Roest verwijderen

Roest verwijderen, hoe doe ik dat? Om daar antwoord op te geven vertellen we eerst even kort van roest is. Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat door als de stof ijzer gaat reageren met zuurstof. Voor dit proces moet er wel zuurstof aanwezig zijn. Denk eraan dat roest ijzer volledig kan wegvreten. Tijdige behandeling van de roest is dus essentieel! De laklaag die bijvoorbeeld op een metalen kozijn zit, zorgt ervoor dat er geen roest kan ontstaan. De lak sluit het oppervlak af en beschermd deze tegen invloeden van buitenaf. Hiermee bedoelen we water en zuurstof. Door bijvoorbeeld een beschadiging aan de lak is de bescherming niet meer optimaal en is de kans op roest dus groter. Daarom adviseren wij altijd om routinematige controles uit te voeren. Dit voorkomt dat je te laat bent en dus minder kans hebt op schade.

De roest verwijderen

Roest kan op verschillende manier verwijderd worden. De meest toepasbare manieren leggen we graag aan je uit.

Gebruik een roestoplosser

HG Roestoplosser is een middel dat wordt gebruikt om roest op te lossen. Het voordeel van een dergelijk product is dat je niet hoeft te schuren etc. Je kunt dit product direct op de roest aanbrengen. Het is wel belangrijk dat je loszittende roest altijd verwijdert met bijvoorbeeld een plamuurmes. Dit product is met name geschikt voor kleine oppervlakken en materialen. Als je bijvoorbeeld roest hebt zitten aan een scharnier, dan kun je deze verwijderen en behandelen met de HG Roestoplosser.

Roest

Handmatig wegschuren van de roest

Een andere makkelijke manier is het wegschuren van de roest. Je kunt het bovenste oppervlak van roest eerst even weghalen met een staalborstel. Zo verwijder je de grootste (losliggende) delen. Vervolgens kun je schuurpapier gebruiken op de roest te verwijderen. Hoe hardnekkiger de roest is, hoe grover het schuurpapier moet zijn. Je kunt sowieso het beste beginnen met een grove korrel. Vervolgens kun je dit opbouwen naar een steeds fijnere korrel.

Machinaal wegschuren van roest

Als je de beschikking hebt over een elektrische staalborstel, dan kun je grote roestige oppervlakken behandelen met dit apparaat. Het machinaal wegschuren scheelt vaak veel tijd.

Extra tips bij het behandelen van roest

  • Als je gaat schuren, zorg er dan altijd voor dat je 3 cm rondom de roestplek ook mee schuurt. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat roest zich weet te verspreiden naar het nu nog onaangetaste metaal.
  • Draag bij het schuren altijd een mondkapje. Bij het verwijderen van roest komt altijd veel stof vrij. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
  • Na het verwijderen van de roest kun je het metaal ontvetten met Hammerite Metaalontvetter.

Wat doe ik als de roest is verwijderd?

Nadat je alle roest hebt verwijderd is het natuurlijk belangrijk dat je het oppervlak weer beschermt. Als je een grote roestplek hebt, dan moet je het gat mogelijk eerst opvullen. Dit kun je doen met een plamuur. Nadat de roest verwijderd is, kun je deze ook behandelen met producten van Hammerite die speciaal zijn gemaakt voor roestige plekken. Je kunt bijvoorbeeld Hammerite Antiroest Grondverf gebruiken. Dit product stopt en weert roest en hecht uitstekend, zelfs op roest. Een ander goed product is de Hammerite Hechtprimer. Deze is speciaal voor non ferro metalen en is op waterbasis. Deze primer heeft een perfecte hechting op zink, aluminium, gegalvaniseerd metaal, koper, chroom, RVS en messing.