Welke verf is geschikt als tegelverf? | Onlineverf.nl

 

Welke verf is geschikt als tegelverf?

Omdat tegels een heel ander oppervlak hebben dan wanden krijgen wij vaak de vraag: welke verf kan ik het beste kopen wanneer ik tegels wil overschilderen? Want misschien ben je uitgekeken op het jaren 90 patroon van je wit grijze badkamer tegels. Kunnen die beige tegels op je toilet of wc echt niet meer? Of heb je jouw keuken vernieuwd en zien die standaard 13x13 keuken tegels achter je fornuis nu best wel saai eruit?

Bestel tegelverf, pak kwast, roller en het verfbakje en schilder de boel gewoon even over. Geen stoffig sloopwerk, lawaai of geklus, gewoon even een dagje schilderen, hoe makkelijk is dat?! Oh ja, de vraag is: welke verf is geschikt om op jouw betegelde muur aan te brengen?


Hoe hecht verf op een betegelde wand?

Want de meeste tegels zijn glad, hebben een hard oppervlak en normale verf zou hier toch echt niet op hechten?! Geen punt, het valt reuze mee, ook al heb je van die keramische tegels met een geschuurd hoogglans oppervlak. Want het mooie is, dat een groot deel van de lak die wij verkopen geschikt is voor het schilderen van de tegels. Mitst je eerst een laag grondverf aanbrengt.

Wat is de beste lak voor tegels?

De vraag is daarom veel meer: welke lak dan? En zijn er eigenschappen die de tegellak moet hebben? Want die nieuwe laag tegelverf, die je aanbrengt op jouw bestaande tegels moet misschien tegen de warmte van je kookplaat kunnen. Zo kun je gebruik maken van warmwaterbestendige tegellak in bijvoorbeeld de kleur grijs.

Of schilder je tegels in een vochtige ruimte over, zoals je badkamer en moet de lak schimmelwerende eigenschappen hebben? Ook dat is mogelijk. Wil je geverfde tegels opnieuw verven? Geen probleem. Met tegellak maak je ze als nieuw!

Hoe kan ik tegels verven?

Het schilderen van tegels doe je bij voorkeur eerst met een speciale Warmwaterbestendige Tegelgrondverf van Alabastine. De grondverf zorgt voor een perfecte ondergrond voor het overschilderen van tegels en voegen in de douche, rondom de badkuip en achter het fornuis.

De belangrijkste functie van grondverf is zorg dragen voor een perfecte hechting. Daarom is dit product op basis van 2-componenten, wat betekent dat er een extra verharder wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat een positieve chemische reactie, waardoor de verf sterker wordt.

Bekijk alle tegelverf hier!

Grondverf ook op eerder geschilderde tegels?

Als de tegels al eerder geschilderd zijn is het niet nodig om nogmaals een grondverf voor tegels aan te brengen. Dan kan je na het schoonmaken van de tegels snel van start gaan en de betegelde wand aflakken. Mocht de huidige grondlaag beschadigd zijn of zie je kale plekken, dan is het raadzaam om toch even een tegelgrondverf aan te brengen. 

Met welke verf kan ik de tegels schilderen?

De tegellak die vervolgens over de grondverf kan worden aangebracht is de Warmwaterbestendige Tegellak van Alabastine. Dit is een speciale slijtvaste hoogglanslak voor gladde tegels. De lak is gemaakt voor het overschilderen van tegels en voegen in de douche en rondom de badkuip en in de keuken.

Het product is te verkrijgen in wit en zandbeige. Deze lak is speciaal bestand tegen hoge temperaturen en is dus ideaal voor het schilderen op (gladde) tegels. Het nadeel van deze lak is dat hij slechts in een beperkt aantal kleuren verkrijgbaar is. 

Jouw tegelverf op kleur bestellen!

Als je de tegels graag in een andere kleur wilt is dat natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel van de grondverf die we hierboven hebben genoemd, is dat deze overschilderbaar is met alle soorten lakverf op terpentinebasis. Jouw tegels met de geschikte verf zwart of in een trendkleur verven? Doen!

Of eindelijk die betonlook met tegelverf in antraciet ook op jouw badkamer tegels schilderen, het kan allemaal! Meer inspiratie rond kleuren: kijk op onze kleuren pagina. Wij mengen graag de gewenste tegelverf kleuren voor jou, dit kan met elke lakverf waarbij je in de webshop online ziet staan “kleur naar keuze”. Wij hebben verschillende A-merk lakverf in ons assortiment, van zijdeglans tot extra mat.   

Wat is de beste lakverf op kleur voor tegels?

Helemaal onderaan de pagina raden we bijvoorbeeld de Sigma S2U Satin aan als lakverf. Dit is een zijdeglans lakverf die ideaal is om over de tegels te zetten. Hieronder staan de eigenschappen van de Sigma S2U Satin lak op een rijtje:

-       Krasbestendig

-       Slijtvast

-       Vergeelt niet

-       Verkrijgbare hoeveelheden: 0,5 liter, 1 liter, 2,5 liter

-       Kleur naar keuze

-       Overschilderbaar na 5 uur

-       Waterverdunbaar

-       Bestand tegen een stootje

Uiteraard kan je ook een andere lakverf kiezen, zolang deze maar op terpentine basis is. Heb je toch nog vragen over welke lak je het beste kunt kiezen, bel dan even met onze klantenservice. 

Zet kleuraccenten met tegellak

Soms is maar heel weinig nodig om een kamer die frisse look te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een horizontale lijn op je betegelde muur, waarbij je maar 2 of 3 rijen tegels schildert met tegellak? Voor een duidelijk accent kies je een krachtige kleur als zwart, donkergrijs of misschien koraalrood? Dit staat modern en stoer op witte keuken tegels.

Wil je een subtieler accent? Bestel dan tegelverf die 2 tinten lichter of donkerder is dan je tegels. Voor meer diepte kies je twee kleine emmers verf en overschilder je een aantal tegels. Die hoeven niet naast elkaar op de muur te zitten, kies juist kriskras wat tegels verspreid over de betegelde keuken- of badkamer muur en voorzie de tegels zo van een ruimtelijk en tijdloos effect. Juist omdat je ook een kleine hoeveelheid lakverf op kleur kan laten mengen voor je tegels is dit dé manier om jouw kamer eenvoudig van een makeover te voorzien.

Kan tegelverf op jouw badkamer muur?

Je zou denken zo’n sterke lak die kan vast wel overal op. De combinatie grondverf + tegellak is echter af te raden voor de wand of het plafond van je badkamer. Ook al is het verleidelijk want ja dan maak je dat restje tegellak ook mooi op. Voor de wanden of het plafond van een vochtige ruimte is muurverf speciaal voor badkamers de beste oplossing. Hoezo? Dit heeft met het vochtgehalte en de schimmelwerende functie te maken waar verf voor badkamers speciaal op is afgestemd. Meer weten over badkamerverf? Belangrijke tips en advies lees je op onze badkamerverf pagina