Verf verwijderen, hoe doe je dat?

Verf verwijderen, hoe doe je dat?

Leestijd: 2 minuten 06-12-2021

We kennen het, tijd voor een nieuw kleurtje in huis. Weg met die crèmekleurige deuren, een leuk printje aan de muur en die oude buffetkast van je oma, die is ook wel toe aan een nieuw tintje! Oeps! Een kloddertje roze hier, een kloddertje roze daar, maar nu ook op de grond. Oei. Hoe verwijder je verf nou eigenlijk? In deze blog vertellen we je er alles over.

Hoe verwijder je verf?

Er zijn best veel manieren om verf te verwijderen, de ene wat makkelijker dan de ander. Ook is het nogal bepalend van de ondergrond welke manier je gebruikt. In deze blog gaan we het hebben over het kaal schrapen met een afbijtmiddel en een schraper, en kaal schuren met een schuurmachine.  

Zoals gezegd, hangt het af van de ondergrond die je verfvrij wilt maken. Veelvoorkomend is natuurlijk hout, maar ook glas en je handen nemen we mee in deze blog. Naast dat je verf wilt verwijderen om een nieuwe laag aan te brengen, kun je natuurlijk ook per ongeluk iets hebben geverfd wat er zo snel mogelijk af moet.

Verf verwijderen van hout

Wil je die crèmekleurige deuren van de jaren 80 vernieuwen, de trap kaal maken of de buffetkast van je oma nieuw lezen in blazen? Gebruik dan Alabastine Super Afbijt en een verfkrabber. Mocht dit niet genoeg zijn, kun je het hout kaal maken met een verfföhn. Zorg dat je daarna de oppervlakte goed schuurt alvorens je verder gaat met je klus. Je kan voor het schuren een schuurmachine gebruiken, maar ook een kurkje met daaromheen wat papier. Laat je goed adviseren, zodat je het goede materiaal in huis haalt. Hieronder nog even een kort stappenplan:

1. Hout kaal schrapen met een verfkrabber en Alabastine Super Afbijt
2. Hout kaal föhnen met verfföhn
3. Naschuren met schuurpapier

Verf verwijderen

Gemorste verf verwijderen

Een spatje, klodder of vlek is zo gemaakt op je houten vloer als je deze niet goed hebt afgedekt met afdekfolie of zeil. Ben je er op tijd bij en is de verf (op waterbasis) nog nat? Gebruik dan een vochtige pluisvrije doek om de gemorste verf weg te poetsen. Opgedroogde verf kun je heel voorzichtig met wat spiritus van de vloer verwijderen. Poets niet te enthousiast om een doffe vlek te voorkomen. Een scherp mesje wil ook nog wel eens helpen.

Ben je je kozijnen aan het schilderen en neem je per ongeluk je raam mee? Dat is gelukkig makkelijk op te lossen. Bij natte verf doe je wat terpentine op een pluisvrije doek en wrijf de verf van het raam. Is de verf al opgedroogd? Dan heb je een plamuurmes nodig. Maak een doek vochtig en doe er wat terpentine op. Vouw de doek zo om de plamuurmes dat je voorzichtig de verf eraf kan ‘krabben’.

Verf van glas verwijderen

Heb je tijdens het schilderen ook het glaswerk meegepakt? Geen probleem. Het is prima mogelijk om verf van glas te verwijderen: Bij natte verf pak je wat terpentine en een doek. Wrijf hiermee over het raam en de verf zal vanzelf oplossen. Vervolgens maak je het glas even schoon met een glasreiniger

Als de verf al droog is kan je ook een vochtige doek met wat terpentine gebruiken. Pak meteen even een plammuurmes. Maak eerst de plek even vochtig met de doek en de terpentine. Bind daarna de nog vochtige doen om het plamuurmes en wrijf hiermee over het raam. De verf zal vanzelf loskomen. 

Verf verwijderen van je handen.

We begrijpen dat het bijna onmogelijk is om je handen verfvrij te hebben na een verfklus. Ook al heb je van die mooie werkhandschoenen aan, verf kruipt waar het niet gaan kan. De meeste verf is op waterbasis en krijg je vrij snel van je handen af met wat water en zeep. Lukt dat niet? Zorg dan dat je handcleaner in huis hebt. Naast het verwijderen van verf ook handig tegen olie, inkt en teer.

Nou, je hebt nu alle tools omhanden om die klus aan te pakken, succes!