De beste muurverf voor binnen

De beste muurverf voor binnen is de Sikkens Alphacryl Pure Mat. Tenminste, als je een ultra matte, goed afneembare muurverf zoekt die goed dekt. Heb je liever muurverf van het merk Sigma? De beste muurverf voor binnen van dat merk is de Sigma Perfect Matt. Met deze verf ben je gegarandeerd vrij van strepen en krijg je een perfect egaal resultaat. Wil je toch graag de beste muurverf van het merk Wijzonol? Kies dan voor de Wijzonol Muurverf Mat.

Het verschil tussen muurverf

Er zit veel verschil in de muurverven die in Nederland aangeboden worden. De drie soorten muurverf die we hierboven in de inleiding hebben genoemd, zijn ook meteen van uitmuntende kwaliteit. Maar er zijn uiteraard nog meer soorten muurverf. De kwaliteit van muurverf wordt grotendeel bepaald voor de verhouding tussen drie factoren:

  1. De hoeveelheid pigment
  2. De hoeveelheid bindmiddel
  3. De hoeveelheid vulstof
p>Over het algemeen genomen is de regel: hoe meer pigment, hoe beter de dekking en hoe meer bindmiddel, hoe hoger de kwaliteit. Pigment is ook meteen het duurste onderdeel van de verf, gevolgd door bindmiddel. Vulstof is het goedkoopste onderdeel en heeft ook wat uitleg nodig. Leuk feitje tussendoor: hoe meer vulstof, hoe slechter de verf. Dus ook: hoe zwaarder de emmer muurverf, hoe slechter hij is. Als vulstof wordt vaak kalk gebruikt. Kalk is een middel dat ogenschijnlijk zorgt voor een goede dekking, maar niets is minder waar. Kalk zal optisch goed dekken, maar zorgt ook gegarandeerd voor vegen, strepen en andere ongemakken. Daarnaast is kalk erg poreus, dus zal de muur ook sneller beschadigen of afbrokkelen. Tip: Lees deze blog over de échte prijs van muurverf.

Welke muurverf is nog meer goed voor binnen?

Tja, wat is goed? Aan kwaliteit hangt een prijskaartje en bij verf geldt ook: hoe duurder de verf, hoe beter. Testen door verschillende instanties bewijzen ook dat muurverf van professionele merken zoals Sikkens, Sigma, Wijzonol etc. beduidend beter presteren dan de doe-het-zelf varianten van bijvoorbeeld Histor en Flexa. Dat is ook logisch, want deze laatstgenoemde merken zijn ook gemaakt voor een mindere kwaliteit. Onderstaand een lijstje van muurverven voor binnen, waarbij de bovenste het beste is en de onderste het minste. Achter iedere muurverf beschrijven we de belangrijkste eigenschap:

Welke muurverf voor binnen moet ik nou kiezen?

Bovenstaand lijstje is natuurlijk mooi en geeft een goed beeld van de kwaliteit. Maar welke muurverf is nou geschikt voor welke ruimte? Ook daar hebben we een mooi lijstje voor bedacht. Lees je weer mee?

  • Ik wil de meest matte muurverf die er is. Sikkens Alphacryl Pure Mat SF of Sigma Perfect Matt
  • Ik wil een afneembare muurverf. Sigmapearl Clean Matt of Sikkens Alpha Rezisto Mat
  • Ik wil een voordelig muurverf van prima kwaliteit. Sigmatin DGL Matt of Wijzonol Muurverf Mat

Heb je liever een krijtachtige muurverf? En houdt je wel van een bijzondere afwerking? Dan kun je ook kiezen voor de muurverf van Painting the Past. De Matt Emulsion is een voorbeeld van een zeer matte muurverf met een krijtachtige afwerking. Daarnaast heeft Painting the Past nog een watergedragen muurverf, de Rustica, die een schaduwachtig effect geeft. Aan deze verf is marmerpoeder toegevoegd, waardoor het bijzonder effect ontstaat. Kijk hier het filmpje: Hoe schilder ik een muur in 7 stappen. 

Farrow & Ball

Ben je liefhebber van een Engelse stijl? Ook dan hebben we een bijzonder assortiment speciaal voor jou. De muurverf van Farrow & Ball is voor échte liefhebbers. De Farrow & Ball Estate Emulsion heeft een matte afwerking en is geschikt voor binnenmuren en plafonds. De matte krijtachtige afwerking geeft een bijzondere diepte van de kleur. Liever een aan zijdeglans afwerking? Dan is de Estate Eggshell een goed alternatief. Deze watergedragen muurverf is ook ideaal voor binnenshuis gebruik. Benieuwd naar nog meer Farrow & Ball? Neem dan een kijkje op deze speciale productpagina.