Schimmelwerende verf badkamer

Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: lelijke vieze plekken en aangetaste muren en/of wanden. Hoe ontstaat deze schimmel en wat kun je er tegen doen? Hieronder probeert Onlineverf je antwoorden op deze vragen te geven.

Belangrijk om te weten: wat zijn nou eigenlijk schimmels?

Schimmels bestaan in verschillende vormen en soorten; sommige nuttig , sommige niet. Maar in de badkamer is het geen fraai gezicht en zijn ze zeker niet nuttig. Soms zijn ze zelfs schadelijk voor je gezondheid. Schimmel wordt veroorzaakt door een combinatie van vocht, de aanwezigheid van een voedingsbodem en warme, stilstaande lucht. Wanneer je één van deze factoren weghaalt, zal de schimmel snel verminderen. Het ontstaan van schimmel kun je voorkomen door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Vocht: In de badkamer is uiteraard veel vocht/waterdamp aanwezig. Dit moet voldoende worden afgevoerd door natuurlijke of mechanische ventilatie. Wanneer een muur poreus of ruw is, zal deze sneller vocht opnemen. Dit is een goede voedingsbodem voor schimmels.
  • Stilstaande lucht: Dit kun je voorkomen door goed te ventileren. Dit kan, zoals aangegeven, door mechanische of natuurlijke ventilatie. Na het douchen even een raam openzetten is niet voldoende; dan ben je meer aan het luchten. Hierdoor zal een schimmel niet wegblijven. Beter is om luchtroosters continue open te hebben staan. Ook een ventilatiesysteem is een mooie oplossing om overtollig vochtige lucht af te voeren. Het helpt ook mee als er een opening is onder de badkamer deur. Op deze manier houdt je een mooie luchtstroom en vermijdt je stilstaande lucht.

Volgende stap: schimmel verwijderen

De volgende stap is om de schimmel te verwijderen. Zorg altijd voor de veiligheid, draag een mondkapje en zorg voor ventilatie. Er zijn speciale producten om schimmel te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan Alabastine: een schimmelverwijderaar. Hier zit een antischimmel in, waardoor de schimmel minder snel terugkomt. Ook kan een oplossing van soda (6-10 gram op liter water) helpen voor de wanden. Spuit het op de schimmel en laat het inwerken. Verwijder het vervolgens met een borstel. Lukt dit niet? Dan zou een oplossing van bleekmiddel nog kunnen werken (25ml op 1 liter water). Let wederom op je veiligheid (ventileer) en kijk uit met spatten (draag handschoenen). En paar uurtjes laten inweken en als de plekken verdwenen zijn afspoelen met water. Voor vragen hierover kun je onze specialisten altijd raadplegen.

Afsluitend: het afwerken

Zorg dat je een speciale badkamer muurverf gebruikt waarop schimmelvorming geen kans meer krijgt. Denk bijvoorbeeld aan Alabastine badkamer/keukenverf,  Sigmaresist fungi of Wijzonol badkamer muurverf. Deze zijn niet schimmelwerend, maar niet schimmeldodend. Wanneer je bovenstaande factoren niet aanpast, zal de schimmel weer terugkeren. Breng twee lagen aan met een Progold Ultra Finish roller en krijg zo het gladste resultaat. Op deze wijze heeft schimmel een minimale voedingsbodem. Nog een tip van de specialisten van Online Verf: draai de badkamerverwarming uit wanneer dit kan. Hoe minder warm de lucht is, hoe minder vocht deze vast zal houden. En hoe meer warmte, hoe fijner de schimmel dit vindt. Dat is iets dat we nu juist niet willen. Vervolg dus deze stappen en je zal jarenlang van een schimmelvrije badkamer kunnen genieten! Heb je hier nog vragen over? Of heb je nog op- en aanmerkingen? Onze medewerkers helpen je graag voor een antwoord of passend advies.