Lekstrepen na het schilderen

Lekstrepen na het schilderen

Leestijd: 2 minuten 03-05-2021

Heb je je huis netjes opgeschilderd, zie je ineens dat er zwarte strepen (lekstrepen) over het kozijn en dorpels lopen. Hoe kan dit? En wat kan je er aan doen om de lekstrepen er weer af te krijgen? Wij leggen het uit.

Wat zijn lekstrepen?

Lekstrepen ontstaan door atmosferische vervuiling die door regenwater over het schilderwerk heen lopen. Hierdoor krijg je strepen op je houtwerk. Het vuil loopt hierbij in de poriën van de verf. Deze atmosferische vervuiling komt vooral van liggende delen, zoals zonwering, en balustrades. Maar het kan ook komen van het glaswerk zelf of onbehandelde zinken dakgoten en aluminium glaslatten. Heb je hier veel last van? Dan zal er waarschijnlijk meer industrie of luchtvervuiling zijn dan bij iemand die hier helemaal geen last van heeft.

Ontstaan van lekstrepen

Lekstrepen zie je vooral ontstaan op nieuw geschilderd hout buiten. Alkydharsverven, en dan met name de hoogglans, zijn extra gevoelig voor vervuiling. Vooral nieuw schilderwerk die nog niet goed is uitgehard zal snel vuil aanpakken. Alkydharsverven hebben de tijd nodig goed uit te harden. Deze kunnen al wel droog aanvoelen maar zijn dan nog niet geheel uitgehard. Vooral wanneer er een te hoge laagdikte is aangebracht zal de uithardtijd nog wat langer duren. Dus bij teveel laagdikte is er langere tijd kans op vervuiling.

Voorkomen van lekstrepen

Om lek strepen zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk de omliggende delen voor de schilderklus goed schoon te maken. Zonwering, dakgoten en de ramen zelf. Daarnaast is het belangrijk de juiste laagdikte aan te brengen zodat de verf niet te lang hoeft door te harden. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met onze specialisten.

Schilderwerk reinigen

Zijn er onverhoopt toch lekstrepen op de verf ontstaan? Dan kun je bij houtwerk, die niet heel erg is vervuild, reinigen met leidingwater en een gewoon huishoudelijk reinigingsmiddel. Zijn het toch wat hardnekkigere vlekken? Dan kan het schilderwerk gereinigd worden met bijvoorbeeld een Dasty ontvetter of Cilit Bang power ontvetter. Het is wel heel erg belangrijk, na het schoonmaken met deze ontvetters, het na te wassen met water zodat het schilderwerk hier niet onder zal lijden.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over het aanpakken van lekstrepen? Of heb je nog op- en aanmerkingen? De medewerkers van Online Verf helpen je graag voor een antwoord of passend advies. Neem vrijblijvend contact met ons op.