Last van strepen na het schilderen?

strepen na het schilderen 1Je bent druk bezig geweest om je wanden of plafond van een nieuw laagje saus te voorzien, zie je na de droging allemaal strepen en banen. Vaak vanuit een kant, waar het licht op valt. In eerste instantie denk je: wat heb ik verkeerd gedaan? Via dit blog probeert Online Verf je antwoord op deze vraag te geven. Pas gestucte muren of (spack) plafonds kun je niet zomaar met een muurverf behandelen. Deze ondergronden zijn namelijk vaak poreus en zuigen daarom bij een eerste laag saus de muurverf op. Wanneer je hier verder in gaat rollen werk je niet meer ‘’nat in nat’’, waardoor delen muurverf elkaar gaan overlappen en dus baanvorming geven.

Zuigende werking opheffen

Om de zuigende werking van een muur op te heffen kun je een voorstrijk gebruiken. Bijvoorbeeld van Alabastine, Porex of Sigmafix of Sigma Wallprim van Sigma. Deze laatste is wit en dekkend. Handig, want dan ben je direct bezig met de dekking. Breng deze op met een speciale microfibre roller, zodat niet de hele omgeving onder de voorstrijk komt te zitten. Het is waterdun en zal met een gewone vachtroller erg spatten. De volgende stap is de wand sausen. Doe dit bij een grotere oppervlakte met wee personen. In dat geval kan er “nat in nat” worden gewerkt. Denk er bij het opbrengen aan dat je de roller goed door de muurverf rolt. Vervolgens breng je een mooie volle laag aan. Een telescoopsteel is een handig hulpmiddel om vlot door te rollen.

Langere open tijd

Een volle laag zorgt voor een langere open tijd. Dit betekent dat de verf niet zo snel kan aan drogen. Herhaal dit vrij vlot kort achter elkaar, dan werk je ook niet te lang door en loop je ook niet de kans dat de ondergrond weer schraal wordt. Wanneer je deze stappen volgt, zal je zien dat het resulteert in een strak, aanzetvrij plafond.

Is er ook muurverf waarbij ik nooit strepen krijg?

Jazeker! Gelukkig hebben de verffabrikanten ook muur/plafondverf ontwikkeld waarbij je nagenoeg geen strepen krijgt. Voor het gemakkelijk hieronder een lijstje van deze producten.

Muurverf Sigma Perfect Mat of Sikkens Alphacryl Pure Mat

Plafondverf Sigmapearl Plafond Supermat of Sikkens Alphacryl Plafond Toch nog vragen? Het kan zijn dat je nog wat aanvullende informatie over de strepen en banen die na het schilderen ontstaan zijn. Of misschien wel je wel meer informatie over de saus die je gebruikt bij het schilderwerk. Dat kan. Neem in dat geval contact met ons op voor een uitgebreid advies op maat.