Buitenkozijnen en deur slaan mat uit

Herken je dat? Je hebt gekozen voor een mooie ‘bolle’ hoogglans lak voor buiten, maar als je klaar bent met schilderen blijkt dat de verf de volgende dag helemaal mat geslagen te zijn. Dat is niet fijn, want zo lijkt het erop dat het schilderen voor niets is geweest, of dat de verf niet goed is. Wat kun je daaraan doen?

In welke periode slaat schilderwerk sneller mat uit?

Vooral in de (na)zomer is het belangrijk om extra goed op te letten als je wilt gaan schilderen. We zien en horen vaak dat een dergelijke voorval voorkomt in de zomer. Reden hiervoor is de hoge luchtvochtigheid in deze periode. Dooe deze hogere luchtvochtigheid, heeft de verf langer de tijd nodig om te drogen. Een langere droging komt o.a. door de nieuwe VOS 2010 wetgeving. Door deze wetgeving zitten er andere stoffen in de verf, die de droging vertragen. Nu zijn er natuurlijk altijd manier om te zorgen dat de verf minder snel dof uitslaat. Maar let op: niet alleen in de zomer zijn er periodes waarop je extra alert moet zijn. Lees eerst even het hele blog, zodat je goed van start gaat. 

Wat kan ik doen om te voorkomen dat de verf dof wordt?

Je wilt natuurlijk niet dat de verf dof wordt als je schildert met een hoogglans of zelfs met een zijdeglans verf. Vooral met een hoogglans lak wil je die mooie, bolle glans die lekker opvalt. Een goede glans beschermd het houtwerk ook beter tegen UV-straling, waardoor het houtwerk ook langer mooi blijft. Wij geven je graag een aantal tips om te zorgen dat die bolle glans zo lang mogelijk mooi blijft. 

Tip 1: Breng de verf op tijd aan

Doordat je de verf op tijd aanbrengt, heeft de verf ook de tijd om goed door te drogen. Door deze droging voorkom je dat er condens, dat vaak in de avond of nacht ontstaat, invloed kan hebben op de vers geschilderde laklaag. Maar wat is nou ''op tijd beginnen''?

Tip 2: Niet te vroeg beginnen

In de (vroege) ochtend is er in de zomer en in de nazomer toch vaak kans op wat condens. Het is daarom het advies om ook weer niet te vroeg te beginnen. Nu is het natuurlijk lastig te zeggen wat precies de juiste tijd is. Het weer kan immers iedere dag anders zijn. Maar hoe weet je nu wat de goede tijd is.

Tip 3: Controleer condensvorming

Je kunt condens herkennen aan de waterdamp en/of waterdruppels die zich vormen op het oppervlak. Kijk dus goed naar het te schilderen oppervlak en voel ook even of het nog vochtig is. Daarnaast kun je altijd even naar de ramen kijken. Hier is condens ook vaak goed op te zien. Is alles droog? Dan kun je beginnen met schilderen.

Tip 4: Zorg voor de juiste grondverf

Controleer voordat je wilt gaan schilderen altijd of de ondergrond/onderlaag nog intact is. Wat veel mensen niet weten, is dat een primer heel belangrijk is om de juiste glansgraad te krijgen én te behouden. Een verfysteem is altijd op elkaar afgestemd. Daarom adviseren wij per lakverfook een bepaalde grondverf. Deze twee zijn voor elkaar gemaakt en zorgen voor het meest glanzende resultaat en garantie. 

Tip 5: Schilder zoveel mogelijk in het voorjaar als je de kans hebt

Als je niet perse in de zomer of nazomer hoeft te schilderen, kun je er ook voor kiezen om het houtwerk buiten te lakken in het voorjaar. In deze periode is er het minste kans op codens. Echter heb je, vooral in het vroege voorjaar, kans op vorst. Dat heeft ook zo z'n nadelen. Lees hier het blog over schilderen bij koud weer. 

Nog vragen?

Heb je nog vragen over een ‘bolle’ hoogglans? De medewerkers van OnlineVerf.nl helpen je graag voor een antwoord of passend advies. Neem vrijblijvend contact met ons op om je vraag beantwoord te krijgen.