Hoe lang is verf houdbaar

Hoe lang is verf houdbaar

Leestijd: 1 minuut 29-07-2021

De meeste verfsoorten hebben een houdbaarheid van 12 maanden. Dit is wel op basis van een gesloten verpakking. Dat betekent echter niet dat de verf daarna niet meer bruikbaar is Maar wat is dan de houdbaarheid van verf? Wij geven als tip: bewaar verf altijd koel en vorstvrij. Dan is de verf nog jaren bruikbaar. Alkydverf, dus verf op terpentinebasis, zal een wat langere droogtijd hebben naarmate de verf langer heeft gestaan. Dit komt doordat de werking van de stofjes die zorgen voor droging wat afnemen. Bij verf op waterbasis is het goed te controleren of de verf nog bruikbaar is. Wanneer de verf gaat stinken moet je het blik weggooien.

Houdbaarheid van verf in ongeopend blik

In het algemeen geldt dat je verf altijd goed moet roeren voor gebruik. De vaste bestandsdelen in de verf zakken naar verloop van tijd. Als je niet roert mengen de stoffen zich niet goed met elkaar en is het resultaat gegarandeerd slecht. Merk je dat de substantie op de bodem niet goed meer kunt doorroeren? Dan is de verf niet meer goed en zal je het ook weg moeten gooien. Tevens kan het voorkomen dat er velvorming op de aangebroken verf zit. Dit komt doordat verf gaat drogen als er zuurstof bij komt. Daarom is het belangrijk dat de verf na gebruik goed afsluit met de deksel.

Houdbaarheidsdatum van verf

Er staat op een verfblik nooit een houdbaarheidsdatum. Dat is dus significant anders dan bij een product uit de supermarkt. De houdbaarheid van verf heeft namelijk met meerdere factoren te maken. Maar kan verf bederven? Ja dat kan. Zoals in bovengenoemde alinea’s staat genoemd is verf bedorven op het moment dat het stinkt. Terpentine gedragen verf is niet meer goed als je de verf niet meer goed kunt roeren.

Hoe zit het dan met de houdbaarheid van muurverf?

Muurverf is ook een watergedragen product. Je kunt, net als bij de watergedragen lakken, herkennen dat de verf niet meer goed is op het moment dat het stinkt.

Ga direct aan de slag met één van deze producten: