Waarom is de verf na één dag nog niet droog? | Onlineverf.nl

Waarom is de verf na één dag nog niet droog?

De verf droogt niet goed. Dat is is vervelend. Als de verf niet droog is na één dag dan heeft dat waarschijnlijk te maken met de temperatuur en de vochtigheid. Lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid werken vertragend. Het kan ook zo zijn dat de laagdikte van de verf te dik is. Dan heeft de verf meer tijd nodig om te drogen. Kijk voor de zekerheid altijd even op de verpakking voor de juiste productinformatie. Verder is het zo dat houtsoorten die van nature vettig zijn zoals grenen wat trager drogen.

Hoe droogt verf sneller?

Bij droging is het belangrijk dat de temperatuur en de vochtigheid goed is. Bij droging zit er een verschil in binnenverf en buitenverf. Bij binnenverf is het belangrijk dat de enerzijds ventileert en aan de andere kant zorgt voor een voldoende hoge temperatuur in de ruimte. Een temperatuur tussen 15 en 25 graden Celsius is prima. Heb je bijvoorbeeld geen centrale verwarming, omdat je een nieuwbouw huis hebt? Denk dan eens aan een mobiele heater die de ruimte kan verwarmen.
Voor buitenverf geldt ook dat de ideale temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius moet liggen. Een handige tip is: begin in de ochtend met schilderen, maar schilder wel achter de zon aan. In de zomer kan de zon erg sterk zijn, waardoor het oppervlak ook té warm kan worden. De verf droogt dan te snel, waardoor alleen de bovenste laag droog is. De onderste laag droogt niet, waardoor de verf gaat rimpelen.

Hoe snel droogt verf buiten?

Verf op terpentine basis is de juiste verf voor buiten. De droging van dit type verf gaat snel. De meeste alkydlakken zijn tussen de 2 en 4 uur stofdroog en kleefvrij. Na een uur of 16 is dit type verf licht schuurbaar en eventueel overschilderbaar. Belangrijk is wel dat er verschil zit in soorten verf. Zo droogt de Sikkens Rubbol XD High Gloss bijvoorbeeld veel langzamer als de temperatuur onder de 5 graden Celsius komt.

Hoe snel droogt verf binnen?

Binnenverf droogt nog sneller. Zo is de verf, bij het aanbrengen van de juiste laagdikte, na 1 uur al stofdroog, kleefvrij na 3 uur en na 5 uur al overschilderbaar. Met watergedragen verf kun je dus meerdere lagen op één dag aanbrengen. Echter is het wel zo dat verf op waterbasis meer tijd nodig heeft om volledig door te harden. Dat kan soms tot wel twee weken duren. Laat de verf minimaal twee weken met rust.

Ga direct aan de slag met één van deze producten: