Kleurencombinaties voor je buitenschilderwerk

Geregeld krijgen wij de vraag: ‘’Wat zijn mooie kleuren voor mijn buitenschilderwerk?’’Allereerst is dat natuurlijk erg persoonlijk en vooral bij monumentale panden en boerderijen ook streek gebonden. Maar afgezien van dat, zijn er natuurlijk een aantal combinaties die erg goed samen zijn te gebruiken. Denk eraan dat de kleur van de kozijnen buiten voor een belangrijk deel het beeld van het pand bepalen. Tegenwoordig zien we vaak dat de draaiende delen zoals luiken deuren en ramen een donkere kleur krijgen, terwijl kozijnen een lichtere kleur hebben. Verder wordt een drie kleuren combinatie vaak gebruikt. Deze ziet er als volgt uit: ramen en roedeverdeling in een lichte kleur, kozijnen een middentoon kleur en deuren en luiken donker. Dit accentueert de aparte delen op een speelse manier wat zorgt voor een levendig aanzicht aan de woning. Uiteraard kun je ook de kozijnen schilderen in twee kleuren. Het is maar net wat je mooi vind, wat past bij de omgeving en eventuele naastgelegen woningen. Naast de kozijnen is de kleur van de buitengevel van het huis ook een belangrijke factor.

Mogelijke kleuren voor buitenschilderwerk:

Ral 6009 (Donkergroen) Ral 1015 (beige) Ral 9010 (bijna wit) Ook deze donkergroene kleuren zien we veel: Q0.05.10 (Grachtengroen van Sikkens) N0.15.10 (Monumentengroen) Middentonen die hier mooi bij passen zijn: F2.15.75 (Zandsteengeel) G0.08.84 (Bentheimergeel) Tevens past G0.05.85 (Mergelwit) hier weer mooi bij als frisse, bijna wit tint.  

Grijze kozijnen buiten en zwarte kozijnen buiten?

Verder zien we steeds meer dat de grijs en zwart tonen buiten gebruikt worden. Bijvoorbeeld RAL 7016 voor de kozijnen of RAL 7021 voor de kozijnen met 9010 ral als wittint. Deze kleurencombinatie kan zowel bij nieuwe als bestaande woningen goed worden gebruikt. De combinatie kan ook heel goed wanneer de kap van riet is. Zo krijg je een moderne uitstraling, gecombineerd met het landelijke. Naast bovenstaande trends is er nog een trend die de afgelopen tijd veel wordt gebruikt. Hierbij wordt bijna alles in één kleur geschilderd, behalve bijvoorbeeld de kozijnen. Dit geeft een aparte look die op dit moment uniek is. Op de afbeelding zie je duidelijk dat de muren en de luiken grijs zijn geschilderd en dat alleen de kozijnen wit zijn gelaten als accentkleur. In tegenstelling tot de vorige afbeelding, waarbij meerdere accentkleuren zijn gebruikt, geeft dit een heel ander beeld.

Welke verf kan ik het beste gebruiken voor het buitenschilderwerk?

Om het je makkelijk te maken hebben we een aparte blog voor je geschreven. In dit blog vertellen we het precies hoe je het schilderen van de buitenmuur kunt aanpakken. Ga je de kozijnen schilderen? Ook dan hebben we een aparte blog voor je! Kom je er niet uit? Geen probleem! De verfspecialisten van Onlineverf.nl zijn er om jou te helpen. Neem gerust contact met ons op om je vraag te stellen.      

Bestel jouw buitenlak in één van deze producten: