Muren verven met verfspuit

Wil je snel de muren van je kamer of woning verven? Dan is een verfspuit een goede keuze omdat je met dit apparaat de muren sneller kan verven. Meestal wordt de verfspuit gebruikt om meerdere kamers in een korte tijd te verven. De meest gebruikelijke muurverf voor het verven met een verfspuit is latex verf.

Verven met verfspuit versus roller en kwast

Als je een wand of de hele kamer wilt verven met een roller of kwast is spierpijn gegarandeerd. Een verfroller is best zwaar, er vallen klodders verf van af, de kwast druppelt en verf loopt langs het kozijn. De hoekjes waar je moeilijk bij kan verf je eerst met de kwast. Voor de grote oppervlaktes pak je de roller.

Als je het plafond verft heb je een telescoopsteel nodig voor je roller. Best zwaar, want werken boven je hoofd zit uit je comfort zone. En wie kent het niet? De verfspetters op je raam wanneer je het plafond verft met een roller en je net iets te enthousiast doorgaat. Dus ook de schoonmaakmiddelen heb je bij de hand om uitschieters weer te verwijderen.

Dit bespaar je jezelf allemaal als je met een verfspuit de muren en het plafond verft.

Voordelen verven met verfspuit:

 • Geen spetters verf van kwast of roller
 • Veel verf in 1x aanbrengen
 • Sneller klaar met de hele verfklus
 • Geen strepen of banen op muur of plafond
 • Makkelijk de hoeken verven
 • Vaak in 1x mooi dekkend resultaat
 • Geen kleurverschillen

Omdat je met een verfspuit de verf heel egaal aanbrengt is een strak resultaat gegarandeerd. Er past veel verf in het reservoir van het apparaat waardoor je lang door kan gaan en je wand in korte tijd prachtig in de nieuwe verf zit.

verfspuit

Welke verfspuit heb je nodig?

Stel dat je een verfspuit leent, koopt of huurt, let dan even op of de elektrische verfspuit geschikt is voor binnen, of voor buiten. Met een verfspuit kan je muren verven, plafonds maar ook objecten buiten in je tuin, zoals je tuinhuis. Natuurlijk koop je muurverf, lak of beits die geschikt is voor gebruik van een verfspuit. 

Je hebt verschillende verfspuiten, de verfspuit met lucht die via een compressor werkt en een airless verfspuit. Wat is het verschil? Schilders gebruiken de airless verfspuit. Met deze verfspuit wordt de verf nog fijner gespoten. Zo heb je een nog mooier en egaler resultaat dan met een verfspuit met compressor.

Waar moet je op letten bij het verven met een verfspuit?

Zodra je klaar bent met de voorbereidingen kan je prima doorwerken en de verfklus snel klaren. Begin met de hoeken wanneer dat voor je ruimte van toepassing is. Wanneer je muren of je woning gaat verven met een verfspuit ben je wel langer bezig met de voorbereidingen.

Goed afplakken is het halve werk

Plak alles af waar geen verfnevel op neer moet dwarrelen. Want anders ben je na het verven een tijd bezig met schoonmaken. Het is noodzakelijk dat je voldoende afdekfolie en tape hebt om de vloer af te dekken. Plak de afdekfolie goed vast om te voorkomen dat hij gaat verschuiven terwijl je aan het werk bent. Denk er ook aan om je ramen, vensterbank, deur en meubelen te beschermen met afdekfolie.

Tips voor het verven met verfspuit

Misschien klinkt het vanzelfsprekend maar zorg voor dat je begint met verven ervoor dat de ondergrond schoon is en vrij van vet of stof, met de juiste reinigingsmiddelen is dat zo gebeurd. En zitten er nog gaten in de muur? Werk dezen dan eerst weg met vulmiddel of plamuur. Tenzij je de gaten na het verven wél weer nodig hebt b.v. voor het terughangen van je schilderijen, wandplanken of accessoires.

Stappenplan muurverf spuiten met verfspuit

 • Muur ontvetten en reinigen
 • Oneffenheden wegwerken met vulmiddel
 • Interieur beschermen met afdekfolie
 • (Latex)muurverf goed roeren voor gebruik
 • Verf testen op een stukje karton
 • Blijf met de verfspuit op 15-20 cm afstand van je muur of plafond
 • Richt de spuitkop loodrecht op de wand
 • Laat de verf goed opdrogen en kijk of je nog een tweede laag wilt aanbrengen

Omdat de muurverf heel egaal wordt aangebracht via de verfspuit ben je in de meeste gevallen na een keer verven al klaar. De dekking is op elke plek van je muur hetzelfde, je ziet geen kleurverschillen en ook geen strepen of banen.

Verfspuit gebruiken voor muur met structuur?

Schilders kunnen in een dag een hele woning inclusief plafonds verven met de verfspuit. Dan hebben wij het over een lege woning met muren die net zijn gestuct. Maar dit zit bij jou thuis misschien net iets anders, heb je een muur met structuur? En vraag jij je af of je die ook met de verfspuit kan verven? Het antwoord is: ja. De structuur blijft wel duidelijk zichtbaar. Dit omdat er een fijne laag verf aangebracht wordt.

Wil je nu aan de slag met je schilderklus, een verfspuit, latex muurverf en veel afdekfolie? Bestel dan de verf voor je verfspuit online en denk ook aan verfbenodigdheden zoals die veiligheidsbril en het mondmasker voor jezelf. Want als je met de verfspuit werkt is het verstandig om je ogen en longen te beschermen voor de verfnevel.