Hoe breng ik schakelverf aan?

Schakelverf, ook wel systeemverf genoemd, is een zogenaamd één-pot-systeem, wat betekent dat dit type verf zowel een grondverf, voorlak als aflak in één is. Je hebt dus maar één soort verf nodig voor de klus. Met schakelverf schilder je houtwerk, voornamelijk buitenshuis. Schakelverf is alleen op terpentinebasis te verkrijgen, dus niet ideaal voor binnen. Maar wat is schakelverf dan nu precies? Waar gebruik ik het voor? En wanneer kan ik het niet gebruiken? Dergelijke vragen komen steeds vaker binnen via onze klantenservice. Daarom wijden we graag een aparte blog aan dit type verf. Na het lezen van dit blog weet jij precies waarom en wanneer je schakelverf kan aanbrengen. 

Hoe breng ik schakelverf aan?

Het aanbrengen van schakelverf is zeker niet moeilijk. Belangrijk is dat je een onderscheid maakt tussen nieuw hout en hout waar al verf op zit. Bij nieuw hout is het niet zo spannend, maar bij het houtwerk dat al geverfd is moet je even opletten.

Schakelverf aanbrengen op nieuw hout

Stap 1: Ontvetten met een verfreiniger (alleen bij vette houtsoorten noodzakelijk)

Stap 2: Gronden met Sikkens schakelverf 

Stap 3: Schuren en (indien nodig) repareren

Stap 4: Voorlakken met schakelverf

Stap 5: Matteren met een Scotchbrite sponsje

Stap 6: Aflakken met schakelverf 
Schakelverf aanbrengen op hout voorzien van verf

Stap 1: Ontvetten met een verfreiniger en nadien schuren

Stap 2: Kale delen bijwerken met Sikkens Rubbol EPS

Stap 3: Eventuele beschadigingen repareren (indien nodig)

Stap 4: Matteren met Scotchbrite sponsje en aflakken met Sikkens Rubbol EPSBelangrijk bij houtwerk waar al verf op zit, is dat je de bestaande verflaag eerst goed opschuurt. De toplaag, dus de aflak moet er eerst afgeschuurd worden. Omdat schakelverf echt een ander type verf is dan ''normale'' verf, wil je niet dat dit samen in één gezamelijk opgebouwd verfsysteem zit. 

Daarnaast is het belangrijk dat als je een bestaande verflaag wilt overschilderen met schakelverf, je even moet kijken of deze laag op basis van alkyd- of acrylaathars is. Als alkydverf het geval is, dan kun je, nadat je de laag hebt geschuurd, de schakelverf aanbrengen. Als blijkt dat de bestaande verflaag met een ander type verf is geschilderd, dan moet je eerst grondig schuren totdat je het kale hout weer ziet. Daarna kun je een nieuw 3-lagen systeem opbouwen met de schakelverf.