Hoe schilder je met watergedragen verf

Het schilderen met watergedragen verf roept nog wel eens wat vragen op. Vaak komen deze vragen voort uit het feit dat men eerst met terpentine gedragen verf schildert en daarna met verf op waterbasis. Er zit namelijk een verschil in de verwerking van beide soorten verf. De kwaliteit van watergedragen verf is de laatste jaren erg vooruit gegaan, daardoor wordt het steeds makkelijker om te schilderen met dit type verf. Uiteraard hebben we een aantal tips voor je om werken met watergedragen lak nog makkelijker te maken.

Het gebruik van watergedragen verf

Als eerste is de voorbehandeling heel belangrijk wanneer je gaat verven met watergedragen verf. Het ontvetten moet met een product gebeuren die daarvoor geschikt is, gebruik hiervoor St. Marc allesreiniger. Deze moet je wel even nawassen met schoon water. Een alternatief is een scheut Universol Ammoniakvervanger in het water.

Wanneer je oppervlakte helemaal ontvet is, kan je gaan schuren. Je moet het oppervlak goed schuren, bijvoorbeeld met een scotch-brite sponsje. Zorg ervoor dat na het schuren je oppervlak stofvrij is.

Je kan je watergedragen verf ook verdunnen. Normaal gesproken hoef je dat voor heel veel lakken niet te doen. Maar sommige lakken kunnen zo dik zijn, waardoor je de watergedragen lak beter kunt verdunnen. Dit doe je dan ook natuurlijk met water. Hoeveel dat precies is, staat vaak vermeld op het blik.

Schilderen met verf op waterbasis

Schilderen met watergedragen verf is net even anders. Het is lichter en zal sneller drogen. Dit is een voordeel. Maar ga je de verf te schraal opzetten, dan droogt het te snel en zul je strepen krijgen. Zet daarom de verf vlot en vol op voor een mooi eindresultaat. Geef niet meteen op, want het is een erg prettige verf wanneer je het eenmaal onder de knie hebt, ook al is het begin moeilijk. 

Verf op waterbasis overschilderen

Wanneer je kiest om grondverf op waterbasis over te schilderen is het belangrijk om rekening te houden met een paar punten. Watergedragen grondverf is vaak binnen 2 á 3 uur overschilderbaar. Daarna kun je een nieuwe grondlaag aanbrengen als het nodig is of beginnen met aflakken.

Kan je verf op waterbasis dan altijd overschilderen met verf op terpentinebasis? Nee dat kan niet, je kan niet eindeloos switchen, hiervoor verschillen de producten te veel. Wil je toch overschilderen met verf op terpentine basis? Zorg er dan voor dat je de oude verflagen zo goed mogelijk verwijdert en het oppervlak goed ontsmet.

Wat te doen als watergedragen verf niet hecht?

Wil jouw watergedragen verf niet hechten? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Vaak begint het al bij een goede basis. Het kan zijn dat jij je ondergrond niet goed hebt ontvet of niet hebt geschuurd. Het kan ook zijn je geen goede watergedragen grondverf hebt gebruikt als basis. Heb je dit allemaal wel gedaan maar hecht jouw verf nog steeds niet? Dan kan het ook zijn dat je hout nog te warm of te nat is. Als ook dat niet het geval is dan is het waarschijnlijk zo dat je grondlaag of eerste verflaag nog niet helemaal goed was uitgehard.

Geen zorgen, door het kopje te lezen over het gebruik van watergedragen verf kan je dit voorkomen of verhelpen. Lukt het nou nog steeds niet dan kan je altijd contact opnemen met onze verf experts.

Welke roller voor watergedragen verf?

Wij adviseren om watergedragen verf te schilderen met een Progold Patentpunt Kwast Exclusive White. Uiteraard zijn er wel meer kwasten die gebruikt kunnen worden. Doe je dit niet, dan krijg je snel last van strepen en vloeit de verf niet mooi uit. Ben je op zoek naar de beste roller voor watergedragen verf? Dan raden wij een Anza roller aan, deze voorkomt een sinaasappeleffect. Voor watergedragen lak kun je het beste een speciale roller voor acrylverf gebruiken. Meer verfrollers voor verf op waterbasis vind je in onze webshop.

De voordelen van watergedragen verf zijn:

  • Minder donkervergeling
  • Meerdere lagen aanbrengen op één dag
  • Beter voor het milieu

De nadelen van verf op waterbasis:

  • De verf is wat lastiger te verwerken, je krijgt namelijk snel een sinaasappeleffect
  • Je hebt sneller last van strepen, dit komt omdat de verf sneller, maar ook voller verwerkt moet worden.

Soorten watergedragen verf

Bij Onlineverf.nl in de webshop hebben wij veel verschillende soorten watergedragen verf. Zo hebben wij Acrylverf op waterbasis, Acryl lak op waterbasis, watergedragen buitenlak en verf op waterbasis voor binnen. Al deze soorten verf hebben wij ook nog eens van de bekende en professionele verfmerken zoals Sigma, Sikkens of Wijzonol. Hieronder vindt je een greep uit onze top keuzes als het aankomt op watergedragen verf.

Beste watergedragen verf voor buiten

Bij Onlineverf.nl hebben wij allerlei soorten van de beste watergedragen verf voor buiten. Zo hebben wij watergedragen lak, watergedragen grondverf en watergedragen verf voor buiten van de professionele verfmerken zoals Sigma, Sikkens en Wijzonol. Enkele uitstekende verven op waterbasis zijn de Sigma Torno, Wijzonol Aqua Systeemverf en de Sikkens watergedragen verf Rubbol BL Ventura Satin. Hieronder vind je een greep uit onze top keuzes als het aankomt op de beste watergedragen verf voor buiten.

De beste keuzes voor matte, watergedragen lak


De beste keuzes voor zijdeglanzende, watergedragen lak

De beste keuzes voor halfglanzende, watergedragen lak

De beste keuze voor hoogglanzende, watergedragen lak