Wat is schakelverf? | Lees alles in dit blog! | Onlineverf.nl

Beste klant: Het is momenteel erg druk. De bezorging en reactie van onze klantenservice kan daardoor langer duren dan aangegeven op de site en je wellicht van ons gewend bent.
Wij houden je in deze blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en actuele levertijd.

Wat is schakelverf?

Schakelverf, ook wel systeemverf genoemd, is een zogenaamd één-pot-systeem, wat betekent dat dit type verf zowel een grondverf, voorlak als aflak in één is. Je hebt dus maar één soort verf nodig voor de klus. Met schakelverf schilder je houtwerk, voornamelijk buitenshuis. Schakelverf is alleen op terpentinebasis te verkrijgen, die niet ideaal voor binnen. Maar wat is schakelverf dan nu precies? Waar gebruik ik het voor? En wanneer kan ik het niet gebruiken. Dergelijke vragen komen steeds vaker binnen via onze klantenservice. Daarom wijden we graag een aparte blog aan dit type verf. Na he tlezen van dit blog weet jij precies waarom en wanneer je schakelverf kan aanbrengen. 

Wat is schakelverf? 

Schakelverf is dus een één-pot-systeem, wat wil zeggen dat je met één soort verf zowel het houtwerk kun gronden, voorlakken en aflakken. Bij ''normale'' verf maak je altijd onderscheid tussen een grondverf, ook wel primer genoemd, en een aflak. De grondverf zorgt voor goede hechting tussen het oppervlak, bijvoorbeeld hout, en uiteindelijk laklaag. Ga je namelijk een lakverf aanbrengen op kaal hout, dan zal de lakverf geen hechting hebben. We moet dus altijd een grondverf en een lakverf gebruiken. Het mooie van schakelverf is dat dit niet hoeft. Je kan namelijk de hele verfklus met hetzelfde blik verf doen! Hoe handig is dat? Schakelverf is altijd vochtregulerend, wat betekent dat het vocht, dat mogelijk nog in de ondergrond zit, ongestoord zijn weg naar buiten kan vinden. 

Belangrijk om te weten is dat een grondverf altijd vochtregulerend is. Breng je dus een primer aan op vochtig hout, dan krijgt het hout de kans om zich te ontdoen van het vocht. Op het moment dat je het houtwerk gaat aflakken, dan sluit je het oppervlak af, zodat het vocht niet meer naar huis kan. In dat geval krijg je vervelende gevolgen. 

Ik wil nu de beste schakelverf kopen

Waarvoor wordt schakelverf gebruikt?

Schakelverf gebruik je bij voorkeur op nieuw hout, bij renovatiewerkzaamheden of bij hout dat erg vochtig is, terwijl je het toch graag wilt schilderen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe woning en wil je graag de dakgoten schilderen, terwijl deze nog vochtig zijn van binnen? Schakelverf! Wil je een nieuwe blokhut of chalet gaan schilderen, maar weet je niet hoe oud of hoe droog het houtwerk is? Schakelverf! Heb je houtrot gerepareerd op een vochtige plek? Schakelverf! 

Zoals je al leest is dit type verf geschikt voor meerdere toepassingen. Vooral de combinatie vocht en schilderen gaan goed samen met deze verf. Uiteraard kun je de verf ook gebruiken in andere situaties, geen probleem! 

Wat is het verschil tussen schakelverf en normale verf?

Het grootste verschil is natuurlijk dat schakelverf zowel een grondverf, voorlak als aflak is. Dit maakt schakelverf bijzonder t.o.v. de normale verf die we kennen. Maar daarnaast zijn er nog een tal van verschillen. Deze verschillen hebben zowel voor- en nadelen. Om het je makkelijk te maken hebben we deze uitgesplitst. Lees je even mee?

Voordelen

  • Zowel een grondverf, voorlak als aflak
  • Vochtregulerend
  • Makkelijk aan te brengen
  • Bestand tegen UV-licht
  • Dekt erg goed
  • Ideaal tegen houtrot

Nadelen

  • De hoogste glansgraad is semi-gloss, ook wel halfglans genoemd
  • Duurzaamheid is maximaal 5 tot 6 jaar
  • Niet geschikt voor binnen

Zoals je leest zijn er gelukkig meer voordelen dan nadelen! 

Bekijk hier ons aanbod schakelverf

Hoe breng ik schakelverf aan?

Het aanbrengen van schakelverf is zeker niet moeilijk. Belangrijk is dat je een onderscheid maakt tussen nieuw hout en hout waar als verf op zit. Bij nieuw hout is het niet zo spannend, maar het houtwerk dat al geverfd is moet je even opletten.

Nieuw hout

Stap 1: Ontvetten met een verfreiniger (alleen bij vette houtsoorten noodzakelijk)

Stap 2: Gronden met schakelverf 

Stap 3: Schuren en (indien nodig) repareren

Stap 4: Voorlakken met schakelverf

Stap 5: Matteren met een Scotchbrite sponsje

Stap 6: Aflakken met schakelverf 

Hout voorzien van verf

Stap 1: Ontvetten met een verfreiniger en nadien schuren

Stap 2: Kale delen bijwerken met Sigma Schakelverf Semi Gloss

Stap 3: Eventuele beschadigingen repareren (indien nodig)

Stap 4: Matteren met Scotchbrite sponsje en aflakken met Sigma Schakelverf Semi Gloss

Belangrijk bij houtwerk waar al verf op zit, is dat je de bestaande verflaag eerst goed opschuurt. De toplaag, dus de aflak moet er eerst afgeschuurd worden. Omdat schakelverf echt een ander type verf is dan ''normale'' verf, wil je niet dat dit samen in één gezamenlijk opgebouwd verfsysteem zit. 

Daarnaast is het belangrijk dat als je een bestaande verflaag wilt overschilderen met schakelverf, je even moet kijken of deze laag op basis van alkyd- of acrylaathars is. Als dat het geval is, dan kun je, nadat je de laag hebt geschuurd, de schakelverf aanbrengen. Als blijkt dat de bestaande verflaag met een ander type verf is geschilderd, dan moet je eerst grondig schuren totdat je het kale hout weer ziet. Daarna kun je een nieuw 3-lagen systeem opbouwen met de schakelverf.