Last van strepen na het schilderen? | Onlineverf.nl

Last van strepen na het schilderen?

strepen na het schilderen 1Je bent druk bezig geweest om je wanden of plafond van een nieuwe laag verf te voorzien, zie je na de droging allemaal strepen en banen. Dit valt helemaal op vanuit de hoek waar het licht vandaan komt. In eerste instantie denk je: wat heb ik verkeerd gedaan? Via dit blog geven we jou antwoord op de vraag hoe je dit kunt voorkomen en oplossen.

Pas gestucte muren of (spack) plafonds kun je niet zomaar met muurverf behandelen. Deze ondergronden zijn vaak poreus en zuigen daarom bij een eerste laag verf de muurverf weer op. Om dit te testen kun je de muur nat maken met water. In de regel is het zo dat hoe dikker de stuclaag, hoe sneller het vocht in de muur wordt gezogen. Dit is een goede graadmeter voor de zuigende werking van de muur.


Zuigende werking opheffen

Om de zuigende werking van een muur op te heffen kun je een voorstrijk gebruiken. Een kant-en-klare voorstrijk van Alabastine is een makkelijke optie. Alabastine voorstrijk is te bestellen in sneldrogend en in een rolbare variant. Je brengt namelijk zowel een voorstrijk als een eerste dekkende laag verf aan. Andere voorbeelden zijn: Porex, Sigmafix of Sigma Wallprim. Deze laatste is wit en dekkend. Handig, want dan ben je direct bezig met de dekking. Breng de voorstrijk op met een speciale microfibre roller, zodat niet de hele omgeving onder de voorstrijk komt te zitten. Deze roller neemt namelijk de juiste hoeveelheid voorstrijk op en spat daarom niet. Voorstrijk is namelijk waterdun en zal met een gewone vachtroller erg spatten.

Bekijk hier alle muurverf 

Altijd nat-in-nat werken

Nadat je klaar bent met voorstrijken kun je het oppervlak gaan sausen. Doe dit bij een groter oppervlakte met twee personen. In dat geval kan er “nat-in-nat” worden gewerkt, waardoor je een langere open tijd hebt. Nat-in-nat werken betekent dat je de tweede laag muurverf aanbrengt terwijl de eerste laag nog niet droog is. Op deze manier drogen beide lagen mooi egaal in elkaar op en krijg je dus geen strepen. Denk er bij het opbrengen aan dat je de roller goed door de muurverf rolt. Vervolgens breng je een mooie volle laag aan. Een telescoopsteel is een handig hulpmiddel om vlot door te rollen en om eenvoudig de hoogte in te werken.

Denk aan de volgende punten:

1. Zorg ervoor dat de kamertemperatuur tussen 5°C en 25°C is.

2. Zorg voor goede ventilatie van de ruimte

3. Zorg ervoor dat de stuclaag voldoende droog is

4. Gebruik altijd de aanbevolen muurverfroller

5. Werk altijd nat-in-nat

Wat moet ik doen als ik al geschilderd heb en toch strepen zie?

In dat geval raden wij het aan een goede muurverf te kiezen. Enkele voorbeelden van goede muurverven zie je hieronder. Wat je dan kunt doen is het volgende:

Last van strepen na het schilderen? | Onlineverf.nl

1. Zorg dat het oppervlak stofvrij en schoon is

2. Kies de juiste muurverf en gebruik een aanbevolen muurverfroller

3. Schilder het oppervlak een eerste keer en laat deze drogen

4. Als het oppervlak streeploos opdroogt ben je klaar!

5. Heb je toch nog last van strepen? Breng dan nog een laag muurverf aan. Gegarandeerd dat de banen/strepen nu verdwenen zijn.

Is er ook muurverf waarbij ik nooit strepen krijg?

Jazeker! Gelukkig hebben de verffabrikanten ook muur-/plafondverf ontwikkeld waarbij je nagenoeg geen strepen krijgt. Zie hier een overzicht van de beste producten voor je muur en plafond:

Muurverf Sigma Perfect Matt of Sikkens Alphacryl Pure Mat

Plafondverf Sigmapearl Plafond Supermatt of Sikkens Alphacryl Plafond

Toch nog vragen? Het kan zijn dat je nog wat aanvullende informatie over de strepen en banen die na het schilderen ontstaan zijn. Of misschien wil je wel meer informatie over de saus die je gebruikt bij het schilderwerk. Dat kan. Neem in dat geval contact met ons op voor een uitgebreid advies op maat.

De beste producten voor een egaal eindresultaat: