Hoe schilder je met watergedragen verf? | Onlineverf.nl

Hoe schilder je met watergedragen verf?

watergedragen verf

 

Het schilderen met water gedragen verf roept nog weleens wat vragen op. Vaak komen deze vragen voort uit het feit dat men eerst met terpentine gedragen verf schildert en daarna met verf op waterbasis. Er zit namelijk een verschil in de verwerking van beide soorten verf. Echter is de kwaliteit van watergedragen verf de laatste jaren erg vooruit gegaan. Daardoor wordt het steeds makkelijk om te schilderen met dit type verf. Uiteraard hebben we een aantal tips voor je om het nog makkelijker te maken.

Waar moet je nu op letten met watergedragen verf?

Vooral de voorbehandeling dient nauwkeurig uitgevoerd te worden. Denk hierbij aan goed schuren. Maar wat is nou goed schuren? Wij raden het aan om een scotch-brite sponsje te gebruiken. Bovendien zijn er tegenwoordig schuurmachines verkrijgbaar die minder warmte opwekken tijdens het schuren. Hierdoor wordt de oude verflaag minder plakkerig en hecht er minder schuurstof aan het schuurpapier. Goed matteren met scotch-brite tussen de lagen is tevens zeer belangrijk om een goede hechting te krijgen. Het ontvetten moet met een product gebeuren die daarvoor geschikt is (dus niet met afwasmiddel!). Gebruik hiervoor St. Marc allesreiniger. Deze moet je wel even nawassen met schoon water. Een alternatief is een scheut ammonia in het water. Let erop dat je voor het schuren altijd eerst even ontvet. Doe je dat niet? Dan schuur je alle vettigheid in de laklaag en dat is zonde.

Schilderen met verf op waterbasis

Schilderen met watergedragen verf is net even anders. Het is lichter en zal sneller drogen. Dit is een voordeel. Maar ga je de verf te schraal opzetten, dan droogt het te snel en zal je strepen krijgen. Zet daarom de verf vlot en vol op voor een mooi eindresultaat. Geef niet meteen op, want het is een erg prettige verf wanneer je het eenmaal onder de knie hebt. En al het begin is moeilijk. Mocht je twijfelen over de juiste laagdikte, bestel er dan een laagdikte meter bij en zet ongeveer 90 tot 100 mu op. Op deze manier houdt je een laagdikte van circa 30 mu over. Watergedragen verven zet je op met daarvoor bestemde kwasten. Doe je dit niet, dan krijg je snel last van strepen en de verf vloeit niet mooi. Om de verf aan te brengen wordt een Anza roller aanbevolen.

De voordelen van watergedragen verf zijn:

  • Minder donkervergeling
  • Meerdere lagen aanbrengen op één dag
  • Beter voor het mileu

Wat is de beste watergedragen verf?

Heb je eenmaal voor watergedragen verf gekozen, maar weet je niet welke lak je nu moet nemen? Dan hebben wij een advies voor. Wij vinden dat de watergedragen lakken van Sikkens en Sigma het beste zijn. Het voordeel van deze lakken zijn:

  • Kras- en slijtvast
  • Uitstekende vloeiing
  • Vergeeld niet
  • Goede dekking
  • Bestand tegen huidvet

De beste keuzes voor matte, watergedragen lak

Sikkens Rubbol BL Magura of Sigma S2U Nova Matt

De beste keuzes voor zijdeglanzende, watergedragen lak

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Sigma S2U Nova Satin

De beste keuzes voor halfglanzende, watergedragen lak

Sikkens Rubbol BL Rezisto Semi Gloss of Sigma S2U Nova Semi Gloss

De beste keuze voor hoogglanzende, watergedragen lak

Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss of Sigma S2U Nova Gloss

N.B.: let erop dat in een hoogglans, waterdragen lak altijd een beetje olie zit. Daardoor kan een hoogglans lak op waterbasis toch vergelen als er weinig tot geen UV licht bij komt.

Nog vragen?

Heb je hier nog vragen over? Of heb je nog op- en aanmerkingen? Onze medewerkers helpen je graag voor een antwoord of passend advies. Kom gerust langs in onze showroom. Of bel of mail ons.