijn. En dat is maar goed ook, want de omstandigheden zijn natuurlijk ook anders.

Bestel hieronder de beste houtverf in één van deze producten:

Belangrijke eigenschappen voor buitenverf

Velen zijn het erover eens: als je buiten gaat schilderen, dan wil je er na het schilderen vooral zo lang mogelijk van af zijn. Het gaat er dus om dat de verf kwaliteit goed moet zijn. Daarnaast wil je natuurlijk dat de verf gemakkelijk aan te brengen is en het is wel fijn dat we onder bijna iedere temperatuur kunnen werken. Om een goed overzicht te maken hebben we een lijstje gemaakt met eigenschappen die je zoekt in de beste verf voor buiten:

 • Hoge duurzaamheid
 • Gemakkelijk te verwerken
 • Te verwerken bij een temperatuur tussen 0°C tot 30°C
 • Goede droging
 • Een goed behoud van de glans
 • Behoud van kleur
 • Kras- en slijtvastheid
 • Goed schoon te maken
 • Weinig tot geen kans op blaasvorming
 • Bescherming tegen UV-straling
 • Geschikt om het hele jaar door te verwerken
Buitenlak

Bovenstaande eigenschappen vinden we terug in verschillende soorten verf. Echter zijn bij de ene verf alle eigenschappen aanwezig, terwijl bij de andere verf slechts een deel van de eigenschappen aanwezig zijn.


Benieuwd welk merk bij jou past? Niet zeker welk merk bij jou past? Start onze keuzehulp en beantwoord de vragen om jouw favoriete merk en product te vinden voor jouw klus! Start Keuzehulp

Wat is de beste buitenverf?

De drie bovengenoemde verfsoorten zijn allemaal goede verf voor buiten. Daar is geen twijfel over mogelijk. Echter is het nu de vraag welke dan toch echt de beste verf voor buiten is. Om dat te kunnen beoordelen zetten we het grootste pluspunt en het grootste minpunt per verf op een rijtje, zodat je weet wat de beste buitenlak is.

Sigma S2U Allure Gloss
Pluspunt: Geschikt voor 4-seizoenenonderhoud
Minpunt: Voor het beste resultaat moet ook de Allure Primer gebruikt worden

Sikkens Rubbol XD High Gloss
Pluspunt: Vloeit erg mooi bij de juiste temperatuur
Minpunt: Droogt erg langzaam beneden 10°C

Wijzonol LBH SDT Hoogglanslak
Pluspunt: Tot 12 jaar schildervrij mogelijk
Minpunt: (ook) niet geschikt voor binnen

Nu je de grootste plus- en minpunten van de geselecteerde verfsoorten ziet, is het maken van de keuze gebaseerd op hetgeen wij belangrijk vinden. De keuze die we maken om te bepalen wat de beste verf voor buiten is, doen we op basis van onze ervaringen en de wensen van onze klanten. Omdat onze klant bijna altijd een consument is, vinden we het belangrijk dat de verf gemakkelijk aan te brengen moet zijn, makkelijk droogt en goed vloeit. Daarnaast nemen we natuurlijk de duurzaamheid mee, want men wil er zo lang mogelijk van af zijn.

De beste verf voor buiten: Sigma S2U Allure Gloss Belangrijkste reden: Ook bij lage temperaturen te gebruiken en gemakkelijk verwerkbaar.

Belangrijke eigenschappen voor binnenverf

Ook bij binnenverf zijn er een aantal eigenschappen van belang bij het maken van je keuze voor de beste verf voor binnen. Deze eigenschappen moeten zorgen voor een optimale kwaliteit verf:

 • Kras- en slijtvast
 • Huidvetresistent
 • Goede vloeiing
 • Snelle droging
 • Niet vergelend
 • Reukarm
 • Goede doorharding

Bovenstaande eigenschappen vinden we terug in verschillende soorten verf. Echter zijn bij de ene verf alle eigenschappen aanwezig, terwijl bij de andere verf slechts een deel van de eigenschappen aanwezig zijn.

Binnenlak

Wat is de beste binnenverf?

De twee verfsoorten die hierboven zijn genoemd behoren beiden tot de beste verf voor binnen. De vraag is nu: welke is beter? Om daar antwoord op te geven hebben we ook van de binnenverf de belangrijkste plus- en minpunt genoemd.

Sigma S2U Nova Satin
Pluspunt: Erg bestand tegen vuil, huidvet en schoonmaakmiddelen
Minpunt: Niet overschilderbaar op een geschuurde alkydhars laag

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin
Pluspunt: Aan te brengen op een geschuurde alkydhars laag
Minpunt: Niet te verwerken onder 5°C

Nu je de grootste plus en minpunten van de geselecteerde verfsoorten ziet, is het maken van de keuze gebaseerd op hetgeen wij belangrijk vinden. De keuze die we maken om te bepalen wat de beste verf voor binnen is, doen we op basis van onze ervaringen en de wensen van onze klanten. Omdat onze klant bijna altijd een consument is, vinden we het belangrijk dat de verf gemakkelijk aan te brengen moet zijn, makkelijk droogt en goed vloeit. Daarnaast nemen we natuurlijk de duurzaamheid mee, want men wil er zo lang mogelijk van af zijn.

De beste verf voor binnen: Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin Belangrijkst reden: Te gebruiken op een geschuurde alkydhars laag.

Sikkens of Sigma?

Hier vergelijk je de twee grootste verf giganten wereldwijd met elkaar. Sikkens valt onder het bedrijf AkzoNobel, Sigma valt onder PPG Industries. Sikkens heeft een uitstekend assortiment van de beste lak voor buiten, de bekende Sikkens Rubbol lakken in glanzend en mat. Sigma heeft de S2U collecties als je een goede binnen- of buitenlak wilt kopen, maar is nog bekender om zijn uitstekende muurverf, zoals de Sigma Pearl of de Sigmatex Superlatex.

Uiteindelijk zijn Sigma en Sikkens allebei goede verf merken en kies je als consument voor een uitstekend product. Welke verf gebruiken schilders? Dat zit bij deze twee verf merken net iets anders, een vakschilder die al tijden met Sikkens werkt zal niet snel overstappen of Sigma of andersom. Wanneer je dagelijks met muurverf of lakverf aan de slag bent dan raak je heel erg vertrouwd met het merk en daar gaat je voorkeur naar uit.
 

Boonstoppel of Sikkens?

Het verschil tussen bijvoorbeeld Boonstoppel of Sikkens is het volgende: Sikkens is een merk dat zich richt op een brede groep gebruikers. De verf die zij produceren is dus geschikt voor allerhande schilderswerkzaamheden. Daardoor zijn de producten van dit merk breed inzetbaar, zowel binnen- als buiten. Boonstoppel daarentegen is een verfmerk dat zich echt heeft gericht op monumentale panden. Dat wil overigens niet zeggen dat de verf alleen geschikt is voor oude panden, maar de focus van het merk ligt daar wel op. Heb je dus een monumentaal pand en wil je deze onderhouden met verf die hierop gericht is? Dan is Boonstoppel een goede keuze.

Wijzonol of Sikkens?

Zoals hierboven genoemd is Sikkens dus een verfmerk dat zich richt op een brede doelgroep. Binnen deze doelgroep zitten 80% van alle mensen die ''gewoon goed schilderwerk'' willen hebben. Dat is dus een brede groep mensen. Ook hebben we genoemd dat de producten die Sikkens maakt, gericht zijn op allerhande schilderwerk. Wijzonol is, net zoals Sikkens en Sigma, ook een merk van Nederlandse komaf. Wijzonol wordt altijd genoemd als het derde grootste verfmerk van Nederland, voor Sigma en Sikkens. De producten die Wijzonol maakt zijn ook van zeer hoge kwaliteit verf. Zo heeft bijvoorbeeld de Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak een mogelijke levensduur van 12 jaar. Dat is ongekend, want halen de beste buitenlakken van Sikkens en Sigma niet.

Sigma of Wijzonol?

Het verschil tussen Sigma of Wijzonol is voor veel mensen ook een vraag. Ook bij het vergelijken van deze twee merken moet worden genoemd dat beiden erg goed zijn. Echter is het zo dat Sigma, onderdeel van het Amerikaanse PPG, vele malen groter is. Daardoor heeft Sigma ook veel meer geld te besteden voor innovatie naar nieuwe producten. Neem bijvoorbeeld de Sigmapearl Clean Matt. Dit is verreweg de best afneembare muurverf, wat mogelijk wordt gemaakt door de technologie die erin zit. De keuze van een bepaald merk hangt dus, zoals we al eerder hebben genoemd in bovenstaande alinea's, af van de wens van de klant. Wijzonol kan absoluut een goed product hebben voor jouw situatie. Maar de keuze kan ook vallen op een product van Sikkens of Sigma.