Hoe schilder je rockpanel

Deze vraag krijgen wij vaak gesteld op de klantenservice. Want rockpanel is een populair materiaal en komt vaak voor. Als je een bepaald bouwmateriaal wilt schilderen dan is het belangrijk om goed naar de eigenschappen te kijken voor dat je begint. Net als MDF en trespa is ook rockpanel een plaatmateriaal. Vanwege zijn positieve eigenschappen wordt het al decennia ingezet. 

Wat is rockpanel precies?

Het is een plaatmateriaal en je kan het vergelijken met hout. Rockpanel is vrij licht en de platen kan je in verschillende kleuren bestellen. Je kent het als gevelbekleding. Een gevel is blootgesteld aan het weer. Rockpanel is prima geschikt als gevelbekleding want het is uv-bestendig en brandbestendig. Daarnaast kan je dit plaatmateriaal makkelijk verwerken, bevestigen met schroeven of spijkers.

Hoe wordt rockpanel gemaakt?

De plaat is een combinatie van geperst steenwol isolatiemateriaal en een thermohardend bindmiddel. De basis is dus steenwol van Rockwool. Rockpanel is niet alleen brandbestendig maar gaat ook erg lang mee, tot wel 40 jaar. Dit maakt rockpanel een erg duurzame keuze. Ook architecten houden van dit plaatmateriaal want je kan het ook erg kunstig inzetten als bekleding van wanden. Combineer je bijvoorbeeld platen in diverse kleuren dan kan je op een simpele manier een design look creëren.

Wil je rockpanel overschilderen?

Het zou kunnen dat je rockpanel een andere kleur wilt geven. Stel dat je jouw huis of woning hebt opgeknapt en de kleur van de gevelbekleding vervolgens niet meer zo mooi bij de hele buitenkant van het huis past. Wil je rockpanel overschilderen dan is het belangrijk om te weten of er een ‘normale’, watergedragen coating op zit. In dat geval kan je het materiaal overschilderen. Er zijn soorten rockpalen met coating die je niet kan overschilderen. Dit zou je bij de leverancier van het plaatmateriaal kunnen achterhalen.

Hoe schilder je rockpanel?

Voor het overschilderen van behandeld plaatmateriaal volg je de standaard stappen. Eerst reinig je het oppervlak, dan schuur je het op met een lichte korrel, vervolgens maak je het weer schoon en dan breng je de verf aan. Dit is een lak die geschikt is voor buiten. Stem de kwaliteit van de buitenverf af op het materiaal, denk aan vochtregulerende of uv-bestendige eigenschappen. Omdat je door het schuren het oppervlak en de coating aantast kunnen de eigenschappen van rockpanel veranderen.

Online verf kopen en persoonlijk adives

Twijfel je of je de goede lak of verf kiest? Onze klantenservice staat je graag te woord. Weet je al hoe je de schilderklus wilt klaren? Bestel je buitenverf online, en bij ons kan je natuurlijk ook alle bijbehorende verfbenodigdheden bestellen zoals kwasten, verfrollers en schuurmateriaal. Dan heb je in een keer alles van verf tot gereedschap bij de hand en kan je direct starten met schilderen van je rockpanel gevel.