Muurverf verdunnen

Van alle telefoontjes die wij op de klantenservice rond muurverf binnenkrijgen is dit een van de meest gestelde vragen. Moet ik muurverf verdunnen? Of hoe moet ik muurverf verdunnen? Ik begrijp het al te goed, want in mijn herinnering zie ik het mijn opa nog zo doen. De muurverf overgieten in een grote emmer en al roerend wat water toevoegen. Maar hoe zit dat nou tegenwoordig en is het wel echt nodig?

Welke muurverf zou je verdunnen?

Dan ga ik weer even terug naar vroeger en opa die zijn verfpotjes, beits en verfresten in het schuurtje bewaarde. En dat is al meteen een belangrijk punt, kou doet iets met de consistentie van verf. De verf kan dikker worden. En te dikke verf zou je moeten verdunnen om hem nog te kunnen gebruiken. Stel dat je muurverf lang bewaard omdat je die halve emmer vol muurverf vast nog een keertje nodig hebt. Ook dan kan de textuur van de verf na verloop van tijd veranderen.

Hoe herken je of muurverf te dik is en verdund moet worden?

Wij gaan er even van uit dat je muurverf op waterbasis hebt of latexverf, want dit geldt voor bijna alle muurverf. Muurverf die je net hebt gekocht is gebruiksklaar en kan je na het roeren direct met je roller of kwast aanbrengen. Bij muurverf die je een tijd hebt bewaard test je eerst de consistentie. Roer de verf met een roerhoutje, neem hiervoor minimaal 5 minuten de tijd. Dat doe je niet omdat het een goede training voor je armspieren is. Door het roeren gaan de verfpartikels pas goed mengen. Trek het roerstokje vervolgens omhoog. Valt de muurverf in klodders van het stokje af? Dan is hij te dik en ga je hem verdunnen.

Hoe kan je muurverf het beste verdunnen?

Hiervoor is het goed om te weten welk resultaat wij willen bereiken. Wanneer is de consistentie van muurverf goed? Klodders of een soort muurverf pasta zijn niet te verwerken. Ik zou zeggen de muurverf moet als honing zijn, en dan bedoel ik natuurlijk niet de kleur. Maar als de muurverf een beetje taai van het stokje loopt dan is hij goed te verwerken. Watergedragen muurverf en latexverf verdun je met water. Op de verfemmer staan instructies hiervoor en, heel belangrijk, de verhouding voor het mengen. In ieder geval mag je nooit meer dan 10% water toevoegen.

Praktische tips verdunnen van muurverf

Hoe super netjes jij te werk gaat weet ik natuurlijk niet. Als ik naar mezelf kijk dat ben ik een grote knoeipot wat schilderen betreft. Dus ik heb een groot afdekzeil nodig om de vloer te beschermen. De verfemmer zet ik op krantpapier want er loopt altijd verf langs de emmer en druipt op de grond wanneer ik muurverf in het verfbakje heb gegoten. De deksel ligt met zijn binnenkant naar boven naast de emmer. Want mijn verfroller, kwast en het roerstokje leg ik altijd op de deksel. Kan ik ze snel terugvinden en ik stap niet per ongeluk op de verfkwast, jaja ik praat uit ervaring… muurverf onder de zooltjes van je sneakers verspreid zich razendsnel door de hele kamer, niet grappig.

Hoe verdun je te dikke muurverf met water?

Kijk goed naar de instructies van de fabrikant als je muurverf gaat verdunnen. Die staan op de verfemmer aangegeven of je kan ze online opzoeken voor dat je begint. Kies een emmer die groot genoeg is voor het aantal liters muurverf. En stel je wilt 20 liter muurverf verdunnen zorg dat je emmer groot genoeg is voor nog eens ca. 1-2 liter water (max. 10%).