Best dekkende muurverf

Muurverf dat beschikt over de juiste combinatie van pigment en bindmiddelen kan in één keer dekkend zijn. Dan hebben we het over kwaliteitsmuurverven waarin veel pigment en ook veel van het (juiste) bindmiddel in zit. Ook hele goedkope muurverf dekt in één keer, maar dan met problemen. 

In dit blog lees je waarom bepaalde muurverven beter dekken dan andere muurverven. Je leest ook wat het verschil is tussen een goedkope muurverf en muurverven van hoge kwaliteit. Hier zit namelijk een groot verschil in, waarbij jij als eindgebruiker of veel voordeel hebt, of juist flinke problemen kan ondervinden.

Deze muurverven zijn in één keer dekkend

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de muurverven die in één keer dekkend zijn. Je ziet hier verschillende muurverven, zoals muurverf van lage kwaliteit, maar ook met een lage prijs, zoals de Histor Monodek. Tevens zie je ook muurverven van hoge kwaliteit, maar deze zijn in aanschaf ook wat duurder. Toch zijn ze beide goed dekkend, maar zit er een gigantisch verschil in kwaliteit en de levensduur van de verf. 

  1. Histor Monodek
  2. Flexa Powerdek
  3. Sigmatex Superlatex Matt
  4. Sigma Perfect Matt
  5. Sikkens Alpha Rezisto Mat
  6. Sikkens Alphacryl Pure Mat

Om je een voorbeeld te geven; 10 liter Histor Monodek kost bij Onlineverf.nl €39,95. 10 Liter Sikkens Alphacryl Pure Mat kost bij Onlineverf.nl €155,70. Zowel de muurverf van Histor als de muurverf van Sikkens zijn in de kleur RAL 9010. Nou vraag je je waarschijnlijk af: Waarom zit er zoveel verschil in prijs tussen deze twee muurverven? Ze zijn toch beide in dezelfde kleur? Goede vraag! 

Wat zit er eigenlijk in muurverf?

Muurverf bestaat hoofdzakelijk uit vier componenten. Deze vier componenten vormen samen de basis voor een muurverf en de verhouding hiertussen bepaalt de kwaliteit en de levensduur van de verf. Het is namelijk zo dat de ene muurverf heel gemakkelijk afgeeft, afbrokkelend en kwetsbaar is, terwijl de andere muurverf makkelijk tegen een stootje of een vieze vlek kan. Muurverf bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Pigment
  • Bindmiddel
  • Vulstof
  • Hulpstof

Pigment

Door het toevoegen van pigment krijg je kleur. Je kent het misschien van als het woord: kleurpigment. Een pigment staat dus voor een bepaalde kleur. En een kleur, zoals bijvoorbeeld RAL 9010, wordt bepaald door een combinatie van verschillende pigmenten. De hoeveelheid pigment in een verf is ook van belang voor de kwaliteit. Als er heel weinig pigment in de verf zit, dan zal deze verf niet goed dekken. Je hebt dus meerdere lagen verf nodig voor het gewenste resultaat. 

Bindmiddel

Het bindmiddel zorgt voor de kwaliteit van de verf en is tevens het meest belangrijke onderdeel van verf. Het bindmiddel zorgt ervoor dat alle deeltjes in de verf bij elkaar blijven en de verf één geheel wordt. Dit onderdeel van de verf is tevens ook het meest kostbaar van alle onderdelen. De laatste jaren zien we dat fabrikanten van grondstoffen voor het bindmiddel de prijzen moeten verhogen. De kwaliteit van de verf wordt dan ook in hoge mate bepaald door het bindmiddel. Het bindmiddel bepaalt ook of de verf bijvoorbeeld op waterbasis of op terpentinebasis is. 

Vulstof

Dit onderdeel van de verf bepaalt het vullend vermogen van de verf. De naam zegt het al: vulstof bepaalt in welke mate de ondergrond wordt gevuld. De ondergrond bestaat uit oneffenheden, ook al zijn deze amper te zien. Het is belangrijk dat de ondergrond goed gevuld is, zodat de hechting tussen de ondergrond en de verf optimaal is. Bij de betere muurverf is de kwaliteit van de vulstof aanzienlijk beter, waardoor de hechting ook beter is. Bij goedkopere muurverven bestaat de vulstof voornamelijk uit kalk. Kalk is goedkoop, dekt heel goed, maar is kwalitatief niet sterk. Lees nog even goed: kalk dekt goed, maar is kwalitatief niet sterk. Daarover later meer.

Hulpstof

In iedere verf zit hulpstof, maar hulpstof is altijd maar een heel klein deel van de verf. Dat wil niet zeggen dat deze stof niet belangrijk is. In tegendeel zelfs. Een bekende hulpstof is 'siccatief'. Dit middel heeft invloed op de droging van de verf. Hoe meer siccatief de verf bevat, hoe sneller de verf droog is. Het zelf toevoegen van siccatief in verf raden wij af. Als je teveel toevoegt, kan het zijn dat de verf plakkerig wordt of zelfs veel slechter gaat drogen. 

Andere hulpstoffen die worden gebruikt in verf zijn t.b.v. de hardheid van de verf, de vloeiing of UV bescherming. In kwalitatieve lakverven op waterbasis wordt bijvoorbeeld polyurethaan gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de laklaag veel harder wordt dan zonder de toevoeging van polyurethaan. 

Waarom dekt bijvoorbeeld Histor Monodek dan zo goed?

Laten we nog even kijken naar de vorige alinea's. Daar lezen we dat goedkope muurverf, zoals Histor Monodek, vooral kalk bevat als vulmiddel. Een eigenschap van kalk is dat het enorm goed dekt. Kalk is t.o.v. andere bindmiddelen ook relatief zwaar. Daarom voelt bijvoorbeeld een emmer Histor Monodek veel zwaarder aan dan een emmer Sigmatex Superlatex Matt. In de laatste zit een kwalitatief bindmiddel, waardoor ook minder vulstof nodig is. 

Terug naar de Monodek; deze verf dekt dus in eerste oogopslag goed. Als je de verf aanbrengt, zal je merken dat je een dikke massa op de muur strijkt. Deze dikke massa is voornamelijk kalk. Dekt goed, is stukken minder van kwaliteit. Een ander nadeel van kalk, is dat dit middel heel poreus is. Dit betekent dat de verflaag sneller zal afbrokkelen bij beschadigingen. 

Wat is de best dekkende muurverf: Histor of Flexa?

Vraag je je af: “Kies ik voor muurverf Histor of Flexa?” of “Is Histor goede verf?” Dan is het allereerst belangrijk om te vertellen dat er tussen beide verfmerken niet veel kwaliteitsverschil zit. De Histor en Flexa kwaliteit is goed, maar kan afwijken van duurdere merken zoals Sigma of Sikkens. Het is dus belangrijk om voor jouw aankoop te weten welke eigenschappen je precies zoekt in de muurverf, wij kunnen dus niet zeggen of bij muurverf Flexa of Histor beter is. Wij van Onlineverf.nl kunnen jou een aantal goede soorten dekkende muurverven aanraden, let voor aanschaf wel goed naar de eigenschappen en de prijs van de verf. Duurdere verven hebben vaak een hogere kwaliteit en langere levensduur.

  1. Flexa Creations Muurverf Extra Mat
  2. Histor Monodek Series
  3. Flexa Pure Muurverf Extra Mat
  4. Histor Perfect Finish Muurverf Mat
     

Wat zijn de andere gevaren van goedkope muurverf?

Naast dat kalk snel afbrokkelt en van slechte kwaliteit is, zijn er nog andere vervelende eigenschappen van dit type verf. Goedkopere muurverf heeft in verhouding een grotere hoeveelheid vulstof, dus automatisch een kleiner deel pigment en bindmiddel. Deze laatste twee zijn juist zo bepalend voor de kwaliteit van de verf.

Op de klantenservice zien we regelmatig klanten die bewust kiezen voor een kwalitatieve muurverf, nadat ze eerder hebben gewerkt met goedkopere muurverven zoals de huismerken van veel bouwmarkten en o.a. Histor Monodek en Flexa Powerdek. Men kiest voor een kwalitatieve muurverf en gaat aan de slag. Dan kan het soms voorkomen dat deze goede verf toch niet goed dekt, of andere problemen geeft. 

Probleem 1: De verf dekt niet goed

Het niet goed dekken van goede verf over oude ''kalklagen'' is een bekend probleem. Als je keer op keer goedkope muurverf aanbrengt, ontstaat er een zware massa aan kalk op de muurverf. Weet je nog, dat we vertelden dat een emmer Histor Monodek veel zwaarder is dan een emmer kwaliteitsmuurverf? Per vierkante centimeter is de zwaarte van de massa zo heftig, dat zelfs de beste muurverf niet meer hecht. Een serieus probleem! Wat je dan zou kunnen doen: de muur stucen. Maar ook daar zien we soms problemen. 

Probleem 2: De stuclaag hecht niet

Als je besluit om het oppervlak te voorzien van een nieuwe stuclaag, kan ook dit een uitdaging worden. Als er ook hier zoveel kalk op de ondergrond zit, is het zwaartepunt enorm. We zien helaas dat, zeker wanneer de stuclaag te dun aangebracht is, de nieuwe laag los laat. De massa aan kalk is dan zo heftig, dat een simpel stuclaagje niet voldoende is om de massa op te vangen. Hoe dat komt? Kalk is poreus en kan daardoor los komen van de ondergrond. Het gevolg hebben we zojuist uitgelegd. 

Heb je nog vragen? Neem dan alsjeblieft contact met ons op. We helpen je met alle liefde. Het is namelijk voor ons ook niet leuk om te horen dat, nadat je zo druk bezig bent geweest, je alsnog opnieuw moet beginnen.

Wat is de beste verf voor binnen volgens de consumentenbond?

Volgens de Consumentenbond is de Sikkens Alphacryl Pure Mat SF de beste allround Muurverf voor binnen. Deze verf is een extreem matte muurverf die binnenshuis gebruikt kan worden. Ideaal voor het afwerken van muren en plafonds die echt helemaal egaal moeten zijn. Deze verf is niet de goedkoopste maar gaat lang mee en is makkelijk te verwerken, ideaal als je een groot oppervlak moet verven! Hij is niet voor niks verkozen tot beste latex verf door de Consumentenbond.