Welke verf is geschikt als tegelverf?

Kun je tegels verven? Zeker! Omdat tegels een heel ander oppervlak hebben dan wanden krijgen wij vaak de vraag: welke verf kan ik het beste kopen wanneer ik tegels wil overschilderen? Want misschien ben je uitgekeken op het jaren 90 patroon van je wit grijze badkamer tegels. Kunnen die beige tegels op je toilet of wc echt niet meer? Of heb je jouw keuken vernieuwd en zien die standaard 13x13 keuken tegels achter je fornuis nu best wel saai eruit?

Bestel tegel verf voor je badkamer, keuken of douche, pak een kwast, roller en het verfbakje en schilder de boel gewoon even over. Geen stoffig sloopwerk, lawaai of geklus, gewoon even een dagje schilderen, hoe makkelijk is dat?! Je kan zelfs je wc tegels verven! Oh ja, de vraag is: welke tegel verf is geschikt om op jouw betegelde muur aan te brengen?

Hoe hecht verf op een betegelde wand?

Want de meeste tegels zijn glad, hebben een hard oppervlak en normale verf zou hier toch echt niet op hechten?! Geen punt, het valt reuze mee, ook al heb je van die keramische tegels met een geschuurd hoogglans oppervlak. Want het mooie is, dat een groot deel van de lak die wij verkopen geschikt is voor het schilderen van de tegels. Mitst je eerst een laag grondverf aanbrengt.

Wat is de beste lak voor tegels?

De vraag is daarom veel meer: welke lak dan? En zijn er eigenschappen die de tegellak moet hebben? Want die nieuwe laag tegelverf, die je aanbrengt op jouw bestaande tegels moet misschien tegen de warmte van je kookplaat kunnen. Zo kun je gebruik maken van warmwaterbestendige tegellak in bijvoorbeeld de kleur grijs.

Of schilder je tegels in een vochtige ruimte over, zoals je badkamer en moet de tegellak of tegelverf voor je badkamer of wc schimmelwerende eigenschappen hebben? Ook dat is mogelijk. Wil je geverfde tegels opnieuw verven? Geen probleem. Met tegellak maak je ze als nieuw!

Hoe kan ik tegels verven?

Het schilderen van tegels doe je bij voorkeur eerst met een speciale Warmwaterbestendige Tegelgrondverf van Alabastine. De grondverf zorgt voor een perfecte ondergrond voor het overschilderen van tegels en voegen in de douche, rondom de badkuip en achter het fornuis.

De belangrijkste functie van grondverf is zorg dragen voor een perfecte hechting. Daarom is dit product op basis van 2-componenten, wat betekent dat er een extra verharder wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat een positieve chemische reactie, waardoor de verf sterker wordt.

Grondverf ook op eerder geschilderde tegels?

Als de tegels al eerder geschilderd zijn is het niet nodig om nogmaals een grondverf voor tegels aan te brengen. Dan kan je na het schoonmaken van de tegels snel van start gaan en de betegelde wand aflakken. Mocht de huidige grondlaag beschadigd zijn of zie je kale plekken, dan is het raadzaam om toch even een tegelgrondverf aan te brengen. 

Met welke verf kan ik de tegels schilderen?

De tegellak die vervolgens over de grondverf kan worden aangebracht is de Warmwaterbestendige Tegellak van Alabastine. Dit is een speciale slijtvaste hoogglanslak voor gladde tegels. De lak is gemaakt voor het overschilderen van tegels en voegen in de douche en rondom de badkuip en in de keuken.

Het product is te verkrijgen in wit en zandbeige. Deze lak is speciaal bestand tegen hoge temperaturen en is dus ideaal voor het schilderen op (gladde) tegels. Het nadeel van deze lak is dat hij slechts in een beperkt aantal kleuren verkrijgbaar is. 

Tegelverf kleuren

Als je de tegels graag in een andere kleur wilt is dat natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel van de grondverf die we hierboven hebben genoemd, is dat deze overschilderbaar is met alle soorten tegelverf kleuren van lakverf op terpentinebasis. Wil je jouw tegels in een gewaagde kleur? Doen! Wij mengen graag de tegelverf in het zwart, tegelverf in het goud of zelfs jou tegelverf in het groen. Daarnaast mengen wij de tegels voor je in RAL kleuren of Flexa, Sikkens of Sigma kleuren, ook de kleur van het jaar kan je als tegel verf laten mengen.

Wil je eindelijk die betonlook met tegelverf in antraciet ook op jouw badkamer tegels schilderen, het kan allemaal! Meer inspiratie voor gekleurde tegelverf passend bij jouw interieur: kijk op onze kleuren pagina. Wij mengen graag de gewenste tegelverf kleuren voor jou, dit kan met elke lakverf waarbij je in de webshop online ziet staan “kleur naar keuze”. Wij hebben verschillende A-merk lakverf in ons assortiment, van zijdeglans tot extra mat, allemaal in het wit en ook in verschillende kleuren tegelverf van betonlook tot babyblauw verkrijgbaar.

Wat is de beste lakverf op kleur voor tegels?

Helemaal onderaan de pagina raden we bijvoorbeeld de Sigma S2U Satin aan als lakverf. Dit is een zijdeglans lakverf die ideaal is om over de tegels te zetten. Hieronder staan de eigenschappen van de Sigma S2U Satin lak op een rijtje:

  • Krasbestendig
  • Slijtvast
  • Vergeelt niet
  • Verkrijgbare hoeveelheden: 0,5 liter, 1 liter, 2,5 liter
  • Kleur naar keuze
  • Overschilderbaar na 5 uur
  • Waterverdunbaar
  • Bestand tegen een stootje

Uiteraard kan je ook een andere lakverf kiezen, zolang deze maar op terpentine basis is. Heb je toch nog vragen over welke lak je het beste kunt kiezen, bel dan even met onze klantenservice. 

Zet kleuraccenten met tegellak

Soms is maar heel weinig nodig om een kamer die frisse look te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een horizontale lijn op je betegelde muur, waarbij je maar 2 of 3 rijen tegels schildert met tegellak? Voor een duidelijk accent kies je een krachtige kleur als zwart, donkergrijs of misschien koraalrood? Dit staat modern en stoer op witte keuken tegels.

Wil je een subtieler accent? Bestel dan tegeltjes verf die 2 tinten lichter of donkerder is dan je tegels. Voor meer diepte kies je twee kleine emmers verf en overschilder je een aantal tegels. Die hoeven niet naast elkaar op de muur te zitten, kies juist kriskras wat tegels verspreid over de betegelde keuken- of badkamer muur en voorzie de tegels zo van een ruimtelijk en tijdloos effect. Juist omdat je ook een kleine hoeveelheid lakverf op kleur kan laten mengen voor je tegels is dit dé manier om jouw kamer eenvoudig van een makeover te voorzien.

Kan tegelverf op jouw badkamer muur?

Je zou denken zo’n sterke lak die kan vast wel overal op. oor de betegelde gedeeltes van jouw badkamer muren kies je natuurlijk verf voor badkamertegels, die mengen wij in alle kleuren die jij wilt, zelfs tegelverf in het zwart kan. De combinatie grondverf + tegellak is echter af te raden voor de wand of het plafond van je badkamer. Ook al is het verleidelijk want ja als je tegels gaat overschilderen dan maak je dat restje tegellak ook mooi op.

Voor de niet betegelde wanden of het plafond van een vochtige ruimte is muurverf speciaal voor badkamers de beste oplossing. Hoezo? Dit heeft met het vochtgehalte en de schimmelwerende functie te maken waar verf voor badkamers speciaal op is afgestemd. Meer weten over badkamerverf, badkamer tegelverf kleuren of waar je op moet letten wanneer je de tegels gaat schilderen van je douche? Belangrijke tips en advies lees je op onze badkamerverf pagina

Wat is tegelverf?

Tegelverf is een breed begrip. Om hier meer duidelijkheid in aan te brengen, maken we eerst een onderscheid tussen de grondverf/primer en de aflak.  Hiervoor maakt het trouwens niet uit voor welke kamer je de tegelverf bestelt. Misschien wil je de witte tegels bij het fornuis in je keuken overschilderen met zwarte tegelverf. Of heb je een betegelde bijkeuken waar je grijze tegelverf in betonlook voor koopt om een strakke en moderne look op de tegels te schilderen.

Natuurlijk kun je ook de badkamertegels een andere kleur geven met tegelverf. Wij mengen graag jouw favoriete tint verf voor een frisse look op de kleur tegels waar je inmiddels op uitgekeken bent. Met de tips die wij je hier geven, schilder je in een handomdraai een nieuwe sfeer en krijgt de kamer inclusief het betegelde stuk muur een hele metamorfose.

En dat zonder dat je jouw badkamer, keuken of bijkeuken hoeft te verbouwen en een hoop werk moet verzetten met de bijbehorende stof en troep in huis. Dus met wat tegelverf, de verfemmer, roller en kwast ben je in 1 dag klaar, hoe leuk is dat?!   

De juiste primer of grondverf voor tegels

Voordat je kunt beginnen met het aflakken van tegels is het belangrijk dat je de juiste grondverf aanbrengt. Een ''gewone'' primer of multiprimer zal niet hechten en daardoor zal de verf afbladderen. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom adviseren wij om de Alabastine Tegelgrondverf aan te brengen. Met deze primer kun je tegels in iedere ruimte van het huis schilderen. Daarnaast kun je deze primer zowel binnen als buiten gebruiken. Deze verf is op basis van 2 componenten, waardoor de verf echt supersterk wordt! De grondverf is ook geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer of het toilet. De tegelgrondverf kan zelfs op de vloer worden aangebracht. 

Tegels verven met aflak

Nadat je de grondverf hebt aangebracht, is het tijd om de tegels af te lakken. De grondverf voor tegels van Alabastine is op basis van terpentine, dus kun je deze ook aflakken met een lakverf op terpentinebasis. Dat betekent dat je nagenoeg iedere lakverf kunt gebruiken. Enkele voorbeelden zijn Sikkens Rubbol SB of Sigma S2U Satin. Met deze verf kun je gemakkelijk de tegels aflakken. Je kunt zelf kiezen welke glansgraad je wilt. Denk er wel aan dat een hoogglans lak altijd sterker is dan bijvoorbeeld een matte of zijdeglans lak. 

Geverfde tegels opnieuw verven

Als je tegels hebt die al eens eerder zijn geschilderd, dan is het mogelijk om deze opnieuw te schilderen. Het voordeel is dat er dan al een tegelgrondverf op zit. Dus mits de tegels niet beschadigd zijn en de verf er nog goed op zit, kun je de tegels gewoon overschilderen met de bovengenoemde aflakken. Zolang het maar een verf op terpentinebasis is. 

Welke tegelverf voor keukens?

Stel je wilt jouw witte keukentegels achter het aanrecht overschilderen en ze grijs verven. Waar moet je op letten als je je tegels gaat verven in de keuken? Als je verf voor de tegels in je keuken koopt dan kan je het beste voor goede tegelverf kiezen die geschikt is voor vochtige ruimtes. Want net als je badkamer is ook de keuken een ruimte waar vocht en temperatuurverschillen een rol spelen.

De tegelverf voor je keuken moet makkelijk afneembaar zijn, want je wilt ook geverfde tegels kunnen schoonmaken. Bovendien moet de keuken tegelverf niet verkleuren of je nou wit, zwart of antraciet gekleurde tegelverf kiest.

Dat tegelverf voor je keuken schimmelwerend is komt mooi uit want een echte keukenprinses of kok spettert nog wel eens in het rond en restanten moeten niet in de verf intrekken. Heb je advies nodig rond de juiste verf voor je keuken tegels? Vraag het gewoon even aan een van de deskundige medewerkers van onze klantenservice.   

Welke tegelverf voor de wc?

Natuurlijk is badkamer tegelverf geschikt voor badkamers en andere vochtige ruimtes. Misschien vraag jij je af: heb ik wel speciale vloertegel verf nodig voor het toilet, ik kan toch gewoon de tegel schilderen met normale verf? Want zo’n wc waar geen douche of bad in zit is toch niet per se een vochtige ruimte?

Wanneer je de tegels van je toilet gaat verven raden wij je wel aan om badkamer tegelverf te gebruiken. Je toilet is een kleine ruimte en stel dat je een gasten wc zonder ramen of afzuiging hebt dan ventileert het er net iets minder. Omdat badkamerverf schimmelwerende eigenschappen heeft is deze tegelverf voor je toilet een betere keuze dan de tegels van je wc verven met gewone verf.

Nadelen van tegels verven

De nadelen van het verven van tegels zijn dat je dit alleen kunt doen wanneer je eerst een speciale tegelgrondverf op terpentinebasis aanbrengt.  Daarnaast heb je wat meer last van verfluchtjes dan met verf op waterbasis en verkleurt terpentine gedragen verf sneller bij lichte kleuren. Als je tegels gaat verven en nadelen noemt dan hoort deze er ook bij: terpentine gedragen verf verkleurt sneller bij lichte kleuren verf voor tegels.

Misschien een reden om goed over de tegelverf kleuren na te denken voor het overschilderen van tegels. Stel je wilt wandtegel verf laten mengen om de tegels in je keuken te verven die boven het aanrecht zitten. Als je weet dat de tegelverf in je keuken in een lichte tint de neiging heeft om te verkleuren dan kies je makkelijker voor een wat donkerdere kleur verf voor je tegels zoals antraciet.

Grindtegels verven met betonverf lijkt misschien een goed idee, maar uit onze ervaring kunnen wij je vertellen dat het vaak uitdraait op een teleurstelling. Omdat grindtegels horizontaal in de tuin liggen slijten deze erg snel. Als het regent blijft er altijd water op liggen, en omdat de tegels vaak belopen worden zal het eindresultaat niet lang mooi blijven. Wij van Onlineverf.nl zeggen; Niet doen!

Kan ik tegels schilderen met krijtverf?

Omdat je voor tegels altijd een primer/grondverf op terpentinebasis moet kiezen, is het helaas niet mogelijk om tegels te schilderen met krijtverf. Krijtverf is namelijk op waterbasis en daardoor is het niet mogelijk om hiermee tegels te schilderen. Daarnaast is krijtverf heel poreus en niet sterk genoeg. In theorie zou de verf zo van de tegels spatten. 

Wij hebben ook een uitgebreide blog geschreven over hoe je tegels het best kan verven!