Ontvetten voor het schilderen

Ontvetten voor het schilderen

Leestijd: 3 minuten 03-07-2024

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als het op schilderen aankomt. Eén van de belangrijkste stappen in die voorbereiding is ontvetten. In deze blog leggen we uit waarom ontvetten essentieel is, welke middelen je kunt gebruiken en hoe je dit het beste aanpakt. Of je nu muren of hout gaat schilderen, een schone, vetvrije ondergrond zorgt voor een beter resultaat.

Waarmee Ontvet je voor het Schilderen?

Het ontvetten van oppervlakken voordat je gaat schilderen is cruciaal voor een goede hechting van de verf. Maar waarmee ontvet je voor het schilderen? Er zijn verschillende middelen beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Populaire Ontvetters:

  • St. Marc Verfreiniger: Een krachtige, biologisch afbreekbare ontvetter die veel gebruikt wordt door professionele schilders.
  • Ammonia: Een traditionele ontvetter, maar heeft een sterke geur en is minder milieuvriendelijk. Als alternatief kun je een ammoniakvervanger gebruiken.
  • Soda: Een natuurlijk alternatief, maar minder effectief tegen hardnekkig vet.

Wat is het Beste Middel om te Ontvetten?

De beste ontvetter voor verf hangt af van het type oppervlak en de hoeveelheid vet. Voor de meeste toepassingen is St. Marc verfreiniger een uitstekende keuze vanwege zijn kracht en milieuvriendelijkheid. Het is effectief tegen verschillende soorten vuil en vet en laat geen residu achter als het goed wordt nagespoeld.

Waarom Moet je St. Marc Naspoelen?


Het is belangrijk om St. Marc goed na te spoelen omdat het een zeepachtige oplossing is die residu kan achterlaten. Als je dit residu niet verwijdert, kan het de hechting van de verf belemmeren. Spoel het oppervlak grondig af met schoon water en laat het goed drogen voordat je verder gaat met schuren of schilderen.

Is Ontvetten Altijd Nodig? 

Ja, ontvetten is altijd nodig voordat je gaat schilderen. Zelfs als het oppervlak er schoon uitziet, kan er toch een dunne laag vet of vuil aanwezig zijn die de hechting van de verf kan beïnvloeden. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande verflagen.

Wat Gebeurt er als je Niet Ontvet?

Als je niet ontvet, kunnen vuil, vet en andere verontreinigingen ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht. Dit kan leiden tot problemen zoals:

  • Afbladderen van de verf: De verf kan loslaten omdat het niet goed aan het oppervlak hecht.
  • Oneffenheden: Vuil en vet kunnen zichtbare onregelmatigheden veroorzaken.
  • Minder duurzaamheid: De verflaag kan sneller slijten en minder bestand zijn tegen beschadigingen.

Muren Ontvetten voor het Schilderen 

Bij het ontvetten van muren voor het schilderen is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om de muur niet te beschadigen. Gebruik een zachte spons of doek met je gekozen ontvetter en werk in kleine secties. Spoel elke sectie af met schoon water voordat je verder gaat naar de volgende.

Hout Ontvetten voor het Schilderen 

Het hout ontvetten voor het schilderen vereist een iets andere aanpak. Gebruik een fijne spons of doek en zorg ervoor dat je in de richting van de houtnerf werkt. Dit voorkomt dat het hout beschadigd raakt en zorgt voor een gelijkmatige reiniging.

Eerst Schuren of Eerst Ontvetten? 

Een veelgestelde vraag is of je eerst moet schuren of eerst moet ontvetten. Het antwoord is dat je altijd eerst moet ontvetten. Als je eerst schuurt, kun je het vuil en vet in het oppervlak werken, wat de hechting van de verf belemmert. Door eerst te ontvetten, zorg je ervoor dat het oppervlak schoon is en het schuren effectiever is.

Met deze informatie ben je goed voorbereid om te starten met je schilderproject. Een goede voorbereiding, inclusief het juiste ontvetten, zorgt voor een beter eindresultaat en een langere levensduur van je schilderwerk. Bezoek Onlineverf.nl voor de beste ontvetters en schilderbenodigdheden. Veel succes met schilderen!

Voor meer tips over schilderen en voorbereiden, bekijk ook onze andere blogs en adviespagina's op Onlineverf.nl.