Muur verven zonder strepen

Je bent druk bezig geweest om je muren of plafond van een nieuwe laag verf te voorzien, zie je na het drogen ineens allemaal strepen en banen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en valt helemaal op vanuit de hoek waar het licht vandaan komt. In eerste instantie denk je waarschijnlijk: wat heb ik verkeerd gedaan? Via dit blog geven we jou antwoord op de vraag hoe je dit vooral kunt voorkomen en oplossen.

Spack plafond schilderen

Wil je jouw spack muur verven of jouw gestucte muur sauzen? Dan kan je deze niet zomaar met muurverf behandelen. Deze ondergronden zijn vaak poreus en zuigen daarom bij een eerste laag verf de muurverf zo weer op. Om dit te testen kun je de muur nat maken met water. Hoe dikker de stuclaag, hoe sneller het vocht in de muur wordt gezogen. Dit is een goede graadmeter voor de zuigende werking van de muur, met andere woorden; je hebt heel veel verf nodig of je gebruikt eerst een voorstrijk om de zuigende werking op te heffen. Dat laatste dus!

Zuigende werking opheffen

Een kant-en-klare voorstrijk van Alabastine is een makkelijke optie. Alabastine voorstrijk is bij ons te bestellen in sneldrogend en in een rolbare variant. Je brengt namelijk eerst een voorstrijk en dan een eerste dekkende laag verf aan. Andere voorbeelden voor voorstrijk zijn: PorexSigmafix of Sigma Wallprim. Deze laatste is wit en dekkend. Handig, want dan ben je direct bezig met de dekking. Breng de voorstrijk aan met een speciale microfibre roller, deze voorkomt spatten zodat niet de hele omgeving onder de voorstrijk komt te zitten. Voorstrijk is namelijk waterdun en zal met een gewone vachtroller erg spatten.

Streeploos verven met roller

Nadat je klaar bent met voorstrijken kun je direct het oppervlak streeploos gaan verven. Doe dit bij een groter oppervlakte met twee personen want dan werk je “nat-in-nat”. Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en voorkom je heel makkelijk en snel strepen. Denk er bij het aanbrengen aan dat je de roller niet te hard op de muur drukt en goed door de muurverf rolt; breng dus een mooie volle laag aan. Moet je in de hoogte werken, dan is een telescoopsteel een handig hulpmiddel om vlot je muur te witten en je muur te verven zonder strepen.

Denk je aan de volgende punten, dan bereik je het beste resultaat:

  1. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur tussen 5°C en 25°C is
  2. Zorg voor goede ventilatie van de ruimte
  3. Zorg ervoor dat de stuclaag voldoende droog is
  4. Gebruik altijd de aanbevolen muurverfroller
  5. Werk altijd nat-in-nat

Wat moet ik doen als ik al geschilderd heb en toch strepen zie?

Je bent bijvoorbeeld druk geweest met je muur witten, en na veel moeite zijn er verfbanen zichtbaar. Het is natuurlijk vervelend als je strepen na het verven ziet. We raden je daarom aan altijd een goede muurverf te kiezen. Stel dat er dan toch strepen na het schilderen van de muur zijn ontstaan, breng dan nog een laag muurverf aan om de strepen op de muur na het verven te herstellen. Gegarandeerd dat de banen/strepen nu verdwenen zijn. Uiteraard kan je dit ook met plafondverf doen, om de strepen op je plafond te herstellen.

Is er ook muurverf waarbij ik nooit strepen krijg?

Jazeker! Gelukkig hebben de verffabrikanten ook muur-/plafondverf ontwikkeld waarbij je je muur en plafond kan verven zonder strepen te zien. Enkele voorbeelden van deze goede verven zijn:

Muurverf bijvoorbeeld Sigma Perfect Matt of Sikkens Alphacryl Pure Mat

Plafondverf bijvoorbeeld Sigmapearl Plafond Supermatt of Sikkens Alphacryl Plafond

Voordat je begint:

  1. Zorg dat het oppervlak stofvrij en schoon is
  2. Kies de juiste muurverf en gebruik een aanbevolen muurverfroller
  3. Schilder het oppervlak een eerste keer en laat deze drogen
  4. Als het oppervlak streeploos opdroogt ben je klaar!
  5. Heb je toch nog last van strepen? Breng dan nog een laag muurverf aan

Heb je toch nog vragen of wil je aanvullende informatie over het voorkomen van strepen? Of misschien wil je meer informatie over de meest geschikte verf voor je schilderwerk? Dat kan. Neem in dat geval contact met onze klantenservice op voor een uitgebreid advies op maat.