Waarom vergeelt verf na het schilderen

Misschien is het voor jou herkenbaar: je hebt net je schilderwerk binnenshuis op orde en alles ziet er weer strak uit, totdat je een paar weken later ziet dat de verf op sommige plaatsen vergeeld is. Hoe is dat mogelijk? En is dit een normaal verschijnsel? Onlineverf geeft graag uitleg wat het is, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen. Het fenomeen wordt ''donkervergeling'' genoemd en ontstaat op plekken waar weinig tot geen daglicht komt. Denk hierbij aan een vensterbank waar bloempotten in staan. Daaronder zal je zien dat het geschilderde oppervlak een stuk geler is geworden. Dit kan bij verplaatsing nog iets bijtrekken, maar helemaal weg gaat het niet. Het verschijnsel zie je ook heel vaak aan de binnenkant van kelder- en toiletdeuren en trappen. Daarnaast is het en bekend probleem in sponningen en andere hoekjes en kieren waar weinig tot geen daglicht bij komt.

De oorzaak van vergeling van verf

In het geval van vergeling heb je gebruik gemaakt van verf op basis van alkydhars. Dit is een terpentine gedragen verf. Hierin zitten, net als in andere verven, vier hoofdbestanddelen: bindmiddel, pigment, hulpstof en oplosmiddel. Het bindmiddel zorgt voor een goede verbinding tussen de pigmenten en hulpstoffen. Echter, een eigenschap ervan is dat het kan vergelen. Dit wordt veroorzaakt door een reactie van het middel en onvoldoende daglicht. Dit middel heeft van zichzelf een gele kleur. Wanneer deze droogt, vindt er een chemische reactie plaats met het zuurstof uit de lucht. De natuurlijke gele kleur wordt daarmee nog donkerder. Vandaar de term ‘donkervergeling’. Dit komt het meest voor bij witte verven en lichte kleuren, zoals Ral 9010.

Ons verfadvies

Wij adviseren om bij jouw binnenschilderwerk gebruik te maken van een watergedragen verf op basis van acrylaat. Wij beschikken over een ruim assortiment watergedragen lak voor binnen. Denk hierbij aan de Sigma S2U Nova Satin of de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Dit zijn zeer vertrouwde producten die zich in de markt al ruimschoots hebben bewezen. Maar let op! Er zijn ook watergedragen verven op basis van alkydemulsie. Deze kunnen ook gaan vergelen. En waar veel mensen ook niet bewust van zijn, is dat de verf ook in het blik vergeeld kan raken. Wanneer dit namelijk een aantal jaar oud is, is het bindmiddel ook verouderd. Dus zelfs in natte toestand zal dit donkervergeeld zijn. Pas dus op met bijwerken en zet altijd een proefstukje op!

Vergeling van verf

Toch nog vragen?

Het kan zijn dat je nog wat aanvullende informatie over het fenomeen donkervergeling wilt, of dat je twijfelt over jouw aangeschafte verf. Dat kan. Neem in dat geval contact met ons op voor een uitgebreid advies op maat.